AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sasilik tedavi edilmezse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şaşılık tedavi edilmezse ne olur?​

Taşkın, ”Şaşılık, en sık rastlanan göz tembelliği sebebidir. Kayan göz görüntüyü beyne iletmez ve çocuk sadece daha iyi gören gözünü kullanır. Tedavi edilmezse binoküler görme ve stereopsis denen iki gözün birlikte derinlikli görmesi engellenmiş olur ve göz tembelliği gelişebilir.” dedi. Dr.
Şaşılık ve kayma aynı şey mi?
Çeşitli nedenlere bağlı olarak gözler arasındaki bu paralelliğin bozulması, şaşılık olarak adlandırılır. Şaşı bireylerde gözlerden biri düz bakarken diğer göz yukarıya, aşağıya, içe veya dışa kayar. Daha ağır durumlarda ise gözlerden her ikisinde birden kayma görülebilir.
Şaşılık görmeyi etkiler mi?
Çocuklarda şaşılık beyin gözlerden birisinin devre dışı bırakarak çift görmeyi engellemektedir. Ancak bu göz tembelleşmekte, oluşan göz tembelliği nedeniyle görme kaybı olmaktadır. On yaşına kadar tedavi edilmeyen göz tembelliği hayat boyu bir gözün az görmesine neden olmaktadır.

Çocuklarda şaşılık ameliyatı kaç yaşında yapılır?​

Kesin bir yaş sınırı yoktur. Herhangi bir ay veya yaşta her bebek ve çocuk şaşılık ameliyatı olabilir.
Göz kayması kötü mü?
Gözde Yukarı Kayma Gözde yukarı az rastlanan bir şaşılık tipi olmakla birlikte, önemli bir sorundur ve kişinin yaşamını olumsuz etkileyebilir. Bazı hastalarda bu durumda sadece belirli bakış pozisyonlarında ortaya çıkar. Veya dalgınlıkla ve yorgunlukla da ortaya çıkabilmektedir.
Şaşılar dünyayı nasıl görür?
Şaşılık, gözlerin istenilen hedefe birlikte bakamaması durumudur. Gözlerin bir tanesi hedefe bakarken; diğeri başka bir yere yönelmiştir. Şaşılık tek gözde ise; kayan göz daha az görür ve tembel kalır. Şaşılık durumunda derinlik hissi ve 3 boyutlu algılama yoktur veya çok az gelişmiştir.
Erişkin yaşta içe göz kayması ve çift görme neden olur? Bu durum özellikle uzağa bakışta çift görmeye neden olması, gözlerin birbirinden uzaklaşma yetersizliği (divergence insufficiency) olarak adlandırılır. Erişkin yaşta ortaya çıkan bu kayma türü, genellikle 30 lu yaşlarda ortaya çıkmaya eğilimlidir.
Şaşılık göz kayması sebepleri nedir nasıl tedavi edilir?
Nedenleri
- Genetik geçiş söz konusudur.
- Annenin hamilelik döneminde geçirdiği hastalık, zor ve uzamış doğum, erken doğum, doğum sonrası travma, yüksek ateşli hastalık ve havale öyküsü olanlarda görülme ihtimali artmaktadır.
- Göz numarası yüksek olan bir çocukta, net görmeye çalıştıkça gözlerinde kayma ortaya çıkabilir.
Yalancı şaşılık ne demek?
Yalancı şaşılık, gerçekte öyle olmamasına rağmen, bir veya iki gözün kaydığı veya şaşı baktığı izlenimine denilir. Özellikle bebek ve küçük çocuklarda burun kökünün basık olması ve kapakların iç tarafında cilt kıvrımlarının bulunması gözlerin içe kayıyormuş gibi görünmesine sebep olur.

Şaşılık ne zaman ortaya çıkar?​

Şaşılık birden çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Hamilelik ve doğum sırasında yaşanmış olan hastalıklar, çocuğun gelişimindeki bozukluklar veya geçirdiği hastalıklar şaşılık için risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Anne veya babada kayma varsa çocukta şaşılığın görülme ihtimali daha yüksektir.
Yalancı şaşılık geçer mi?
Yalancı kaymalarda herhangi bir tedavi uygulanmaz. Özelikle 2-3 yaş civarında ortaya çıkan bu tür kaymaların tedavisinde mutlaka gözlük kullanılması gerekir. Gözlükle hem görme kalitesi yükselir hem de çoğunlukla kayma ortadan kalkar.
Yalancı şaşılık nasıl olur?
 
Geri
Üst