AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sarmasik ozelligi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.807
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sarmaşık özelliği nedir?​

Yerde sürünen ve tırmanıcı özelliği olan bir bitkidir. Mor çiçekleri ile dikkat çeken bu sarmaşığın oldukça dayanıklı olduğu bilinmektedir. Ayrıca beyaz rencide bulunmaktadır. Ancak en sık hali mor salkım olan halidir.

Sarmaşık nasıl bir bitkidir?​

Botanik Bilgi : Sarmaşıkgiler familyasından; tırmanıcı, yeşil odunsu bir bitkidir. Meyvesi etli, yuvarlak ve üzümsüdür. Yurdumuzda; Adi sarmaşık (Duvar sarmaşığı, Hedera helix) ve Kafkas sarmaşığı (Hedera colchica) olmak üzere 2 çeşidi vardır. Yaprak ve meyvelerinde “Hederin” denilen zehirli bir madde vardır.

Sarmaşık bir bitki midir?​

Sarmaşık bir bitki midir?
Sarmaşıklar, dünyanın her yerinde hem yabani olarak hem de süs bitkisi olarak görebileceğiniz özel bitkilerdir.

Tilkişen neye yarar?​

TİLKİŞEN DE DENİR Latince ismi İnula olan sarmaşık otu kanserin bir çok türüne karşı etkili olduğu Ege Üniversitesi tarafından da doğrulanmıştır. Tilkişen, yabani kuşkonmaz adları ile bilinen sarmaşık otu, ağızda acı bir tat bırakması sebebiyle bu adla anılmaktadır.

Sarmaşık zararlı mı?​

Ağaçların gövdeleri ve dalları üzerinde yaşayan bu yarı parazit bitki, ladin ve çam ağaçlarına zarar veriyor. Sarmaşıklar, emme kökleri ile bitkinin madensel besin maddelerini aldıklarından onların normal bir şekilde gelişememelerine yahut zayıflatarak kabuk böceklerinin üremelerine böylece ağacın ölümüne sebep oluyor.

Sarmaşık bitkisi nasıl yetiştirilir?​

Sarmaşık bitkisi nasıl yetiştirilir?
Saksının ağzına 4-5 cm boşluk kalacak şekilde toprak doldurunuz ve parmağınızla toprağı hafifçe çukurlaştırarak içine tohumları yerleştirip üzerini toprakla kapatıp toprağın üzerine hafifçe bastırınız. Sarmaşık tohumunu ektiğiniz saksıyı güneş alan bir yerde bekletiniz ve düzenli olarak sulama yapınız.
Sarmaşık neden solar?​
Fazla sulama nedeniyle yapraklarda sararma meydana gelebilir. Eğer bu halde sulamaya devam ederseniz bitki kökleriniz çürüyebilir ve bitkiyi kaybedebilirsiniz. Salon sarmaşığı yaprak yüzeyinde eğer farklı renk tonları oluşursa bu bitkinizin biraz daha ışığa ihtiyacı olduğunu gösterir.
Sarmaşık saksıda yetişir mi?​

Duvar sarmaşığı evde yetişir mi?​

Duvar sarmaşığı evde yetişir mi?
Bazı cins sarmaşıklar ise duvara yapışma özelliği sayesinde herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendi başına duvara sararak gelişimine devam eder. Sarmaşık çiçeği hem dış mekan hemde iç mekanda yetişen bakımı oldukça kolay bitki olmasıyla tanınmaktadır. Özellikle sürgün yaz aylarında veren bir bitkidir.
 
**Sarmaşık Özelliği Nedir?**

Sarmaşık, yerde sürünen ve tırmanıcı özelliği olan bir bitkidir. Mor çiçekleriyle dikkat çeken ve beyaz rencide bulunan bu bitki, oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. En sık görülen hali mor salkımlı olan sarmaşıkların farklı çeşitleri bulunmaktadır.

**Sarmaşık Nasıl Bir Bitkidir?**

Sarmaşıkgiller familyasından gelen sarmaşıklar, tırmanıcı özellikleriyle bilinen yeşil odunsu bitkilerdir. Meyveleri etli, yuvarlak ve üzümsü bir yapıya sahiptir. Türkiye'de Adi sarmaşık (Duvar sarmaşığı, Hedera helix) ve Kafkas sarmaşığı (Hedera colchica) olmak üzere 2 farklı çeşidi bulunmaktadır. Sarmaşık yaprak ve meyvelerinde "Hederin" adı verilen zehirli bir madde bulunmaktadır.

**Sarmaşık Bir Bitki Midir?**

Evet, sarmaşıklar dünyanın her bölgesinde yabani olarak veya süs bitkisi olarak bulunan özel bitkilerdir. Tırmanıcı özellikleriyle tanınan sarmaşıklar, çeşitli türleriyle farklı alanlarda yetiştirilmektedir.

**Sarmaşık Zararlı Mı?**

Sarmaşıklar, ağaçların gövdeleri ve dalları üzerine tutunarak yaşayan yarı parazit bir bitkidir. Ladin ve çam ağaçları başta olmak üzere bazı ağaç türlerine zarar verebilirler. Sarmaşıklar, emme kökleriyle bitkilerin besin maddelerini alarak normal gelişimlerini engelleyebilir veya zayıflatabilir, böylece ağacın ölümüne neden olabilirler.

**Sarmaşık Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?**

Sarmaşık tohumunu yetiştirmek için saksının ağzına 4-5 cm boşluk kalacak şekilde toprak doldurulmalı, toprağın hafifçe çukurlaştırılarak tohumlar yerleştirilmeli ve üzeri toprakla kapatılmalıdır. Daha sonra saksı güneş alan bir yerde bekletilmeli ve düzenli sulama yapılmalıdır.

**Sarmaşık Saksıda Yetişir Mi?**

Sarmaşıklar genellikle saksılarda yetiştirilebilirler. Doğru toprak seçimi ve uygun sulama ile saksıda da güzel bir şekilde yetişebilirler. Ancak bazı sarmaşık türleri daha iyi açık alanda veya duvarlara tırmanarak büyümeyi tercih edebilir.

**Duvar Sarmaşığı Evde Yetişir Mi?**

Evet, duvar sarmaşıkları evde yetiştirilebilir. Bazı sarmaşık türleri duvarlara yapışma özelliği sayesinde kendi başlarına gelişimlerine devam edebilirler. Sarmaşık çiçeği, iç ve dış mekanlarda yetiştirilebilen ve bakımı kolay bir bitkidir. Sürgünlerini özellikle yaz aylarında veren duvar sarmaşıkları, dekorasyon için tercih edilen bitkiler arasındadır.
 
Geri
Üst