AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sari Hurma hastaliklari nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sarı Hurma hastalıkları nedir?​

SARI HUMMA HASTALIĞI NEDİR? Sarı humma, enfekteAedes veya Haemagoguscinsi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan, akut viral kanamalı bir hastalıktır. Sarı humma virüsü, Flaviviridaeailesinden Arbovirüstür. Sarıhumma virüsü ile enfekte olan kişilerin birçoğu hiçbir belirti vermeyebilir veya hafif belirtiler gösterebilir.

Lassa Ateşi ne?​

Lassa Ateşi ne?
Lassa ateşi, Batı Afrika’da ortaya çıkan 2-21 gün süren akut viral hemorajik bir hastalıktır. Lassa virüsü, kemirgen idrarı veya dışkısı ile kontamine gıda veya ev eşyaları ile temas yoluyla insanlara bulaşır.

Sarı humma belirtileri nelerdir?​

Sarı humma belirtileri nelerdir?
Sarıhumma virüsü ile enfekte olan kişilerin birçoğu hiçbir belirti vermeyebilir veya hafif belirtiler gösterebilir. Belirti oluşanlar için kuluçka süresi 3-6 gündür. Hastalığın ilk belirtileri ani ateş, titreme, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, genel vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizliktir.

Cennet Elması olgunlaşmadan neden dökülür?​

Hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği zamanlarda ağaçlar kendisini korumaya alarak meyvelere besin elementlerini göndermemektedir. Bu yüzdende meyveler dökülür.

Sarı humma hastalığı kimlerde görülür?​

Sarı humma hastalığı kimlerde görülür?
Afrika’nın tropikal bölgelerinde ve Orta ve Güney Amerika’da lokal olarak yaygınlık gösterir.Ülkemizde bugüne kadar vaka bildirimi olmamıştır.

Sarı humma Türkiyede var mı?​

Sarı humma Türkiyede var mı?
Sivrisineklerle yayılan hastalıklara bir yenisi eklendi: Zika virüsü. Zika’yı bulaştıran sivrisineğe sarı humma sivrisineği deniliyor ve ülkemizin güneydoğusunda bulunabiliyor.
Lassa Ateşi Nedir Vikipedi?​
Lassa hemorajik ateşi (LHA) olarak da bilinen Lassa ateşi, Lassa virüsünün neden olduğu bir tür viral hemorajik ateştir. Virüs bulaşmış olanların çoğunda semptom gelişmez. Semptomlar ortaya çıktığında tipik olarak ateş, halsizlik, baş ağrısı, kusma ve kas ağrısı yapar.

Lassa Ateşi nerede?​

Lassa Ateşi nerede?
Batı Afrika’da görülen akut viral bir hastalıktır. İlk vakalar Nijerya’nın Lassa bölgesinde görüldüğü için bu isim verilmiştir. Etken Arenaviridae ailesine mensup, tek iplikli bir RNA virüsüdür.

Sarı humma nerelerde görülür?​

Sarı humma nerelerde görülür?
En çok bilinen ve önlem alınan hastalıklar arasında sarıhumma var, İngilizce adıyla “yellow fever”. Bu hastalık genellikle Afrika’nın tropikal bölgeleriyle Orta ve Güney Amerika civarlarında görülür. Sarıhumma virüsü insanlara bu virüsü taşıyan sivrisinek ısırmasıyla geçer.

Cennet elmasının çiçekleri neden dökülür?​

Örneğin elmada açılan çiçeklerin % 85-90 oranında çiçek tomurcukları ve çiçeklerin dökülmesi normaldir. Aşrı dökülmeler don ya da soğuk zararından, kalsiyum eksikliğinden, mantari hastalıkların etkisinden veya döllenme sorunlarından dolayı olabilir.

Trabzon Hurmasına hangi gübre atılır?​

Trabzon Hurmasına hangi gübre atılır?
Yaprak ve toprak analizlerine göre azotlu gübrenin 1/3’ü erken ilkbaharda, kalan kısmı nisan-mayıs ve haziran aylarında; potaslı ve fosforlu gübreler birlikte kasım-aralık aylarında uygulanmaktadır. İyi yanmış ahır gübresi 3 yılda bir 3-4 ton/da şeklinde sonbaharda toprağa karıştırılmalıdır.

Sarı humma nerede görülür?​

Sarı humma nerede görülür?
Sarı humma salgını ilk defa 1700’lerde İtalya, Fransa, İspanya ve İngiltere’de patlak vermiştir. On dokuzuncu yüzyılda İspanya’da 300.000 kişinin sarıhummadan öldüğüne inanılıyor. 1802’de Haiti Devrimi esnasında Fransız askerleri sarıhumma saldırısına maruz kaldılar; ordunun yarısı bu hastalıktan dolayı öldü.

Sarı humma aşısı kimlere yapılamaz?​

Kimlere bu aşı yapılmamalı? Yumurta, tavuk proteinleri veya jelatin dâhil olmak üzere aşının herhangi bir bileşenine karşı ciddi (hayatı tehdit eden) alerjisi olanlar ile önceki sarıhumma aşı dozuna şiddetli bir alerjik reaksiyon gösteren kişilere sarıhumma aşısı yapılmamalıdır.

Sarı humma aşısı ücretsiz mi?​

Sarı humma aşısı ücretsiz mi?
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı olan Seyahat Sağlığı Merkezlerinde aşı yaptırmak isteyenler başvurularını yaptığında burada ücretsiz olarak sarıhumma aşısı yaptırabilirler. Ayrıca koruyucu ilaçlar da verilmektedir.
 
Sarı humma hastalığı nedir?
Sarı humma, enfekte Aedes veya Haemagogus cinsi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan, Flaviviridae ailesinden Arbovirus olan akut viral kanamalı bir hastalıktır. Sarı humma virüsü taşıyan kişiler çoğunlukla belirti göstermeyebilir veya hafif belirtilerle karşılaşabilir. Hastalığın kuluçka süresi 3-6 gün arasında olup, ilk belirtileri arasında ani ateş, titreme, baş ağrısı, sırt ağrısı, vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizlik yer almaktadır.

Sarı humma hastalığı kimlerde görülür?
Sarı humma genellikle Afrika'nın tropikal bölgeleri ile Orta ve Güney Amerika'da lokal olarak yaygınlaşmıştır. Ülkemizde ise bugüne kadar sarı humma vakası bildirilmemiştir. Hastalık özellikle bu coğrafyalarda sivrisinek ısırmasıyla bulaşarak insanlara geçer.

Sarı humma Türkiye'de var mı?
Türkiye'nin güneydoğu bölgelerinde bulunan Zika virüsünün bulaştığı sivrisineğe "sarı humma sivrisineği" denilmektedir. Ancak Türkiye'de bugüne kadar sarı humma vakası bildirilmemiştir. Bu nedenle ülkemizde sarı humma hastalığının görülme riski düşüktür.

Sarı humma aşısı kimlere yapılamaz?
Sarı humma aşısının içeriğinde yumurta, tavuk proteinleri veya jelatin gibi bileşenlere karşı ciddi alerjisi olan bireylere veya önceki aşı dozuna şiddetli reaksiyon gösteren kişilere aşı yapılmamalıdır. Bu gruplar, aşı sonrası olası yan etkilerin ciddiyetine karşı korunmalıdır.

Sarı humma aşısı ücretsiz mi?
Türkiye'de Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinde sarı humma aşısını ücretsiz olarak yaptırmak isteyenler başvuruda bulunabilirler. Ayrıca bu merkezlerde koruyucu ilaçlar da verilebilir. Bu hizmetler sayesinde seyahat eden kişiler, sarı humma gibi hastalıklara karşı korunma sağlayabilirler.
 
Geri
Üst