Satis vaadi sozlesmesi suresi ne kadar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.040
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Satış vaadi sözleşmesi süresi ne kadar?​

Tapu Kanunu’nun 26/6’ncı maddesine göre taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuda şerh edilmesinden itibaren beş yıl içerisinde satış, haciz, ipotek işlemleri yapılamaz ve benzer irtifak hakları tapuya tescil edilemez. Tapuya şerh edilen satış vaadi sözleşmesi on sene süre ile hüküm ve sonuç doğurmaya devam edecektir.

Taşınır satış sözleşmesi nedir?​

Taşınır satış sözleşmesi, karşılıklı iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Satıcının borcu taşınırın zilyetliğini mülkiyeti geçirmek amacıyla alıcıya devretmektir. Alıcının borcu ise taşınır satış bedelinin ödenmesi ve satılan taşınırın devralınmasıdır.

Taşınır satış sözleşmesi nerede yapılır?​

Taşınır satış sözleşmesi nerede yapılır?
Adından da anlaşılacağı üzere sözleşme konusu taşınmazın ileride satılacağına dair vaadi içerir. Bu sözleşmenin yapılması resmi şekle tabidir; noterde yapılabileceği gibi tapuda da yapılabilir.
Tapuya düşülen şerhin 5 yıl geçerlilik süresi bulunur. 5 yıl içerisinde gayrimenkul alım satım işlemi gerçekleştirilmezse sözleşme iptal edilir. Tapuya şerh düşülmediği takdirde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin 10 yıl geçerliliği olur.

Satış vaadi sözleşmesi neden yapılır?​

Satış vaadi sözleşmesi neden yapılır?
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, sözleşmede yazılı şartların gerçekleşmesi halinde sözleşmede yazılı gayrimenkul hakkında sözleşme yapılması konusunda taraflara talep hakkı tanıyan bir sözleşmedir. Bu sözleşmedeki taraflardan biri, taşınmazı devretmeyi, diğer taraf ise taşınmazı devralmayı taahhüt eder.

Taşınmaz satış sözleşmesini kim düzenler?​

Noterlik Kanunu’nun 60/3’ncü ve 89’ncu maddelerine göre taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerlilik kazanabilmesi için noterde düzenlenmesi gerekir. Taraflar bu şekilde noterde düzenlenecek ön sözleşme niteliğindeki satış vaadi sözleşmesi ile ana sözleşmeyi akdetme iradelerini ortaya koyarlar.

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ne işe yarar?​

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi de ileride taşınmaz mülkiyetinin tapuda devrini yapmayı taahhüt eden bir ön sözleşmedir. Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri de resmi senet şeklinde düzenlenmesi ve noter huzurunda iki tarafça imzalanması suretiyle geçerlilik kazanır ( BK md. 29, Noterlik K. md. 60/3, md.89).

Taşınmaz satış sözleşmesi nerede yapılır?​

Taşınmaz satış sözleşmesi nerede yapılır?
Gayrimenkul satış sözleşmeleri noterler tarafından yapılabilecek! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve 9 amaç altında sıralanan 50 hedef ve 393 faaliyetten oluşan İnsan Hakları Eylem Planı’na göre gayrimenkul satış sözleşmelerin noterler tarafından yapılabilecek.

Emlakci sözleşme tek taraflı feshedilir mi?​

Emlakci sözleşme tek taraflı feshedilir mi?
5- İş bu sözleşmenin 4.maddesinde belirtilen gayrimenkul üzerindeki tüm kısıtlamaların satıcı tarafından kaldırılmaması veya herhangi bir nedenle kaldırılamaması durumunda alıcı işbu sözleşmeyi tek taraflı olarak fesh etme hakkına sahiptir.

Satış Sözleşmesinde Mülkiyet ne zaman geçer?​

Satılan şeyin mülkiyeti, tarafların bu hususta anlaşmış olmalarıyla, yani satış sözleşmesinin yapılmış olmasıyla hemen alıcıya geçmez. Mülkiyetin alıcıya geçebilmesi için menkullerde “zilyetliğin devri” işleminin yapılması gerekir (Medeni Kanun madde 763).
 
Satış vaadi sözleşmesi, taşınmazın ileride satılacağına dair vaadi içeren bir sözleşmedir. Tapu Kanunu'nun 26/6’ncı maddesine göre bu sözleşmenin tapuda şerh edilmesinden itibaren beş yıl içerisinde satış, haciz, ipotek işlemleri yapılamaz ve benzer irtifak hakları tapuya tescil edilemez. Eğer tapuya şerh düşülmezse, sözleşmenin geçerliliği 10 yıl boyunca devam eder. Satış vaadi sözleşmesi, taraflara belirli şartların gerçekleşmesi durumunda taşınmaz üzerinde sözleşme yapma hakkı tanır.

Taşınır satış sözleşmesi ise, karşılıklı iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Satıcının borcu, taşınırın zilyetliğini mülkiyeti geçirmek amacıyla alıcıya devretmek iken, alıcının borcu taşınır satış bedelini ödeyerek satılan taşınırı devralmaktır. Bu sözleşme için noter veya tapu gibi resmi kurumlarda yapılabilir.

Noterlik Kanunu'na göre taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerliliği için noterde düzenlenmesi gerekir. Taraflar, noterde düzenlenecek ön sözleşme niteliğindeki satış vaadi sözleşmesi ile ana sözleşmeyi akdetme iradelerini ortaya koyarlar. Bu sözleşmeler, resmi senet şeklinde düzenlenmeli ve noter huzurunda iki tarafça imzalanmalıdır.

Mülkiyetin taşınmaz satış sözleşmesi ile ne zaman geçeceği konusunda, tarafların anlaşmış olması ve satış sözleşmesinin yapılmış olması yeterli değildir. Mülkiyetin alıcıya geçebilmesi için menkullerde "zilyetliğin devri" işleminin yapılması gerekmektedir (Medeni Kanun madde 763). Bu nedenle, sözleşmenin hükümlerine uygun şekilde işlemler tamamlandığında mülkiyet devri gerçekleşir.

Emlakçı sözleşmeleri ise, taraflar arasında belirli şartları ve taahhütleri içeren sözleşmelerdir. Eğer belirli durumlar sözleşmede belirtilen şekilde gerçekleşmezse, sözleşmenin tek taraflı olarak feshedilmesi söz konusu olabilir. Örneğin, gayrimenkul üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmaması durumunda alıcı sözleşmeyi tek taraflı feshetme hakkına sahip olabilir.

Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst