AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Satilan mallar maliyeti nedir?

Editör

Yeni Üye

Satılan mallar maliyeti nedir?​

Satılan malların maliyeti (SMM), bir şirkette satılan malların üretimine atfedilebilen doğrudan maliyetleri ifade eder. Bu meblağ, malın yaratılmasında kullanılan malzemelerin maliyetini ve malın üretilmesi için kullanılan doğrudan işgücü maliyetlerini içerir.

Satılan malların maliyeti hangi bölümde yer alır?​

Satılan malların maliyeti hangi bölümde yer alır?
621 Satılan Ticari Mallar Maliyeti hesabı gelir tablosunda yer alan bir gider hesabıdır. Bu hesap, herhangi bir değişikliğe tabi olmadan satılmak amacıyla satın alınan ticari malların, satılanlarının maliyetinin 153 Ticari Mallar hesabından yapılan aktarım ile oluşur.

Satışların maliyeti ne demek?​

Satışların Maliyeti Tablosu, İşletmelerin dönem içindeki, ham madde maliyetleri, işçilik, üretim maliyetleri, satılan mamul maliyetleri, dönem sonu ve dönem başı stok miktarlarını satılan hizmet maliyetlerini gösteren mali bir tablodur.

Üretilen mamul maliyeti nasıl hesaplanır?​

Üretilen mamul maliyeti nasıl hesaplanır?
Dönem içinde üretimi tamamlanan mamullerin maliyetini hesaplayabilmek için dönem toplam üretim maliyetine dönem başı yarı mamul maliyetinin eklenmesi, dönem sonu yarı mamul maliyetinin ise düşülmesi gerekmektedir.
Bir malın maliyeti nedir?​
Mal alınırken satıcıya ödenen fiyata “alış fiyatı” denir. Mal satılıncaya kadar değişik masraflar yapılır(taşıma, gümrük, sigorta,… gibi). Bu masrafların, alış fiyatı üzerine eklenmesiyle bulunan fiyata “maliyet (maloluş) fiyatı” denir.

Satışların Maliyeti Tablosu neyin tamamlayıcısıdır?​

Satışların Maliyeti Tablosu neyin tamamlayıcısıdır?
Satışların Maliyeti Tablosu gerçekte gelir tablosunun tamamlayıcısı niteliğinde bir finansal tablodur. Satışların Maliyeti Tablosu, gelir tablosunun eki olarak düzenlenmek zorundadır. Bu tablo sonucuna göre oluşan Satışların Maliyeti tutarı gelir tablosuna aktarılır.

Mamulün maliyeti nelerdir?​

Mamul Maliyeti: Bir imalat işletmesinde üretim faaliyeti ile ilgili tüm maliyetler bu mamul maliyeti olarak sınıflandırılmaktadır. Herhangi bir mamulün maliyeti, direkt ilk madde ve malzeme (hammadde) maliyeti, direkt işçilik maliyeti ve genel üretim maliyeti olmak üzere üç ana maliyetten oluşmaktadır.

Üretilen ürünün maliyeti nasıl hesaplanır?​

Üretilen ürünün maliyeti nasıl hesaplanır?
ürünün işçilik maliyeti (direk işçilik maliyeti) = 16 x 25/60 + 14 x 10/60 = 6,67+2,33 = 9 TL/adettir. Ürünün şu anki maliyeti = Hammadde maliyeti + makine maliyeti + direk işçilik maliyeti = 12,15 + 7,26 + 9 = 28,41 TL/adet oldu.

Mamul maliyeti nelerdir?​

Mamul maliyeti, bir imalat işletmesinde üretim faaliyeti ile ilgili tüm maliyetleri ifade eder. Herhangi bir mamulün maliyeti, üç ana maliyetten oluşur:

1. Direkt İlk Madde ve Malzeme (Hammadde) Maliyeti: Üretilen mamul için kullanılan doğrudan malzemelerin maliyetini ifade eder. Bu maliyet, üretim sürecinde kullanılan hammadde ve malzemelerin alım bedellerini kapsar.

2. Direkt İşçilik Maliyeti: Mamulün üretim sürecinde doğrudan işçilik harcamalarını ifade eder. Yani mamulün üretiminde çalışan işçilerin maaşları, primleri ve diğer doğrudan işçilik maliyetleri bu kategoriye girer.

3. Genel Üretim Maliyeti: Mamulün üretiminde kullanılan dolaylı harcamaları kapsar. Bu maliyet, genel üretim faaliyetlerinden kaynaklanan sabit ve değişken maliyetleri içerir. Fabrika kirası, enerji giderleri, amortismanlar gibi maliyetler genel üretim maliyeti altında yer alır.

Üretilen bir mamulün maliyeti, yukarıda belirtilen bu üç ana maliyet kaleminin toplamı olarak hesaplanır. Mamul maliyeti, işletmenin karar alma süreçlerinde ve fiyatlandırma stratejilerinde önemli bir rol oynar.