AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

SART cihazi nasil calisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.369
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

SART cihazı nasıl çalışır?​

SART – Search and Rescue Transponder (Arama ve Kurtarma Alıcı-Vericisi) Acil durumda olan geminin çevresindeki gemilerin radarlarına iz bırakıcı bir sinyal yayınlayan aktif radar yansıtıcısı (reflektörü) dır. Böylece acil durumdaki gemiye gelen yardım gemileri yeri kolayca tespit edebilirler.

EPIRB cihazı nasıl çalışır?​

EPIRB cihazı nasıl çalışır?
EPIRB, 406 ve 121.5 MHZ frekanslarından veriyi, COSPAS-SARSAT arama kurtarma uydularına gönderir. Uydudan gelen tehlike sinyali, yer istasyonuna oradan da gemilere ve uçaklara iletilir. EPIRB , 48 saat boyunca sinyal göndererek, bulunduğu konumun yerini doğru olarak bildirebilir.

Epirbler hangi sıklıkta test edilir?​

Epirbler hangi sıklıkta test edilir?
Aşağıdaki testler ayda bir yapılmalı ve cihazı HRU dan ayırmadan, anahtarının OFF veya SAFE konumuna alındığından emin olunmalıdır: EPIRB in ve muhafazısının üzerinde çatlak/kırık olup olmadığını gözle kontrol ediniz. EPIRB cihazını ve muhafazasını muntazam olarak temizlemeniz tavsiye olunur.

SART cihazı radarda nasıl Eko verilir?​

Bir gemi yada uçak radarı tarafından etkinleştirilen SART aygıtına konum gösterici sinyaller , yakın çevredeki gemi yada uçakların x bant radarlarının ekranlarında , bir birlerinden olan uzaklıkları 0,6 deniz mili olan ve en az 20 noktadan oluşan bir eko gurubu olarak gözlenirler.

SART nasıl kullanılır?​

SART nasıl kullanılır?
Gemi terk edilmek zorunda kalındığında, can salına alınmalıdır. Yaklaşan yardıma gelecek deniz araçlarına, yer konusunda büyük kolaylık sağlar. EPIRB ile SART birlikte çalışır. EPIRB ile gönderilen ilk uydu sinyalinden sonra yaklaşan gemilere SART ile radar sinyali geri yansıtılır.

EPIRB nerede bulunur?​

EPIRB nerede bulunur?
EPIRB ler. Bunlar, SOLAS kapsamındaki gemilerde bulundurulmalıdırlar; örnekse, yolcu gemileri, konteyner gemileri veya petrol tankerleri. Deniz düğmesinin OFF durumda olduğu EPIRB, plastik bir muhafaza içindedir. Plastik kaptaki yaylı makenizma, gemi batarsa EPIRB i otomatik olarak çalıştırır.

S4 Rescue SART nedir?​

SART (Search And Rescue Transponder – Arama ve Kurtarma Verici Yansıtıcısı)nin kısaltmasıdır. SART bir nevi radar yansıtıcısıdır fakat diğer metal radar yansıtıcılarının dışında kendisi de radarların anlayabileceği frekansta (9 GHz)bir sinyal yayarlar.

EPIRB testi nasıl yapılır?​

EPIRB testi nasıl yapılır?
Test, acil durum kanalındaki müdahaleyi en aza indirmek için saat başının ilk 5 dakikası içinde yapılmalıdır. Testi başlatmak için TEST düğmesine basınız. Testin sonunda EPIRB cihazı, test sonucuna bağlı olarak uygun sesli ve ışıklı sinyaller vermelidir (sesli ve ışıklı sinyaller EPIRB modeline göre değişir).

SART aygıtı nedir?​

SART aygıtı nedir?
SART (Search and Rescue -Radar- Transponder) – Arama ve Kurtarma -Radar- Etkin Yansıtıcısı, tehlike uyarısı vermede yardımcı olarak kullanılan portatif bir cihazdır. Sahada bulunan gemilerin/helikopterlerin/uçakların, sadece radarlarını kullanarak kazazedeleri kolayca bulmalarını sağlar.

SART nerede bulunur?​

Sardes. Sardes veya Sardeis, Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sart kasabası yakınlarında bulunan ve Lidya (Lydia) devletine başkentlik yapmış antikkent. Salihli merkezine 9 km, İzmir’e 82 km uzaklıkta olup, İzmir-Ankara karayolunun iki yanına yayılmıştır. Sardes bilinen tarihe göre paranın ilk basıldığı yerdir.
 
SART cihazı, acil durumda olan geminin çevresindeki gemilerin radarlarına iz bırakıcı bir sinyal yayınlayan bir tür aktif radar yansıtıcıdır. Bu sayede acil durumdaki gemiye gelen yardım gemileri, konumunu kolayca tespit edebilirler. SART aygıtına konum gösterici sinyaller, gemi ya da uçak radarı tarafından etkinleştirildiğinde, yakın çevredeki gemi ya da uçakların radar ekranlarında eko olarak gözlenirler.

EPIRB (Acil Durum İstasyonu Yüzer) cihazı ise 406 ve 121.5 MHz frekanslarında verileri, COSPAS-SARSAT arama kurtarma uydularına gönderir. Uydu tarafından alınan tehlike sinyali, yer istasyonuna iletilir ve oradan da gemilere ve uçaklara aktarılır. EPIRB, 48 saat boyunca sinyal göndererek, bulunduğu konumun doğru olarak tespit edilmesine yardımcı olabilir.

EPIRB'lerin testleri ayda bir yapılmalı ve bu testler sırasında cihazın anahtarının OFF veya SAFE konumuna alındığından emin olunmalıdır. Ayrıca, EPIRB'in üzerinde çatlak veya kırık olup olmadığı kontrol edilmeli ve cihazın temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.

SART ve EPIRB cihazları birlikte kullanıldığında gemi terk edildiğinde can salına alındığında ve yaklaşan yardım gemilerine yer konusunda kolaylık sağlar. EPIRB ile gönderilen ilk uydu sinyalinden sonra SART ile radar sinyali geri yansıtılarak konum belirleme sürecine katkıda bulunur.

Genelde EPIRB'ler, SOLAS kapsamındaki gemilerde bulundurulmalıdır ve denizci düğmesi kapalı durumda olan EPIRB'ler, otomatik olarak çalışacak şekilde tasarlanmış plastik bir muhafaz içindedirler. EPIRB'lerin testleri, acil durum kanalındaki müdahaleyi en aza indirmek için saat başının ilk 5 dakikası içinde yapılmalıdır.

Son olarak, SART aygıtı da Arama ve Kurtarma -Radar- Etkin Yansıtıcısı olarak tanımlanır ve sahada bulunan gemilerin, helikopterlerin ve uçakların, sadece radarlarını kullanarak kazazedeleri kolayca bulmalarını sağlayan taşınabilir bir cihazdır.
 
Geri
Üst