Savurganlık İle İlgili Hadisler

zeberus

Yeni Üye
Savurganlıkla İlgili Hadisler
Savurganlık Hakkında Hadisler

Rasulullah insanlığa iki fazla yelken direği olan savurganlık ve pintilik aralarında itidalin altın kuralını vermiştir; ne alışılagelmiş harcama ve hayır harcamaların da fazla gitmek, ne de bunları cimrice çok kısmak Bu kuralı hayatlarında uygulayan ırk övülmüştür: “Onlar, harcadıkları zaman ne tutumsuzluk ederler, ne de cimrilik; ikisi arasında orta bir yol tutarlar ‘
Hz Cabir radıyallahu anh anlatıyor: “Ben çarşıdan et almış hamala vermiş eve dönüyordum Hz Ömer radıyallahu anh yolda bana yetişip: “Bu da ne? diye sordu “Canımız et çekmişti, gidip bir dirhemlik et satın aldım dedim Bunun üzerine: “Canın bir şey çektikçe gidip ondan alıyor musun? Herkese, israf olarak, canının her istediğini yemesi yeter! diye çıkıştı

Hz Câbir radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bir gün: “Halınız var mı? diye sordular “Bizde halı da nasıl olsun? dedim “Şurası kesin fakat o da olacak! buyurdular Nitekim dediği gibi oldu Gün geldi ben hanımıma (müsriflik ve mekruh addettiğim için): “Şu halını benden bari uzakta tut! diye çıkıştığım süre: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm: “Sizlerin de halıları olacak! dememiş miydi? diye karşılık verdi

Amr İbnu Şu ’ayb an ebihi an ceddihi anlatıyor: “Bir adam Aleyhissalâtu vesselâm ’a gelerek: “Ben fakirim, hiçbir şeyim yok, bir de üstelik yetimim var! dedi Aleyhissalâtu vesselâm: “Yetimin malından ye! Ama bunu yaparken ne israfa kaç, ne aceleci ol, ne de kendine mal et buyurdular *

Geri