AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sartli tanima nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şartlı tanıma nedir?​

Devletin Tanınmasının Hukuki Sonuçları Karşı tarafın kabul etmesine gerek duyulmaz. Şartlı tanımada bazen şartları ağır görüp kabul etmeyebilirler. Bu tanımayı reddetmek değildir, şartı reddetmektir. Tanıma (absoulately) geri alınamaz.

Kamu tüzel kişiliğinin özellikleri nelerdir?​

Kamu tüzel kişiliğinin özellikleri nelerdir?
Kamu tüzel kişiliği: devlet tarafından kanunla veya kanunun verdiği yetkiye dayanılarak idare tarafından kurulan, kamu yararının gerçekleşmesi için çalışan, kamu gücü ve ayrıcalıklarına sahip olması dolayısıyla özel hukuk gerçek ve tüzel kişilerinden üstün konumda olan hukuki varlıklardır.

Bir ülkeyi tanımak ne demektir?​

Bir ülkeyi tanımak ne demektir?
Uluslararası hukukta diplomatik tanıma (veya hukuken tanıma), bir devletin başka bir devlet veya yönetimin, statüsünü veya bir eylemini, kabul ettiği, dahilî ve uluslararası sonuçlar doğuran, tek taraflı bir politik eylemdir.

Tanıma geri alınabilir mi?​

uluslararası hukukta devlet tanıma yöntemlerinden biridir, diğeri ise de facto dur. “de facto” geçici, “de jure” kalıcı anlamına gelir, bir devlet yeni kurulan bir devleti “de facto” tanıdığı zaman bu tanıma işlemini geri alabilir veya “de jure”e yani kalıcı tanımaya çevirebilir.

Kamu tüzel kişiliği kişiliğini anayasadan alan kuruluşlar kimlerdir?​

Kamu tüzel kişiliği kişiliğini anayasadan alan kuruluşlar kimlerdir?
Kamu tüzel kişilikleri anayasada düzenlenen kuruluşlar; – Devlet, il özel idaresi, belediye, köy, üniversiteler, TRT, KİT, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları (mühendisler odası, barolar birliği vb.)

Tüzel kişi çeşitleri nelerdir?​

Tüzel kişi çeşitleri nelerdir?
Tüzel kişi unvanı alabilen oluşumlar, “kamu” ve “özel hukuk” olarak iki gruba ayrılır. Bu iki grup arasındaki en temel fark, kamu tüzel kişiliklerinin ancak bir kanun ile kurulabiliyor olmasıdır. Yani bir kamu kişiliğinin kurulabilmesi için, devlet tarafından bir kanun çıkarılması gerekir.

Bağımsız kişi ne demek?​

Bağımsız kişi ne demek? Bağımsız nedir, Bağımsız ne demek Herhangi bir kuruluşa, partiye bağlı olmayan kimse.
 
Şartlı tanıma, uluslararası hukukta önemli bir kavramdır. Bir devletin diğer devleti veya yönetimi tanıması, o devletin statüsünü veya bir eylemini kabul ettiği anlamına gelir. Bu tanıma, tek taraflı bir politik eylemdir ve hem dahili hem de uluslararası sonuçları olabilir. Şartlı tanıma durumunda, tanıyan taraf bazı şartları kabul etmiş olabilir ancak bu tanıma işlemi geri alınamaz olarak kabul edilir.

Kamu tüzel kişiliği ise, devlet ya da idare tarafından kanunla veya kanunun verdiği yetkiye dayanarak kurulan ve kamu yararının gerçekleşmesi için çalışan hukuki varlıklardır. Kamu tüzel kişilikleri, kamu gücü ve ayrıcalıklarına sahip oldukları için özel hukuk gerçek ve tüzel kişilerinden üstün konumdadırlar. Devletin tanınması gibi hukuki sonuçları bulunmaktadır.

Kamu tüzel kişiliğinin özellikleri arasında, devlet ya da idarenin kuruluşuyla meydana gelmeleri, kamu yararının gerçekleşmesine hizmet etmeleri, kamu gücü ve ayrıcalıklarına sahip olmaları gibi önemli noktalar yer almaktadır.

Bağımsız kişi ise, herhangi bir kuruluşa veya partiye bağlı olmayan kimseyi ifade eder. Bağımsız kişiler, kendi düşüncelerine ve inançlarına göre hareket ederler ve bağımsızlık ilkesini benimserler.
 
Geri
Üst