AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sart etmenin kefareti nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şart etmenin kefareti nedir?​

Böyle yerlerde, bir işi yapmak veya yapmamak için “Şart olsun” diyen kişi, sözünde durmazsa eşi kendisinden bir ric’î talak, yani iddet süresi içinde, yeniden nikahlanmaya gerek olmadan; iddet süresi dolduktan sonra ise, yeniden nikahlanarak evliliklerini devam ettirebilecek boşama şekli ile boşanmış sayılır.

Her şeye yemin etmek günah mı?​

Her şeye yemin etmek günah mı?
Yemin edilen şeyin yerine getirilmemesi ile yemin bozulmuş olur ve bu durum, keffâreti gerektirir. YEMİN-İ MÜN’AKİDE’NİN KEFFÂRETİ: Mâide Sûresinin 89. Ncu ayet-i kerimesinde: “Allah, boş bulunarak ettiğiniz yeminlerle sizi sorumlu tutmaz. Ama bile bile yaptığınız yeminlerle sizi sorumlu tutar.

Hangi yeminin kefareti olmaz?​

Hangi yeminin kefareti olmaz?
Hanefî ve Mâlikîler’e göre müslüman olmayan kimsenin yemini geçersizdir. Şâfiî ve Hanbelîler’e göre zimmî ve mürtedin yemini geçerlidir; ancak zimmînin malî kefâreti ödeme gücü yoksa Müslümanlığı kabul ettiği takdirde oruç tutar; mürted ise müslüman olduktan sonra kefâret öder.

Hangi yeminler yemin sayılmaz?​

Yeminin ciddisi de şakası da geçerli olur. Bu bakımdan şaka ile de olsa yemin etmemelidir. İslam terbiye ve ahlakına son derece aykırı olan ‘Şöyle yaparsam kafir olayım’, ‘Yahudi, Hıristiyan olayım’, ‘Allah’ın kulu, Peygamberin ümmeti olmayayım’, ‘Allah ruhumu imansız alsın’, gibi sözlerden sakınmak gerekir.

Şart edince ne olur?​

Şart edince ne olur?
Buna göre “şart olsun” sözüyle boşama kastedilmişse bir talâk meydana gelmiş olur. Bu sözle yemin kastedilmişse, bundan dolayı boşama meydana gelmez. Şartın bağlandığı eylem meydana gelince yemin bozulmuş olacağından yemin keffâreti ödenmesi gerekir (İbn Teymiyye, el-Fetâva’l-Kübrâ, III, 223; Bilmen, Kâmus, II, 244).

Sinirle edilen yemin nasıl bozulur?​

Sinirle edilen yemin nasıl bozulur?
Yeminini bozmak isteyen kişiler ya da farkında olmadan yeminini bozan kişiler yemin kefareti vermelidir. Yemin sözünden dönmekle bozulur. Yani yapılmak üzere ya da yapılmamak üzere söz verilen durumun aksini yapmak yemini bozmaktır. Bu aşamada devreye yemin kefareti girer.
Yemin ettim pişmanım ne yapmalıyım?​
Yeminini bozan kişinin yerine getirmesi gereken kefaretler; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı, bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para verme vyea on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir. Eğer kişinin bunlara maddi gücü yetmiyorsa üç gün aralıksız oruç tutması gerekmektedir.

Yeminden nasıl geri dönülür?​

Yeminden nasıl geri dönülür?
Fakir bir kimse yemin kefaretini 3 gün oruç tutarak ödeyebilir. Fakat durumu iyi olan ve kefareti karşılayabilecek olan kişiler 10 fakire vücudunu tamamen kapatacak şekilde bir elbise vermesi ya da 10 fakire bir günde iki kez yemek vermesi veya da bir fakire 10 gün yemek vermesi yemin kefareti olarak kabul edilir.

Yemini yerine getirmemenin günahı ve kefareti nedir?​

Yemini yerine getirmemenin günahı ve kefareti nedir?
Kur’an’da “Allah kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren (lağv) yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutmaz; fakat bilerek yaptığınız yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da kefâreti, ailenize yedirdiğinizin orta hallisinden on fakire yedirmek, yahut onları giydirmek, yahut da bir köle âzat etmektir.

Vallahi billahi tallahi demeden yemin olur mu?​

Vallahi, billahi, tallahi şeklinde yemin edilir. Kur’an, Peygamber, Kâbe için diyerek yemin edilmiş olmaz. Ancak âdet olduğundan dolayı Mushaf hakkı için demek yahut elini Mushaf üzerine koyup bunun hakkı için demek de yemin olur. Kur’an çarpsın demek ve Allah şahidim olsun demek de yemin olmaktadır.

Çok büyük bir yemin nasıl bozulur?​

Çok büyük bir yemin nasıl bozulur?
Yemin bozmanın kefareti için zekat alması caiz durumda olan 10 fakire tüm bedenini kapatacak kadar 1 kat elbise verilir. Aç olan 10 fakire 1 gün içerisinde 2 defa yemek verilir. Diğer taraftan 1 fakire 10 gün yemek vermek de yemine kefaret olur.

Yemin edip bozmak için ne yapılmalı?​

Yemin edip bozmak için ne yapılmalı?

Şart olsun ne demektir?​

Daha çok bir şeyin yapılması veya yapılmaması ya da sözün kuvvet kazanması gibi amaçlarla söylenen şart olsun sözünün hükmü, kullanıldığı yerin örfüne ve bu sözü söyleyen kişinin niyetine göre değişir. Bu ifade bazı yörelerde yemin, bazı yörelerde “talâk” yani “karım boş olsun” anlamında kullanılmaktadır.

Yemin ettikten sonra nasıl tövbe edilir?​

Yemin ettikten sonra nasıl tövbe edilir?

Yemine tövbe edilir mi?​

Yemine tövbe edilir mi?
Yemin eden ve yeminin bozan kul ilk önce tövbe etmelidir, biliyorsunuz kulun her yanlış yaptığında kulun başvuracağı ilk kapı tövbe kapısıdır.
 
Şart etmenin kefaretiyle ilgili olarak, bir işin yapılması veya yapılmaması için şart koşan bir kişi, şartını yerine getirmezse bu durumda eşiyle arasında boşanma gerçekleşebilir. Eğer "şart olsun" denerek boşama kastedilmişse, bu durum bir talak sayılır ve iddet süresi içinde eşiyle yeniden nikahlanmadan boşanmış kabul edilir. Ancak şartın yemin anlamında kullanıldığı durumlarda, boşama gerçekleşmez ancak yemin bozulmuş olur ve keffaret ödenmesi gerekir.

Her şeye yemin etmek de İslam'da doğru bir davranış değildir. Yemin edilen şeyin yerine getirilmemesi durumunda yemin bozulmuş olur ve kişi keffaret ödemekle sorumlu olabilir. Yemin etmek ciddi bir konudur ve yerine getirilmesi gerektiğine inanılan sözler üzerine yapılmamalıdır.

Hangi yeminin kefareti olmayacağı konusu ise farklı mezheplere göre değişiklik gösterebilir. Hanefi ve Malikiler'e göre müslüman olmayan bir kimsenin yemi geçersizdir ancak Şafiiler ve Hanbeliler'e göre zimmi veya mürtedin yemi geçerli kabul edilebilir. Ancak mürtedin keffareti ödemesi gerekebilir.

Yeminin ciddi bir konu olduğu ve bu sözlerin yerine getirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. İslam ahlakına aykırı olan ve ağır ifadeler içeren yeminlerden kaçınılmalıdır. Ayrıca, yeminler şaka amaçlı bile olsa dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

Sinirle edilen yeminler de yine ciddiyetle ele alınmalıdır. Yemin bozulduğunda keffaret ödenmesi gerekebilir. Yapılmamak üzere veya yapılmak üzere söz verilen durumun aksine yapılması yeminin bozulmasına neden olabilir ve keffaret ödenmesi gerekebilir.

Yeminini bozan kişinin kefaret ödemesi gereken durumlarda, fakire fitre miktarı vermek ya da yoksulları doyurup giydirmek gibi çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Kişinin maddi durumuna göre kefaret ödemesi belirlenir.

Yeminden dönüş için fakir bir kimse üç gün oruç tutarak kefareti ödeyebilirken, durumu iyi olanlar ise çeşitli seçeneklerle keffaretlerini ödeyebilirler. Bu durum yine kişinin maddi durumuna ve imkanlarına göre belirlenir.

Yeminin yerine getirilmemesinin günahı ve keffareti konusunda, yeminin bilerek yapıldığı durumlarda keffaret ödenmesi gerekebilir. Yemine taraf olan kişi ailesine yedireceğinin orta hallisinden on fakire yedirmek, onları giydirmek veya bir köleyi azat etmek gibi seçeneklere sahiptir.

Son olarak, yeminin önemine ve yerine getirilmesi gereken bir söz olduğuna dikkat çekilmiştir. Yemişin bozulması durumunda keffaret ödenir ve kişi tövbe etmelidir. Tövbe, kulun yanlışlarından dönmek için Allah'a yönelmesi gereken ve büyük bir öneme sahip olan bir ibadettir.
 
Geri
Üst