Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sasilik kalici midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şaşılık kalıcı mıdır?​

Şaşı bireylerde gözlerden biri düz bakarken diğer göz yukarıya, aşağıya, içe veya dışa kayar. Daha ağır durumlarda ise gözlerden her ikisinde birden kayma görülebilir. Şaşılığın nedenine bağlı olarak değişmekle birlikte bu kaymalar geçici veya sürekli olabilir.

Yalancı göz kayması nedir?​

Yalancı göz kayması nedir?
Yalancı şaşılık, gerçekte öyle olmamasına rağmen, bir veya iki gözün kaydığı veya şaşı baktığı izlenimine denilir. Özellikle bebek ve küçük çocuklarda burun kökünün basık olması ve kapakların iç tarafında cilt kıvrımlarının bulunması gözlerin içe kayıyormuş gibi görünmesine sebep olur.

Şaşılık doğuştan mı?​

Şaşılık doğuştan mı?
Tedavi edilmediğinde görme kaybı ve göz tembelliğine kadar gidebilen sorunlara yol açan şaşılık, doğuştan olabildiği gibi daha sonra 2-3 yaşlarında da ortaya çıkabiliyor. Bazen ise travmaya bağlı veya başka nörolojik hastalıklara bağlı şaşılıklar da olabiliyor.

Ebo sınavı nedir?​

Avrupa Oftalmoloji Board (The European Board of Ophthalmology EBO) Sınavı her yıl mayıs ayı başında düzenlenen ve Avrupa’nın 26 ülkesinin katıldığı bir yeterlilik sınavı.

Göz şaşılığı düzelir mi?​

Göz şaşılığı düzelir mi?
Şaşılık asla kendi kendine ve zamanla düzelmez. Bazı şaşılık tiplerinde gözlük kullanımı ile tamamen tedavi sağlanabilmektedir. Bu yüzden tedavinin ilk basamağı çocukta gözlük ihtiyacının doğru bir şekilde tespiti ve düzeltilmesidir.

Şaşılık egzersizle düzelir mi?​

Şaşılık egzersizle düzelir mi?
Şaşılık egzersizle tedavi edilir, ancak çok fazla şaşılıklara ameliyat uygulanır. Ülkemizde göz hekimlerimiz şaşılığı ameliyatla düzeltmeye daha fazla ağırlık vermektedir.
Anlık göz kayması neden olur?​
Kas felçlerine bağlı oluşan göz kaymalarında, hasta erişkin yaşta ise genellikle yüksek tansiyon, diyabet, damar hastalıkları ve kafa travması gibi bir durumdan kaynaklı olabilir. Bazı göz kaymaları doğumsal da olabilir. Yüksek hipermetropi, miyopi veya astigmatizma kaymaya neden olabilir.

Gözüm kayıyor ne yapmalıyım?​

Gözüm kayıyor ne yapmalıyım?

Göz şaşılığı sonradan olur mu?​

Göz şaşılığı sonradan olur mu?
Sonradan ortaya çıkan bir göz kayması, travma veya görme kaybı nedeniyle olmaktadır. Örneğin 50-60 yaş civarında sık gördüğümüz Altıncı Sinir Felci durumu, gözün dışa hareket edememesi şeklinde görülmektedir. Altıncı sinir felci yaşa bağlı olduğu gibi kafa travmalarından sonra da görülebilmektedir.

Sonradan nasıl şaşı olunur?​

Nedenleri
- Genetik geçiş söz konusudur.
- Annenin hamilelik döneminde geçirdiği hastalık, zor ve uzamış doğum, erken doğum, doğum sonrası travma, yüksek ateşli hastalık ve havale öyküsü olanlarda görülme ihtimali artmaktadır.
- Göz numarası yüksek olan bir çocukta, net görmeye çalıştıkça gözlerinde kayma ortaya çıkabilir.

Göz kayması ameliyatsız düzelir mi?​

Göz kayması ameliyatsız düzelir mi?
Her yüz çocuktan yedisinde şaşılık görülüyor. Şaşılığın 6 – 7 yaşlarında ortaya çıktığını belirten Doktor Gökdere ”Erken teşhis edildiğinde ameliyatsız tedavisi mümkün” diyor.

Şaşılık göz egzersizi ile düzelir mi?​

Şaşılık göz egzersizi ile düzelir mi?
ŞAŞILIK EGZERSİZLERİ TEDAVİ EDİLEBİLEN BİR GÖZ HASTALIĞIDIR Şaşılık egzersizle tedavi edilir, ancak çok fazla şaşılıklara ameliyat uygulanır. Ülkemizde göz hekimlerimiz şaşılığı ameliyatla düzeltmeye daha fazla ağırlık vermektedir.

Göz egzersizleri şaşılığa iyi gelir mi?​

Muayene sırasında veya kullımı ile şaşılıkta düzelme yoksa o zaman ameliyat seçeneği gündeme gelmektedir. Göz kayması egzersizleri maalesef kaymanın düzelmesini sağlamıyor sadece kontrol altında tutulmasını sağlamaktadır. Örneğin ara sıra gözü dışa kayan kişilerde bu kayma sıklığının sabit kalmasına fayda edebilir.

Çift görmeye ne iyi gelir?​

Çift görmeye ne iyi gelir?
Kornea düzensizliklerinden kaynaklanan diplopi genellikle özel kontakt lensler veya göz damlası veya punktal tıkaçlar gibi kuru göz tedavileri ile yönetilebilir. Ancak bazı durumlarda, kornea nakli veya Intacs implantları gibi cerrahi prosedürler gerekebilir.

Göz kayması düzelir mi?​

Göz kayması düzelir mi?
 
Şaşılık (göz kayması) kalıcı olabilir mi sorusuna cevap vermek gerekirse, şaşılığın nedenine ve şiddetine bağlı olarak durumun geçici veya kalıcı olabileceğini belirtmek önemlidir. Özellikle erken yaşlarda tedavi edilmediğinde göz tembelliği gibi ciddi sorunlara yol açabilen şaşılık durumunda erken müdahale büyük önem taşır. Doktor kontrolünde yapılan muayeneler ve uygun tedavi ile birçok şaşılık durumu düzeltilebilir.

Yalancı göz kayması, aslında gözlerin kaymadığı ancak gözdeki anatomik özellikler nedeniyle şaşılık izlenimi veren durumu ifade eder. Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda burun kökünün basık olması ve kapakların iç tarafında cilt kıvrımlarının bulunması gibi anatomik özellikler yalancı şaşılık olarak algılanmasına neden olabilir.

Şaşılığın doğuştan mı yoksa sonradan mı olabileceği konusu da oldukça önemlidir. Şaşılık hem doğuştan olabilir hem de daha sonradan yaşamın belirli dönemlerinde ortaya çıkabilir. Tedavi edilmediğinde görme problemlerine neden olan şaşılık durumu, doğuştan olabileceği gibi travma, nörolojik hastalıklar veya göz numarasındaki değişiklikler gibi sebeplerle de sonradan gelişebilir.

Göz şaşılığı tedavisinde ise bazı durumlarda gözlük kullanımı yeterli olabilirken, bazı ağır vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Göz egzersizlerinin de şaşılığı düzeltebileceği düşünülse de genellikle cerrahi müdahale tercih edilmektedir. Göz egzersizleri genellikle şaşılığı kontrol altında tutmaya yardımcı olur ancak etkili bir düzelme sağlamaz.

Anlık göz kayması durumunda ise kas felçleri, yüksek tansiyon, diyabet gibi sağlık sorunları veya göz numarasındaki değişiklikler göz kayması nedeni olabilir. Bu durumda mutlaka uzman bir göz doktoruna başvurmak önemlidir.

Sonuç olarak, şaşılık ve göz kayması durumlarına karşı erken teşhis ve uygun tedavi oldukça önemlidir. Uzman bir göz doktoru tarafından yapılan muayene ve tedavi süreci, kalıcı sorunların önlenmesi açısından büyük önem taşır.
 
Geri
Üst