AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Satranc hangi ulkeye aittir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Satranç hangi ülkeye aittir?​

2000’li yıllarda satrancın oynandığına dair bulgular Mısır’da piramitlerdeki kabartmalarda vardır. Satranç, MS 6. yüzyılda Hindistan’da ortaya çıktı. MS 10. yüzyıla gelindiğinde tüm Asya’ya, Ortadoğu ve Avrupa’ya yayılmıştı.

Ilk defa satranç oynayan halife kimdir?​

Bazı kaynaklar Avrupa’da bulunan ilk satrancın Halife Harun Reşid tarafından Fransa Kralı Charlemagne’ ye hediye olarak gönderilen satranç takımı olduğunu ifade ediyor. 15.yüzyıldan itibaren satranç Avrupa soyluları arasında popüler olmaya başlamış ve “kraliyet oyunu” olarak adlandırılmıştır.
Satranç oyunu nasıl ortaya çıktı?
Satrancın atası MS 600’de oynanan Çaturanga isimli oyundur. Çin satrancı 8. yüzyılın sonunda ortaya çıkmıştır ve onu Japon versiyonu Şogi takibetmiştir. Öteki yöne dönüldüğünde, satranç 625 yılları civarında Pers ülkesine ulaşmıştır (Bugünkü İran). Persler bu oyuna Çatrang ismini vermişlerdir.
Satrancın ilk adı nedir?
Oyunun bugünkü adını alması, MS 3. – 4. yüzyıllarda Hindistan’da, oyuna ÇATURANGA denmesi ile başlar. Satranç ile ilgili ilk yazılı belgeler Hindistan’dan kalmadır. Daha sonra satranç İran’a, onlardan Araplara, Endülüslüler sayesinde de İspanya üzerinden Avrupa’ya yayılmıştır.

Satranç türkiyeye ne zaman geldi?​

1930lu yıllarda Türkiye’de ilk organize satranç faaliyetleri başlamıştır. 1938 yılında Ankara Satranç Derneği ve 1943 yılında İstanbul Satranç Derneği (İSD) kurulmuştur. İSD, günümüzde faaliyetini sürdüren en eski geçmişe sahip satranç kurumudur.

Ilk dünya satranç şampiyonu kimdir?​

Satranç oyunun amacı nedir?
Oyunun amacı rakip şahı mat etmektir. Bunun anlamı rakip şahın bulunduğu karenin tehdit altında bulunması ve tehdit altında olmayan bir kareye kaçış ya da tehdîdi engelleyecek başka bir hamlesinin olmamasıdır.
Satranç oynamak neden günah?
– Eğlenmenin birinci şartı ibadetleri ve asli görevleri terk veya ihmale yol açmamasıdır. – Kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman kaybına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir. Bu şartlara riayet edilerek sadece eğlence amaçlı oynandığında dini sakıncası yoktur.
Rok, (Farsça: رخ rukh) Satranç’ta şah ve kalelerle gerçekleştirilen özel bir hamledir. Rok hamlesinde şahın aynı renkteki kalelerden birine doğru iki kare ilerletilir ve yaklaştığı kale şahın üzerinden atlayarak diğer yanına geçer.Rok için arada taş olması zorunlu değildir.Rok şahı koruma altına almaktır.
Şah tehdidinden kurtulmak için ROK ATILAMAZ. Daha önceden şah çekilmiş, ama Şahınız kıpırdamamışsa rok atabilirsiniz. Rakip taşla kontrol edilen yere gelecek şekilde rok atamazsınız. Bu konumda eğer Beyaz VEZİR KANADINA rok atarsa Şah, Filin tehdidi altında kalmış olur.
 
Geri
Üst