AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Savunma alindiktan sonra ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Savunma alındıktan sonra ne olur?​

ÖZET:iş sözleşmesi işçinin verimine veya davranışına bağlı sebeplerle feshediliyorsa muhakkak işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunmasının alınmadan geçerli nedene dayalı olarak yapılan fesih; geçersiz fesih kabul edilecek ve işe iade davası işçi lehine sonuçlanacaktır.
İşçinin savunmasının alınmadan geçerli nedene dayalı olarak yapılan fesih; geçersiz fesih kabul edilecek ve işe iade davası işçi lehine sonuçlanacaktır. Bunun yanı sıra savunma alınırken ispat bakımından savunma işçinin el yazısı ile alınmalı, işçiye imzalatılmalıdır.

Ihtarname ne zaman hüküm doğurur?​

İş Hukuku Mevzuatı, Yargıtay kararları ve doktrinine göre de, fesih bildirimi karşı tarafa ulaşma anından itibaren hüküm ifade eder. Bu konuda doktrindeki görüşler şöyledir: “Borçlar Hukuku esaslarına göre yenilik doğuran bir irade beyanı karşı tarafa ulaşma anından itibaren hukuki sonuç doğurur. (TBK m. 11/2).

6 günlük hak düşürücü süre ne zaman başlar?​

6 günlük hak düşürücü süre ne zaman başlar?
Altı iş günlük süre işçi ya da işverenin haklı feshe neden olan olayı öğrendiği günden itibaren işlemeye başlar. Olayı öğrenme günü hesaba katılmaksızın, takip eden iş günleri sayılarak altıncı günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer.

Savunmaya kaç gün içinde cevap verilir?​

Savunmaya kaç gün içinde cevap verilir?
Ceza verilmeden önce memura en az 7 gün verilip savunma hakkı tanınması zorunludur. Soruşturmayı yapanın veya yetkili disiplin kurulunun 7 günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen bir tarihte savunmasını yapmayan memur, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.

Hak düşürücü süre ne demek?​

bazı hakların kanunen belirlenen süre içerisinde kullanılmaması, hakkın sona ermesi sonucunu doğurur. bu tür sürelere hak düşürücü süre denir ve kamu yararı amacı ile düzenlenmişlerdir. zamanaşımından farkları şunlardır; -hakim tarafından kendiliğinden dikkate alınır, tarafların bunu öne sürmelerine gerek yoktur.

Hak düşürücü sebep nedir?​

Kanunda belirtilen süre, söz konusu hak kullanılmaksızın geçirildiği takdirde hakkın özü son buluyorsa hak düşürücü süreden söz edilmektedir. Burada sürenin dolması ile birlikte sadece hakkın dava edilebilirliği değil hakkın kendisi de yok olmaktadır.
 
Savunma alındıktan sonra ne olur konusuna değinilmiş. İş sözleşmesinin işçinin verimine veya davranışına bağlı sebeplerle feshedilmesi durumunda işçinin savunmasının alınması gerektiği belirtilmiş. Eğer işçinin savunması alınmazsa ve geçerli bir nedene dayalı fesih gerçekleşirse, bu durum geçersiz fesih olarak kabul edilecek ve işe iade davası işçi lehine sonuçlanacaktır. Ayrıca savunma alınırken, savunmanın işçinin el yazısıyla alınıp işçiye imzalatılması gerektiği vurgulanmış.

İhtarname ne zaman hüküm doğurur konusu da ele alınmış. İş Hukuku Mevzuatı, Yargıtay kararları ve doktrine göre, fesih bildiriminin karşı tarafa ulaştığı an itibariyle hüküm ifade ettiği belirtilmiş. Yenilik doğuran bir irade beyanının karşı tarafa ulaşma anında hukuki sonuç doğurduğu ifade edilmiş.

6 günlük hak düşürücü süre ne zaman başlar konusunda ise sürenin, işçi veya işverenin haklı feshe neden olan olayı öğrendiği günden itibaren işlemeye başladığı ve altıncı günün sonunda haklı fesih yetkisinin sona erdiği açıklanmış.

Savunmaya kaç gün içinde cevap verilmesi gerektiği konusu da ele alınmış. Ceza verilmeden önce memura en az 7 gün süre verilerek savunma hakkı tanınması gerektiği belirtilmiş. Eğer belirtilen süre içinde veya belirtilen tarihte savunma yapılmazsa, savunma hakkından vazgeçilmiş sayılabileceği ifade edilmiş.

Son olarak Hak düşürücü süre ne demek ve Hak düşürücü sebep nedir konuları ele alınmış. Hak düşürücü süre, belirli bir hakkın belirlenen süre içerisinde kullanılmaması durumunda hakkın sona ermesini ifade eder. Hak düşürücü sebep ise, belirtilen süre içerisinde hak kullanılmazsa hakkın sadece dava edilebilirliği değil, hakkın kendisinin de yok olması durumunu ifade eder. Bu sürelerin kamu yararı amacı ile düzenlendiği ve zamanaşımından farklı olarak hakim tarafından dikkate alındığı belirtilmiş.
 
Geri
Üst