Sarkoidoz hastaligi nasil tedavi edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sarkoidoz hastalığı nasıl tedavi edilir?​

Sarkoidozun sebebi bilinmediği gibi, kesin bir tedavisi de yoktur. Hastalık aktivitesinin artmış olduğu durumlarda, kortizon uygulanır.Tedavi süresi, kortizon dozu giderek azaltılarak 12 aydır.

Sarkoidoz otoimmün hastalık mı?​

Sarkoidoz pek çok organı tutabilen sinsi seyirli bir otoimmün hastalıktır. En sık lenf bezleri, akciğerler ve karaciğer tutulur. Bunları göz, deri, kemik iliği, iskelet, kas, dalak, sinir sistemi, böbrek ve kalp tutulumları izler.
Sarkoidoz öldürür mü?
Sarkoidozun kalp tutuluşu, akciğer tutuluşu ile kıyaslandığında daha nadir, fakat bazen ölümcül olabilmektedir. Kalp tutuluşuna bağlı farklı iletim defektleri, myokardit, perikardit ve kalp büyümesi meydana gelmektedir.

Sarkoidoz tedavi edilmezse ne olur?​

Hastaların %20’sinde üveite yol açar, fark edilmezse ve tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir. Akut ve kronik dönemde farklı kas iskelet sistemi bulgularına yol açar. Genellikle artrit (eklem ilhitabı), miyozit, kas nodülleri ve kistik kemik nodüllerine yol açar.

Sarkoidoz hastalığına ne iyi gelir?​

Kortizon ile iyileşmeyen hastalara metotreksat, azatiopürin ve siklofosfamid gibi bağışıklık sistemini daha kuvvetle baskılayan ilaçlar verilir. Hastalık beyin ve kalp gibi hayati organları etkilemiş ise bu ilaçlara kortizonla birlikte başlanır. Hastaların tamamına yakını bu tedaviler ile iyileşir.
Sarkoidoz ilerlerse ne olur?
Eğer sarkoidoz kronik ve yavaş seyirli gelişmişse ellerde çomak parmak ve büyük eklemlerde hipertrofik osteoartropatiye neden olur. Yüzde 30 olguda deri lezyonlarına neden olur. En çok eritema nodosuma yol açar.
Pek çok sarkoidoz hastası, özellikle işi fiziksel olarak zor değilse, normal olarak çalışabilir.
Akut sarkoidozda ateş, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı gibi yakınmalar sıklıkla görülürken kronik formda rastlanmaz. Sarkoidozlu hastaların %90’ında akciğerlerde grafi veya tomografi ile tanınabilen tutulumlara rastlanır. İki taraflı hiler bölgede büyük lenf nodlarına ve bazen akciğer alanlarında nodüllere yol açar.
Sarkoidoz bir meslek hastalığı mıdır?
Ülkemizde Türk Toraks Derneği’nin yaptığı araştırmada 293 sarkoidoz olgusunun %50 si ev kadını ve %16 sı bir mesleki maruziyet düşündürmeyen ofis çalışanı, öğretmen veya öğrenciden oluşmaktadır. Bu bulgular sarkoidozun oluşumunda mesleki maruziyetin etkili olmadığını düşündürmektedir.
 
Geri
Üst