AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

SATA portlari nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

SATA portları nedir?​

SATA yani Seri ATA, bilgisayar donanımı içerisinde bir veri taşıma teknolojisidir. Özellikle sabit diskten ya da sabit diske veri aktarımı işlevini yerine getirir. ATA teknolojisinin üstüne üretilmiştir. İsim karışıklığı olmaması için eski ATA ismi PATA (Paralel ATA) olarak değiştirilmiştir.

SATA neyi destekler?​

SATA ( Serial ATA ) Nedir? Serial ATA, masaüstü bilgisayarlardaki, bazı sunuculardaki ve ağa bağlı depolama cihazlarındaki paralel ATA fiziksel depolama arabiriminin evrimleşmiş hali olarak düşünülebilir. Malzeme kalitesiyle daha ince, daha esnek kabloların ve daha az iğne sayılarının kullanılmasına olanak veriyor.
SATA III (revizyon 3.x) resmi olarak SATA 6Gb/s olarak bilinen arabirim, 6.0 Gb/s’ ta çalışan üçüncü nesil SATA arabirimdir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 600MB/s’ a kadar erişir. Bu arabirim SATA 3 Gb/s arabirim ile uyumludur. SATA II özellikleri SATA I portlarında çalışma uyumluluğuna sahiptir.
PATA arayüzü nedir?
Genellikle Parallel Advanced Technology Attachment (PATA) olarak bilinen Integrated Drive Electronics (IDE) disk standartı, her seferinde 16 bit veri transfer etme yeteneğine sahip 40-pin’lik bir bağlantı kablosu kullanıyor. İlk nesil sürücüler PATA arayüzünü kullanıyordu.
M SATA Drive nedir?
mSATA SSD, Serial ATA (SATA) International Organization tarafından geliştirilen, mSATA ara yüzünü kullanan bir veri depolama birimidir. mSATA, normal SATA portunun geliştirilmiş halidir. SSD disklerinin yaygınlaşması ve geliştirilmesi ile küçülen disklerin beraberinde, bu disklerin bağlandığı portlar da geliştirmiştir.

Laptop SATA kaç olduğunu öğrenme?​

Aida64 (Everest ultimate edition) olarak google’da arat. Yükledikten sonra SATA arabirimi dahil sisteminle ilgili herşeyi öğrenebilirsin. Oradan anakartının modelini bul. Hangi SATA portları 3.0 çalışıyor öğren.

Anakartın SATA 3 desteklediği nasıl anlaşılır?​

HWinfo programı ile bu tespiti yapacağız, indirmek için buraya tıklayalım.
- Programı çalıştırdık, Motherboard sekmesine tıklayalım.
- Aşağıda görüldüğü gibi SATA portlarımız SATA 3 6Gb/sn desteğine sahip, bu cihazda SSD ile tam performans.
SATA 2’nin teorik limit hızı 3.0 GBit/s olarak belirtilmiştir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 300MB/s’a kadar erişir. 3- SATA 3 resmi olarak SATA 6Gb/s olarak bilinen bu arabirim, üçüncü nesil SATA arabirimidir. Bu arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 600MB/s’a kadar erişir.
SATA 3 olduğunu nasıl anlarız?
SATA 3 kablosu farklı mı?
Her ne kadar ince olursa olsun, kaliteli materyal, doğru kablo ebatları ve bağlantılar yapıldığı sürece bir Sata kablosu ile başka bir Sata kablosu arasında bir fark olmasının ihtimali yok. Bazı kullanıcıların dahili depolama birimiyle yaşadıkları iletişim sorunları da yok değil.

Pata nedir ve özellikleri?​

PATA (IDE) Paralel ileri teknoloji eklentisi anlamına gelmektedir. Bu kelime ATA, IDE, ATAPI olarak ta birçok yerde geçmektedir. Paralel olarak veri iletimine sahiptir. Sahip olunan arabirim CDROM, DVDROM ve HDD ler içinde aynıdır.

Scsı veri yolu nedir?​

SCSI (Small Computer System Interface, Türkçe: Küçük bilgisayar sistemi arayüzü, telaffuz: İngilizce telaffuz: [ˈskʌzi]), Sabit Disk, CD sürücü, tarayıcı, yazıcı gibi aygıtları paralel arabirim standartlarından daha uyumlu ve gelişmiş bir şekilde kontrol eden standarttır.
Laptop için hangi SSD?
Dizüstü Bilgisayar (Laptop): Piyasada bulunan neredeyse birçok dizüstü bilgisayarlar 2,5” SATA 3.0 SSD depolama birimlerini desteklerler. Eğer hali hazırda laptopunuzda bir HDD (harddisk) varsa kesinlikle 2,5” SATA 3.0 SSD destekliyor anlamına gelecektir.
HDD nin sata kaç olduğunu nasıl anlarız?
Portlarına bakarak Sata standardı belirlenmez. HDD’nin üstündeki bilgilerde yazar, yazmıyorsa modelini Google’da arattığında bulursun.
 
Geri
Üst