AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sartli dallanma komutu nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.248
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şartlı dallanma komutu nedir?​

Şartlı Dallanma Komutları: İngilizce karşılığı Conditional Jump Instructions’dır. Bu tür komutlar işlendikten sonra program ya normal akışına yani komutları satır-satır işlemeye devam eder ya da normal akışından sapıp başka bir adresteki komutu işler.

JNZ komutu ne işe yarar?​

intel x86 mimarisinde, zero flag reset durumda ise göreli adrese dallanmak için kullanılan makine komutu. 64-bit modda, 16-bit’lik göreli adrese koşullu dallanmaya izin vermez.

Dallanma işlemi nedir?​

Dallanma işlemi nedir?
Dallanma bir bilgisayar programında denetim akışının değiştiği noktadır. Dallanma terimi genellikle makine kodu ya da çevirici dil programlarındaki atlama komutları için kullanılır.

DJNZ komutu nedir?​

DJNZ komutu nedir?
loop’larda bolca kullanilirdi rahmetli. 8051 ailesinde b register’ına bağlı kalmadan, ram adresi veya r0-r7 registerlarını kontrol edebilen, sıkça sanıldığı gibi max 255’e kadar değil, register’a 0 yükleyerek 256 cycle’lık looplar kurabileceğiniz koşullu atlama komutu.

Git Merge ne demek?​

Git’de merge işlemi başka bir branch’deki değişiklikleri üzerinde çalıştığınız kendi branch’inize entegre etme işlemidir. Git merge işlemi sırasında değişikliklerin çoğunu sizin için otomatik olarak entegre eder.

Git branch ne demek?​

git branch deneme komutunu çalıştırdığınızda git sizin için projenizdeki dosyaların o anki halini barındıran deneme isimli bir branch oluşturur. Git git branch komutu ile oluşturduğunuz yeni branch’i otomatik olarak aktif hale getirmez.

Assembly Shl nedir?​

Assembly Shl nedir?
SHL (Shift Logical Left), SHR (Shift Logical Right) komutlarına da mantıksal öteleme komutları denilmektedir.

Mantıksal komutlar nedir?​

Mantıksal komutlar nedir?
Bu komutlar herhangi bir işlem sırasında mantıksal karşılaştırmalar yapmak için kullanılır. Komutun kullanımında “hedef” ve “kaynak” alanlarına sırasıyla register-register, bellek bölgesi-register, register-bellek bölgesi, register-sabit değer ve sabit değer-register çiftlerinden biri kullanılabilir.
SJMP komutu nedir?​
Loop ve Jump komutu SJMP: Program counterdan en fazla yarım byte uzaklıklarda bulunan bir yere atlamak için kullanılır.
8051 Mikrodenetleyici nedir?​
8051 mikrodenetleyicileri ilk olarak Intel tarafından 1980 yılında üretilmiştir. Eski bir ürün olmasına rağmen, hem kendisi, hem de yapısı temel alınarak üretilmiş diğer işlemciler bugün geniş bir kullanım alanına sahiptir. Harvard bilgisayar mimarisine sahiptir.
 
Şartlı dallanma komutları, programın kontrol akışını belirli koşullara göre değiştirmenizi sağlayan komutlardır. Bu tür komutlar işlendikten sonra program, belirli bir koşulu kontrol eder ve koşul doğruysa belirli bir adrese dalabilir. Eğer koşul yanlışsa program, normal akışına devam eder.

JNZ komutu (Jump if Not Zero), zero flag'in sıfır olmadığı durumda belirtilen adrese dalışı sağlar. Yani eğer zero flag sıfır değilse, program belirtilen adresin yanındaki komutları işlemeye devam eder.

Dallanma işlemi, bir bilgisayar programında kontrol akışının değiştiği noktadır. Bu terim genellikle makine kodu ya da çevirici dil programlarındaki atlama komutları için kullanılır. Yani program belirli bir koşulu kontrol eder ve o koşula bağlı olarak farklı bir adrese veya bloğa dalabilir.

DJNZ komutu (Decrement and Jump if Not Zero), bir registerı azaltır ve eğer sonuç sıfır değilse belirtilen adrese dalışı sağlar. Bu komut genellikle döngülerde kullanılır ve belirli bir koşul sağlandığında döngüyü sonlandırmak için kullanılır.

SHL (Shift Logical Left) ise bir mantıksal ötelenme komutudur. Bu komut, verilen bir değeri belirli sayıda bit sola kaydırmak için kullanılır. SHR (Shift Logical Right) ise aynı işlemi sağa doğru yapar.

Mantıksal komutlar ise genellikle karşılaştırma işlemleri için kullanılan komutlardır. İki değeri karşılaştırarak mantıksal bir sonuç elde etmek için kullanılırlar. Bu komutlar, karşılaştırma işlemlerinde sıkça kullanılan ve genellikle koşullu dallanmalar için temel oluşturan komutlardır.

SJMP komutu (Short Jump) ise program counterdan en fazla yarım byte uzaklıklarda bulunan bir yere atlamak için kullanılır. Yani belirli bir yönde program akışını yarıbyte mesafede değiştirmek için kullanılır.

8051 mikrodenetleyicileri ise ilk olarak Intel tarafından 1980 yılında üretilmiş ve günümüzde geniş bir kullanım alanına sahip olan mikrodenetleyicilerdir. Bu mikrodenetleyiciler, Harvard bilgisayar mimarisine sahiptir ve birçok farklı uygulama alanında kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst