AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Satici ayipli maldan ne kadar sure sorumludur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.170
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Satıcı ayıplı maldan ne kadar süre sorumludur?​

Açıkça belli değilse alıcı malı teslim aldıktan sonra sekiz (8) gün içinde incelemek veya incelettirmekle ve bu inceleme sonucunda malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa, haklarını korumak için durumu bu süre içinde satıcıya ihbarla yükümlüdür.

Ayıp bildirme süresi defi midir?​

6098 sayılı TBK’nun 231.maddesi 1.fıkrası 2.cümlesine göre. “Alıcının, satılanın kendisine devrinden başlayarak iki yıl içinde bildirdiği ayıptan doğan defi hakkı, bu sürenin geçmiş olmasıyla ortadan kalkmaz.”

Ihbar külfeti nedir?​

Ihbar külfeti nedir?
“1. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme. 2. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteme. 3. Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme.

Tekeffül sorumluluğu nedir?​

Tekeffül sorumluluğu nedir?
Zapttan sorumluluk, satıcının alıcıya teslim edilen malda, üçüncü kişinin üstün bir hak ileri sürerek malı alıcının elinden alması veya kullanımını engellemesin- den dolayı sorumlu olmasıdır.

Ayıplı mala ne denir?​

Ticaret kanununda belirtilen tanımı ile ayıplı mal; etiketinde, ambalajında, reklamında bildirilenlere uyulmayan, standardında veya teknik düzenlemesinde hata ve eksik olan; tüketicinin beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran, her türlü maddi, ekonomik ve hukuki eksiklikleri içeren maldır.

Ayıp ihbarı kaç gün?​

1 Ticari Satışlar için de, benzer şekilde külfetler düzenlenmiştir. 6102 Sayılı TTK m.23/c hükmünde “malın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı iki gün içinde durumu satıcıya ihbar etmelidir.

Ayıbı bildirme süresi hak düşürücü mü?​

Ayıbı bildirme süresi hak düşürücü mü?
Buna göre ayıp ihbarı ortaya çıktığında derhal ihbar ibaresini bu şekilde değerlendirmek gerekir. Bu nedenle ayıp ortaya çıktığında tüketici fazla zaman geçirmeden bu ihbarı yapması yerinde olacaktır. Kaldı ki bu süre niteliği itibariyle bir hak düşürücü süredir.

Hukuki ayıp nedir örnek?​

Hukuki ayıp nedir örnek?
Cevap14:Tüketicinin aldığı mal ya da hizmetten faydalanma olanağını azaltan ya da tamamen ortadan kaldıran hukuki yasaklama ya da sınırlamaların varlığı halinde hukuki ayıp söz konusu olur. Örneğin satın alınan malın hacizli olması.
Ayıp türleri nelerdir?​
Ayıp Türleri
- Açık Ayıp. Açık ayıp, satın alınan malın gözle görülebilecek şekilde ayıbının bulunması haline açık ayıp denir.
- Gizli Ayıp. Gizli ayıp, satın alınan malın gözle görülmeyen ve malın kullanılmasıyla ortaya çıkan ayıbı varsa gizli ayıp söz konusudur.
- Ekonomik Ayıp.
- Hukuki Ayıp.
 
Satıcı, ayıplı maldan ne kadar süre sorumludur konusunda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 231. maddesi uyarınca alıcı malı teslim aldıktan sonra sekiz gün içinde incelemek veya incelettirmekle ve bu inceleme sonucunda malın ayıplı olduğunun ortaya çıkması halinde durumu bu süre içinde satıcıya ihbarla yükümlüdür. Ayıp bildirme süresi hak düşürücüdür ve ayıp ortaya çıktığında tüketici fazla zaman geçirmeden bu ihbarı yapması gerekmektedir.

Ayıplı mal, Ticaret Kanunu'na göre; etiketinde, ambalajında, reklamında bildirilenlere uyulmayan, standardında veya teknik düzenlemesinde hata ve eksiklik olan; tüketicinin beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran, her türlü maddi, ekonomik ve hukuki eksiklikleri içeren maldır. Ayıp ihbarı ise, malın ayıplı olduğu durum teslim sırasında açıkça belli ise alıcının iki gün içinde durumu satıcıya ihbar etmesi gerekmektedir.

Öte yandan, hukuki ayıp dediğimiz durum ise, tüketicinin aldığı mal ya da hizmetten faydalanma olanağını azaltan veya tamamen ortadan kaldıran yasaklama veya sınırlamaların varlığı halinde ortaya çıkmaktadır. Bir örnek vermek gerekirse, satın alınan bir malın hacizli olması hukuki ayıp örneği olabilir.

Ayıp türleri arasında ise açık ayıp (gözle görülebilir ayıp), gizli ayıp (gözle görülmeyen ve kullanım sırasında ortaya çıkan ayıp), ekonomik ayıp ve hukuki ayıp bulunmaktadır. Bu ayıp türlerinden herhangi biri ya da birkaçı mevcut olduğunda tüketici haklarını kullanma hakkına sahip olmaktadır.
 
Geri
Üst