AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Savas ilanini kim denetler?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
143.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Savaş ilanını kim denetler?​

Milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde savaş hali ilanına ve Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası andlaşmaların veya milletlerarası nezaket kurallarının gerektirdiği haller dışında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasına izin verme …

Savaşta ülkeyi kim yönetir?​

Savaşta ülkeyi kim yönetir?
Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanlığı görevi, olası bir savaş hâlinde cumhurbaşkanı adına genelkurmay başkanı tarafından yerine getirilir. 28 Ağustos 2014 tarihinde göreve başlayan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 12. ve şu anki cumhurbaşkanıdır.

1982 anayasasına göre savaş hali ilanı yetkisi kime aittir?​

Anayasaya göre, “savaş ilanına karar vermek” TBMM’nin yetkileri arasında yer alır (m.87). Yine Anayasanın 92. maddesine göre milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde savaş ilanına münhasıran TBMM yetkilidir.

Şu anki Başkomutan kimdir?​

Şu anki Başkomutan kimdir?
Türkiye’de başkomutanlık TBMM adına cumhurbaşkanı tarafından temsil edilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin manevî varlığından ayrılamaz. Genelkurmay başkanı; Silahlı Kuvvetlerin komutanı olup, savaşta başkomutanlık görevlerini cumhurbaşkanı adına yerine getirir.

Cumhuriyette ülkeyi kim yönetiyordu?​

Cumhuriyet, hükûmet ya da devlet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir. Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu monarşi ve oligarşi kavramlarının karşıtıdır.

TSK nin yurt disina cikmasina kim karar verir?​

TSK nin yurt disina cikmasina kim karar verir?
TBMM, “Sürekli Özgürlük Harekatı ve devamının icrası kapsamında” Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi, yabancı silahlı kuvvetler unsurlarının Türkiye’de bulunması ve hükümetçe verilecek izin ve belirlenecek esaslar çerçevesinde bu kuvvetlerin kullanılması için hükümete izin verdi.

TBMM tatildeyken olağanüstü toplantıya kim çağırır?​

A. Toplanma ve Tatil Meclis, bir yasama yılında en çok üç ay tatil yapabilir; ara verme veya tatil sırasında, doğrudan doğruya veya Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, Cumhurbaşkanınca toplantıya çağrılır. Meclis Başkanı da doğrudan doğruya veya üyelerin beşte birinin yazılı istemi üzerine, Meclisi toplantıya çağırır.

Bakanları denetlemek kimin görevi?​

Bakanları denetlemek kimin görevi?
Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek; Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek; bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilanına …
 
Savaş ilanını kim denetler konusunda uluslararası hukuk kurallarına göre Türkiye'nin savaş ilanı yetkisi TBMM'ye aittir. Milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde savaş ilanına karar verme yetkisi münhasıran TBMM tarafından kullanılır.

Savaşta ülkeyi kim yönetir sorusuna gelirsek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanlığı görevi, olası bir savaş halinde cumhurbaşkanı adına genelkurmay başkanı tarafından yerine getirilir. Dolayısıyla savaş döneminde ülkeyi Türk Silahlı Kuvvetleri başkomutanı cumhurbaşkanı adına yönetir.

1982 Anayasasına göre savaş hali ilanı yetkisi yine TBMM'ye aittir. Anayasaya göre, savaş ilanına karar vermek TBMM'nin yetkileri arasında yer alır ve milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde savaş ilanına münhasıran TBMM yetkilidir.

Şu anki Türkiye Cumhuriyeti'nin Başkomutanı Türkiye Büyük Millet Meclisi adına cumhurbaşkanı tarafından temsil edilir. Genelkurmay başkanı, Silahlı Kuvvetlerin komutanı olarak savaşta başkomutanlık görevlerini cumhurbaşkanı adına yerine getirir.

Tatil sırasında olağanüstü toplantının çağrılması durumunda, Cumhurbaşkanı doğrudan doğruya veya Bakanlar Kurulunun istemi üzerine toplantıya çağrılabilir. Aynı zamanda Meclis Başkanı doğrudan doğruya veya Meclis üyelerinin beşte birinin yazılı istemi üzerine Meclisi toplantıya çağırabilir.

Son olarak, Bakanları denetleme yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisine aittir. TBMM'nin görevleri arasında Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek bulunmaktadır. Meclis, bakanların faaliyetlerini denetlemek ve gerekli görülen adımları atmaya yetkilidir.
 
Geri
Üst