Savasta hile yapmak caiz midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.096
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Savaşta hile yapmak caiz midir?​

Harpte düşmana karşı hile yapmak, bütün İslâm âlimlerine göre câizdir. Harp esnasında nasıl imkân bulunursa öyle hile yapılır. Bunun yolları ise bir bilgiyi gizlemek, bir gerçeği olduğundan farklı göstermek, konuştuğu bir sözden dönmek şeklinde olabilir. Bilindiği gibi yalan dinimizde en büyük haramlardan biridir.

Savaş hiledir sözü kime aittir?​

zira ondan sittin sene evvel sun tzu (tüm zamanların en büyük askeri teorisyeni sayılan sun tzu) da harp hiledir demiştir.
Harp hiledir hadisi hangi savaş?
Bu söz Peygamberin diline, uydurma Hadis olarak konmuştur. Allah Resulü, Bedir’de, Uhud’da, Huneyn’de meydan savaşı yapmış ve hiç pusu kurmamıştır. Harpte hileyi, 200 yıl sonra Allah Resulü adına uydurmuşlar, kendi savaşlarında kullanmışlardır.
Savaş hiledir hadisi sahih mi?
“Harp hiledir” hadisi uydurma. Hilekarlar kendilerini meşrulaştırmak için uydurmuşlar. “Bir kavme olan kininiz size adaletsizlik yaptırmasın, adaletli olun” (Maide; 8) ayetine de aykırı.

Savaş yapmak günah mı?​

İslam’da savaş, tercih değil zorunluluktur. Gereksiz yere savaşmaya çalışan ahmak, farz olduğu halde savaştan kaçan korkaktır. Zira İslam, ne kılıç dinidir ne de teslimiyet. İslam, barış ve savaşta adaleti gözetir.

Islamda savaş günah mı?​

İslam savaş dini mi?
İslâm, kılıç dini değil, barış ve sevgi dinidir. Hz. Muhammed de bazen savaşmak zorunda kalmasına rağmen, İslâm’ı kılıç zoruyla yaymamış, gönüllere girerek insanlığa tebliğ etmiştir. Kur’ân’a göre, dinde zorlama yoktur.
Hangi durumlarda savaş caiz olur?
İslam’da cihat, kafirlerle savaş değildir; ister Müslüman ister kafir olsun zalimle savaştır. Cihat, zulüm ve zorbalığa karşı adalet ve özgürlüğün yanında duran ahlaki bir tutumdur. Yani mücahit (cihat eden kişi), zalim ile itikadı veya mezhebi yüzünden değil, sadece zulmü yüzünden savaşır.

İslam dininde savaşta kimlere dokunulmaz?​

Nitekim Hz. Peygamber, savaş ortamında bile, savaşa katılmayan gayrı müslim kadınların, çocukların, yaşlıların ibadetle meşgul din adamlarının öldürülmemesini, ibadethanelerin yıkılmamasını, ağaçların kesilmemesini ve hayvanların öldürülmemesini emretmiştir.

Savaşta tutsak alınan kişiler kimlerdir?​

Savaş tutsağı veya savaş esiri, silahlı bir çatışma sırasında veya sonrasında, rakip taraf tarafından canlı şekilde ele geçirilen ve gözaltında tutulan asker veya askerlerdir. “Savaş esiri” kavramının kullanıldığı en eski kaynak 1610’a kadar uzanmaktadır.
Savaş esirleri köle midir?
İslâm hukuk kaynaklarında da bu iki kelime anlam farkları muhafaza edilerek kullanılmıştır. Osmanlı kaynak ve belgelerinde esir kelimesi savaş tutsağı yanında daha çok köle anlamında kullanılmış olup “esirci, esir tüccarı, esir pazarı, esirciler şeyhi” gibi tabirler köle alım satımıyla ilgilidir.
 
Geri
Üst