AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sarkoidoz tamamen gecer mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.631
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sarkoidoz tamamen geçer mi?​

Sarkoidoz temel olarak üç tür seyir izler. Hastaların `’ında hastalık tedavisiz kendiliğinden iyileşir, 0’unda kortizon tedavisi ile kontrol altına alınır ve çoğu zaman tekrarlamaz, hastada ise kortizon tedavisine rağmen ilerleyici bir seyir gösterir.

Sarkoidoz hastası çalışabilir mi?​

Pek çok sarkoidoz hastası, özellikle işi fiziksel olarak zor değilse, normal olarak çalışabilir.

Sarkoidoz tehlikeli midir?​

Sarkoidoz tehlikeli midir?
Nedeni bilinmeyen bir hastalık olan Sarkoidoz farklı etkiler gösterebilir. Bu hastalık vücudun pek çok organını etkileyebilir. Sarkoidoz en çok lenf bezleri ile akciğere tutunur. Bu da vücutta gözleri, cildi ve kalbi büyük oranda etkiler.

Sarkoidoz hastalığına ne iyi gelir?​

Sarkoidoz hastalığına ne iyi gelir?
Hastanın şikayeti yok ise tedavi başlanmadan takibe alınır. Kontrollerinde hastalık ilerlemiyorsa ilaç tedavisine gerek yoktur. Hastalıkta kötüleşme oluyorsa veya akciğer, kalp, beyin ve kemik gibi organlar etkilenmişse bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılır. En çok kullanılan ilaç kortizondur.

Sarkoidoz ilerlerse ne olur?​

Eğer sarkoidoz kronik ve yavaş seyirli gelişmişse ellerde çomak parmak ve büyük eklemlerde hipertrofik osteoartropatiye neden olur. Yüzde 30 olguda deri lezyonlarına neden olur. En çok eritema nodosuma yol açar.

Sarkoidoz ilaci nedir?​

KORTİZON TEDAVİSİ DE YAPILABİLİYOR Özet olarak; Sarkoidoz nadir görülen ancak değişik belirti ve bulgularla karşımıza çıkan bir hastalıktır. Hastalığın evresine göre kortizon tedavisi gerekebilir.

Sarkoidoz bir meslek hastalığı mıdır?​

Sarkoidoz bir meslek hastalığı mıdır?
Ülkemizde Türk Toraks Derneği’nin yaptığı araştırmada 293 sarkoidoz olgusunun %50 si ev kadını ve %16 sı bir mesleki maruziyet düşündürmeyen ofis çalışanı, öğretmen veya öğrenciden oluşmaktadır. Bu bulgular sarkoidozun oluşumunda mesleki maruziyetin etkili olmadığını düşündürmektedir.

Sarkoidoz kimlerde görülür?​

Sarkoidoz kimlerde görülür?
Kadınlarda erkeklere oranla daha sık gözlenir. Afrika kökenli bireylerde sarkoidoz gelişme ihtimali daha yüksektir. Ailesinde sarkoidoz hastalığı olan kişilerde, toplumun geri kalanına kıyasla daha sık görülür. Sarkoidoz, çocuklarda nadiren izlenirken; 20 ila 40 yaş arasındaki kişiler risk grubu içinde kabul edilir.

Sarkoidoz nasıl tedavi edilir?​

KORTİZON TEDAVİSİ DE YAPILABİLİYOR Özet olarak; Sarkoidoz nadir görülen ancak değişik belirti ve bulgularla karşımıza çıkan bir hastalıktır. Hastalığın evresine göre kortizon tedavisi gerekebilir. Hastaların; hekiminin uygun gördüğü şekilde takiplerini yaptırmaları ve önerilerine uyması gerekmektedir.”

Sarkoidoz hastalığı neden olur?​

Sarkoidoz; bağışıklık sisteminin vücuttaki çeşitli dokulara karşı reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkan, her bir hasta için farklı klinik tablolara neden olan bir romatolojik hastalıktır. Diğer bağışıklık sorunlarından farklı olarak sarkoidoz hastalığı, dokularda granülom adı verilen iltihaplı dokulara neden olur.

Sarkoidoz zayıflatır mı?​

Sarkoidoz zayıflatır mı?
Akut sarkoidozda ateş, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı gibi yakınmalar sıklıkla görülürken kronik formda rastlanmaz. Sarkoidozlu hastaların %90’ında akciğerlerde grafi veya tomografi ile tanınabilen tutulumlara rastlanır. İki taraflı hiler bölgede büyük lenf nodlarına ve bazen akciğer alanlarında nodüllere yol açar.

Deri Sarkoidozu nedir?​

Deri Sarkoidozu nedir?

Sarkoidoz hastalığı nedir?​

Sarkoidoz hastalığı neden meydana gelir?​

Sarkoidozun nedeni bilinmiyor ancak vücudun bağışıklık sisteminin bilinmeyen bir maddeye cevap vermesinden kaynaklandığı düşünülüyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hamza Ogun, en sık akciğer ve lenf bezlerini tutan sarkoidoz hastalığının gözleri, cildi, kalbi ve diğer organları da etkileyebileceğini söylüyor.

Sarkoidoz tedavi edilmezse ne olur?​

Sarkoidoz tedavi edilmezse ne olur?
Hastaların %20’sinde üveite yol açar, fark edilmezse ve tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir. Akut ve kronik dönemde farklı kas iskelet sistemi bulgularına yol açar. Genellikle artrit (eklem ilhitabı), miyozit, kas nodülleri ve kistik kemik nodüllerine yol açar.
 
Sarkoidoz adlı hastalık hakkında verdiğiniz detaylı bilgiler için teşekkür ederim. Sarkoidoz, bağışıklık sisteminin vücuttaki çeşitli dokulara reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle lenf bezleri ile akciğeri etkiler, ancak vücudun diğer organlarını da etkileyebilir.

Sarkoidozun seyri üç farklı türde olabilir: Kendiliğinden iyileşebilir, kortizon tedavisi ile kontrol altına alınabilir veya ilerleyici bir seyir gösterebilir. Sarkoidoz hastalarının çoğu, özellikle işleri fiziksel açıdan zor değilse, normal olarak çalışabilirler. Tedavi gerektiğinde genellikle kortizon ilaçları kullanılır.

Sarkoidoz genellikle kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Afrika kökenli bireylerde bu hastalığın gelişme ihtimali daha yüksektir. Sarkoidoz, genetik yatkınlık da rol oynayabilir, ailesinde bu hastalığı olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.

Sarkoidozun tedavisinde hastalığın evresine bağlı olarak kortizon tedavisi uygulanabilir. Hastalar, hekimlerinin önerilerine uyarak düzenli kontrollerini yaptırmalı ve tedavilerini takip etmelidirler. Sarkoidoz tedavi edilmezse, göz problemleri, kas iskelet sistemi sorunları ve diğer ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Deri Sarkoidozu olarak bilinen deri tutulumunu detaylandırmanızı veya sormak istediğiniz başka konuları belirtmenizi rica ederim. Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst