AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Saunalar ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Saunalar ne demek?​

Sauna, yüksek sıcaklıkta tutulan ve böylelikle vücut ısısını normalin üzerine çıkaran yerlerdir. Yaz kış demeden vücudumuzdaki ağrılar ve gerginlikten kurtulmak için sauna adını verdiğimiz bu alanları kullanırız. Saunalar, genellikle 70 °C ile 100 °C sıcaklıkları arasında tutulmaktadır.
Suana ne?
Sauna kısaca geleneksel Fin hamamı olup içi ahşap malzeme ile döşenen, oturma ve yatma yerleri olan, içine 3 – 5 kişinin sığabileceği genişlikte, havası sıcak, nemli ve buharlı olan ve sobayla ısıtılan bir çeşit terleme kabinidir.
Sauna nereden gelir?
Sauna, geleneksel Fin hamamı. İlk halk saunası 1936 Berlin Olimpiyatları’nda Fin sporcuların tepkisi üzerine olimpiyat köyüne acil olarak inşa edilmiştir. Diğer ülkelerden gelen sporcuların ilk defa Berlin’de kullandıkları bu sauna, kültürün dünyaya yayılmasında büyük önem taşımışlardır.

Sauna kimin icadı?​

Saunanın genellikle Finler tarafından icat edildiği düşünülür. Ancak Finler bu konuda her şeyi kendilerine mâl etmek istemez, sadece hak ettikleri kadarını sahiplenirler. Saunayı ilk kez kimin yaptığından ziyade, bugünkü kültür hayatının yüksek standartlarına kimin getirdiği daha önemlidir.
Sauna ve buhar odası nasıl kullanılır?
Buhar odasına girmeden önce saunayı kullanmış olanlar girmeden önce 10 dakika dinlenmeli ve sıvı takviyesi almalıdır. Buhar odasında 10 dakika kaldıktan sonra çıkılmalı ve vücudun rahatlaması için soğuk su ile duş alınması tavsiye edilir. Sıcaklığın 45 – 60 °C arasında olmasına dikkat edilmelidir.
Sauna ne zaman yapılmalı?
Vücudunuzu zorlayan spor gibi aktivitelerden sonra öncelikle bir 30 dakika beklemelisiniz. Ne tam dolu bir mide ile ne de çok açken saunaya girmelisiniz. Saunadan 2 saat kadar önce yemek yemiş olmamalısınız. Sauna sırasında bol bol sıvı alınır.
Spor sonrası saunaya girdiğiniz taktirde, saunanın kuru sıcaklığından dolayı deriniz üzerindeki ter kurumaya başlar. Bu nedenle sauna sonrası vücutta kuruyan terin atılması için buhar odası kullanımı daha sağlıklı olacaktır.
 
Geri
Üst