Sart bildiren cumle nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
174.960
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Şart bildiren cümle nedir?​

Şart cümlesi veya koşul cümlesi, Türkçedeki anlamına göre cümle türlerinden biri. Yan cümlesi dilek-şart kipini alan ve şart anlamı taşıyan cümledir. Ana cümledeki fiilin gerçekleşmesi, yan cümlede belirtilen bir şarta bağlıdır. Ancak çok çalışırsan başarılı olabilirsin.

Şart ne demek örnek?​

Örneğin “Eğer ödevlerini bitirirsen, seni sinemaya götürürüm.” cümlesinde, sinemaya götürme işi ödevlerini bitirme şartına bağlanmıştır. Bir şeyin gerçekleşmesi için başka bir durumun yerine getirilmesi gereğine “şart” denilir.
Şart bildiren ifade nedir?
Cümlede anlatılan olayın gerçekleşmesi için başka bir olayın gerçekleşme şartı (koşulu) varsa bu cümleye şart cümlesi veya koşul cümlesi denir. Yani bir şeyin gerçekleşebilmesi için bir şeyin gerçekleşmesi ŞART’tır. Bir olayın veya durumun gerçekleşmesi başka bir olayın veya durumun gerçekleşmesine bağlıdır.
Koşul şart cümleleri nasıl bulunur?
Koşul sonuç cümlelerinde iki bölüm bulunur:
- » Birinci bölümde koşul yargısı bulunur.
- » İkinci bölümde o şarta bağlı olarak ortaya çıkan sonuç bulunur.
- ➥ Beş dakika beklerseniz müdürle görüşebilirsiniz.
- ➥ Ödevlerini erken bitirirsen diziyi izleyebilirsin.

Şart cümleleri cümlenin hangi ögesidir?​

Şart kipi, istek ve temenni ifadelerinin dışında tam bir yargı bildirmez. Bu bakımdan temel cümleye yan cümle hazırlar. Bu yan cümleler temel cümleyi şart, zaman, sebep, tahmin, benzetme vb. anlamlarıyla tamamlar. Şart cümlesi, temel cümleden önce gelir ve çok defa da zarf işleviyle temel cümleye bağlanır.

Şart sonuç ne demektir?​

Koşul-Sonuç Cümleleri (Koşul Sonuç Nedir?) Bir olayın, durumun gerçekleşmesinin ancak başka bir olay ya da durumun gerçekleşmesine bağlı olduğunu ifade eden cümlelere “Koşul Sonuç Cümleleri” veya “Şart-Sonuç Cümlesi” denir.
Koşul bildiren yargı nedir?
Bir olayın, durumun gerçekleşmesinin ancak başka bir olay ya da durumun gerçekleşmesine bağlı olduğunu ifade eden cümlelere “Koşul Sonuç Cümleleri” veya “Şart-Sonuç Cümlesi” denir.
 
Geri
Üst