- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 171.662
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Savaş hukukunun temel ilkeleri nelerdir?
Doktrinde silahlı çatışma hukukunun temel ilkeleri, savaşçı statüsünde savaşa katılanlarla fiilen savaşa katılmayanları ayırt etme (distinction), bir savaşta hedefe ulaşmak için yeterli askeri gereklilik (military necessity) dışında güç kullanmama, gereksiz acıya sebebiyet vermeme (unnecessary suffering) ve …Savaş kavramı nedir?
Savaş veya harp; ülkeler, hükûmetler, bloklar ya da bir ülke içerisindeki toplumlar, isyancılar veya milisler gibi büyük gruplar arasında gerçekleşen silahlı mücadeledir. Savaşlar genellikle dini, millî, siyasi ve ekonomik amaçlara ulaşmak için gerçekleştirilir.(1) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 85 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulunun” ibaresi “Cumhurbaşkanı” şeklinde değiştirilmiştir.
Yeni savaş nedir?
Yeni savaşlar kavramı, bir kavrama ya da pratikler dizisine yönelik, toplumsal düzeni yeniden üretmeye dönük sürekli ve sınırsız mücadele olarak tanımlanmaktadır. Askeri teknolojilerdeki dönüşümler ve özel orduların, paralı askeri güçlerin gelişmesiyle birlikte, savaşlar bambaşka bir görünüm almıştır.
Savaş suçlari nelerdir?
Savaş suçu, askerî veya sivil, kişi veya kişilerin, savaş kanunları ihlâli için uluslararası ceza hukuku çerçevesinde cezalandırılabileceği suçtur. Savaş esirlerine ve sivillere karşı kötü davranmak da savaş suçu oluşturan davranışlar arasında yer alır.
Savaş suçlari ve ağir ihlaller nelerdir?
Savaş mağdurlarının korunmasına ilişkin 1949 Cenevre Sözleşmeleri’nin ortak maddeleri, sözleşmeler gereğince korunması gereken kişi ve mallara yönelik olan şu eylemleri “ağır ihlaller” olarak tanımlamaktadır: Bunlar; (a)kasten adam öldürme, (b)işkence ve kişiler üzerinde uygulanan biyolojik deneyleri de içeren insanlık …Savaş nedir kaça ayrılır?
Savaşları, analiz düzeyine (devletlerarası, iç savaş, hegemonik, topyekûn, sınırlı ve asimetrik savaşlar), kullanılan askeri unsurlara (konvansiyonel ve konvansiyonel olmayan), amaç (düşman devletin dış politika davranışlarını kısıtlayıcı, iç siyasi otorite yapısını değiştirme ya da insani müdahale amaçlı savaşlar) ve …Savaş en basit tanımıyla, iyi belir- lenmiş amaçların elde edilebilmesi için tarafların birbirlerine karşı güç ve şiddet kul- lanma halidir (Akad, 2010: 19).
Savaş ilanını kim onaylar?
Milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde savaş hali ilanına ve Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası andlaşmaların veya milletlerarası nezaket kurallarının gerektirdiği haller dışında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasına izin verme …
Şu anda hangi ülkelerde savaş var?
Uzun süren savaşlardan bazıları