AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Satin alinan evin kac yil icinde satilmasi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.731
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Satın alınan evin kaç yıl içinde satılması?​

Ev sahibi olan, gayrimenkul satan herkesi ilgilendiriyor. 5 yıl detayı bulunuyor. Edinme tarihinden itibaren gayrimenkuller 5 yıl içinde elden çıkarılırsa, kazançlar değer artış kazancı kapsamında yer alıyor. Değer artış kazancında 2021 için 19 bin TL gelir vergisinden istisna tutuluyor.

Değer artış kazancında indirilecek giderler nelerdir?​

Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler; Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli, Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler, Ödenen vergi ve harçlar.

Değer artış kazancı yüzde kaç?​

Değer artış kazancı yüzde kaç?
Değer artışı kazancında endeksleme nasıl yapılır? Alış tarihinden önceki ay ve satış tarihinden önceki ay Yİ-ÜFE oranındaki artış ve üzeri ise mal ve hakların alış bedeline bu artış oranı uygulanarak bulunan yeniden değerlenmiş alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark bulunarak gayrisafi kazanç bulunur.

Satılan evin vergisi ne kadar?​

Satılan evin vergisi ne kadar?
Satış 2021 yılı içerisinde yapıldığı için aşağıda yer alan 2021 yılı vergi dilimlerine göre bulunan 40.615 TL vergiye tabi tutarın net vergisi hesaplanır. 40.615 TL vergi matrahının 2021 yılı vergi dilimlerine göre net vergisi ise 6.923 TL olur.

Değer artış kazancı nasıl hesaplanır?​

Değer artış kazancı vergisi hesaplanırken gayrimenkulün satın alındığı tarihteki fiyatı üretici fiyat endeksine (ÜFE) göre yeniden hesaplanır. Gayrimenkulün satış bedelinden, ÜFE’ye göre hesaplanan bedel çıkarılır. Elde edilen sonuçtan vergi ve harç gibi giderler de çıkarılır.

Değer artış kazancı vergisi nasıl hesaplanır?​

Değer artış kazancı vergisi ne kadar?​

Değer artış kazancı vergisi ne kadar?
Gayrimenkulününün satışından istisna bedelinden az miktarda kazanç elde edenler vergiyi ödemekten muaf tutulur. Bu bedel 2020 yılında 18 bin; 2021 yılında 19 bin olarak belirlenmiştir. 2022 yılı için gayrimenkul değer artış kazancı vergisi istisna tutarı 25 bin TL’dir.

2021 yılı emlak vergisi ne kadar?​

2021 yılı emlak vergisi ne kadar?
Buna göre, 2022 yılında uygulanacak olan 1319 sayılı Kanunun 42’nci maddesinde yer alan tutar, 2021 yılına ait tutarın 2021 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı olan (%36,20/2=) %18,10 (on sekiz virgül on) oranında artırılması suretiyle 6 bin 173 Türk lirası olarak tespit edildi.

2021 tapu masrafı ne kadar?​

Tapu harcı veya tapu masrafı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için (konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi vb.)tapuda beyan edilen satış bedelinin %4’ü olarak hesaplanan bir harçtır. Tapu harcına ek olarak 2021 yılı için 194,75 TL döner sermaye bedeli de tahsil edilir.

2022 ev vergisi ne kadar?​

2022 Emlak Vergisi Fiyatları Ne Oldu? 2022 senesi emlak vergisi oranları kapsamında esas mesken nitelikli taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları 6 milyon 173 bin lira ile 9 milyon 260 bin lira arasında olanların (bu tutar dahil) 6 milyon 173 bin lirayı aşan kısmı için binde 3 oldu.
 
Değer artış kazancı vergisi hesaplanırken gayrimenkulün satın alındığı tarihteki fiyatı üretici fiyat endeksine (ÜFE) göre yeniden hesaplanır. Ardından gayrimenkulün satış bedelinden, ÜFE’ye göre hesaplanan bu bedel çıkarılır. Elde edilen sonuçtan vergi ve harç gibi giderler de çıkarıldıktan sonra değer artış kazancı ortaya çıkar.

Yani değer artış kazancı hesaplama adımları şu şekildedir:
1. Gayrimenkulün alındığı tarihteki (alış tarihi) maliyet bedeli ÜFE'ye göre yeniden değerlenir.
2. Satış tarihine kadar olan dönemdeki ÜFE artış oranları ile alış tarihi ve satış tarihi arasındaki dönemdeki ÜFE artış oranları karşılaştırılır.
3. Eğer satış tarihinden önceki ay ve alış tarihinden önceki ay ile Yİ-ÜFE artış oranı ve üzeri ise, mal ve hakların alış bedeline bu artış oranı uygulanarak yeniden değerlenmiş alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark bulunabilir.
4. Bu hesaplamalar sonucunda elde edilen değer artış kazancı üzerinden vergi hesaplanırken, satıştan elde edilen safi kazanç bulunur ve vergi dilimlerine göre gelir vergisi hesaplanır.

Değer artış kazancı vergisi, kazanç tutarına göre değişebilir. 2021 için belirlenen değer artış kazancı istisna tutarı 19 bin TL iken, kazanç bu tutardan fazla ise vergi ödenmesi gerekebilir. Ayrıca 2022 yılı için belirlenen değer artış kazancı istisna tutarı artarak 25 bin TL'ye yükselmiştir. Bu istisna tutarlarına kadar kazanç elde edenler vergiden muaf tutulmaktadır.

Emlak vergileri ise gayrimenkulün değerine, niteliğine ve bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterebilir. 2021 yılına ait emlak vergileri ve tapu harçları belirli oranlara göre hesaplanmaktadır. 2022 yılı için belirtilen emlak vergisi oranları da göz önünde bulundurarak, ev sahiplerinin vergi ödeme durumları değişebilir. Tapu harçları ise tasarruf sahibi olunan gayrimenkulün satış bedeline bağlı olarak %4 oranında hesaplanmakta ve belirli bir döner sermaye bedeli eklenmektedir. Bu bilgiler ışığında, alış veya satış yapmayı düşünen kişilerin vergi ve harç durumlarını dikkate almaları önemlidir.
 
Geri
Üst