- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 171.662
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Şartlı cümle ne demek?
Yan cümlesi dilek koşul kipiyle (-se, -sa) kurulan ve temel cümleye koşul ilgisiyle bağlanan cümlelere koşullu (şartlı) bileşik cümle denir. Örnek: Oraya bir daha gidersen / karışmam. Seni ararsa / ona kızdığımı söyle.Yapısı bakımından cümle ne demek?
Yapısına göre cümleler de basit, sıralı, bağlı ve birleşik olmak üzere dört ana başlıkta toplanır. Basit cümlelerde bir fiil yer alırken, bir fiil ve bir fiilimsiden oluşan tümcelere birleşik cümle denir. Bağlı cümlelerde, iki ayrı cümle ”ve”, ”ile” gibi bağlaçlarla birbirinden ayrılır.Ilişik sıralı cümle nedir?
Olayların sıralarını gösterdikleri ya da anlamca bağlı oldukları için peşpeşe yazılan, virgül veya noktalı virgülle birbirlerinden ayrılan, en az iki yüklem içeren cümlelere “sıralı” cümle” denir. Örnekler: » Leylekler bacalara konuyor, gagalarını havaya dikiyor, kanatlarını açıyorlar.
Şartlı ifade nedir?
Şart cümlesi veya koşul cümlesi, Türkçedeki anlamına göre cümle türlerinden biri. Yan cümlesi dilek-şart kipini alan ve şart anlamı taşıyan cümledir. Ana cümledeki fiilin gerçekleşmesi, yan cümlede belirtilen bir şarta bağlıdır. Ancak çok çalışırsan başarılı olabilirsin.
Yapılarına göre ne demek?
Yapısına Göre Cümle Türleri: Basit, Birleşik, Sıralı, Bağlı Cümleler ve Özellikleri. Cümleler, bildirdikleri yargı sayısına ve öğelerin yüklemle olan ilişkisine göre çeşitlere ayrılırlar. Cümlede bir ya da birden fazla yargı vardır. Başka bir deyişle birden fazla cümle bir araya gelip bir cümleymiş gibi görünebilir.Sıralı cümlelere örnek verir misin?
Sıralı cümleyi oluşturan cümleler özne, tümleç, nesne gibi aynı ögeleri paylaşıyorsa bağımlı sıralı cümle olur.Koşul ne anlama gelir?
Koşul anlam, genellikle herhangi bir durumun oluşması için şartların yerine getirilmesidir. Bu anlam çeşidi, gerçekleşecek olan durumların bir şarta bağlı olduğunu gösterir. Bu sayede cümle içerisinde gerçekleşecek olan durum veya durumların belirli bir şartla oluşabileceğini ifade eder.
Yapısına göre birleşik ne demek?
Yapısına göre birleşik cümle bir temel cümle ile onun anlatımını eksik bırakmamak amacıyla en az bir yan cümleden meydana gelen cümlelerdir. Yani yapısında birden çok yargı bulunduran cümlelerdir.