AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sari humma nerelerde gorulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sarı humma nerelerde görülür?​

En çok bilinen ve önlem alınan hastalıklar arasında sarıhumma var, İngilizce adıyla “yellow fever”. Bu hastalık genellikle Afrika’nın tropikal bölgeleriyle Orta ve Güney Amerika civarlarında görülür. Sarıhumma virüsü insanlara bu virüsü taşıyan sivrisinek ısırmasıyla geçer.

Sarı humma hastalığı nedir?​

Sarı humma, enfekteAedes veya Haemagoguscinsi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan, akut viral kanamalı bir hastalıktır. Sarı humma virüsü, Flaviviridaeailesinden Arbovirüstür.
Sarı humma aşısı ne demek?​
Sarıhumma aşısı sarıhummayı önleyebilir. Sarıhumma aşısı sadece belirlenmiş aşı merkezlerinde uygulanır. Aşı yapıldıktan sonra, damgalı ve imzalanmış bir “Uluslararası Aşı veya Koruma Belgesi” (sarı kart) verilir. Bu sertifikanın geçerliliği aşılamadan 10 gün sonra başlar ve 10 yıl sürer.

Sarı humma belirtileri nelerdir?​

Sarı humma belirtileri nelerdir?
Sarıhumma virüsü ile enfekte olan kişilerin birçoğu hiçbir belirti vermeyebilir veya hafif belirtiler gösterebilir. Belirti oluşanlar için kuluçka süresi 3-6 gündür. Hastalığın ilk belirtileri ani ateş, titreme, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, genel vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizliktir.

Sarı humma Türkiyede var mı?​

Sarı humma Türkiyede var mı?
Sarıhumma sivrisineği olarak bilinen ve Zika virüsünün ana taşıyıcısı olan Aedes aegypti türü ise ülkemizde ilk olarak 2015 yılında tespit edildi (Akıner ve ark. 2016). Türün Doğu Karadeniz bölgesinde Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yayılım gösterdiği gözlemlendi.

Sarı humma aşısı ücretsiz mi?​

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı olan Seyahat Sağlığı Merkezlerinde aşı yaptırmak isteyenler başvurularını yaptığında burada ücretsiz olarak sarıhumma aşısı yaptırabilirler. Ayrıca koruyucu ilaçlar da verilmektedir.

Sarı humma insandan insana bulaşır mı?​

Sarı Humma İnsandan İnsana Bulaşır mı? Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmaz.
Sarı humma aşısı ne zaman yapılmalı?​
Canlı viral aşı olan Sarıhumma aşısı, tek doz olarak yapılır ve ömür boyu koruyucudur. Aşının koruyuculuğunun başlaması için seyahatten en az 10 gün önce aşı yapılmalıdır.

Sarıhumma aşısı kimlere yapilmaz?​

Sarıhumma aşısı kimlere yapilmaz?
Kimlere bu aşı yapılmamalı? Yumurta, tavuk proteinleri veya jelatin dâhil olmak üzere aşının herhangi bir bileşenine karşı ciddi (hayatı tehdit eden) alerjisi olanlar ile önceki sarıhumma aşı dozuna şiddetli bir alerjik reaksiyon gösteren kişilere sarıhumma aşısı yapılmamalıdır.

Sarı humma hastalığı öldürür mü?​

Sarı humma hastalığı öldürür mü?
Afrika ve Güney Amerika kıtasında yaygın olarak görülür. Hastalığa sarıhumman denilmesinin nedeni sarılık hastalığı gibi cildin ve göz beyazlığının sarı olmasından kaynaklanıyor. Hastalığa dair her ne kadar aşı bulunsa da zamanında teşhis edilmediğinde ölüme neden olur.

Sarı humma aşısı hangi durumda yapılmaz?​

Yumurta, tavuk proteinleri veya jelatin dâhil olmak üzere aşının herhangi bir bileşenine karşı ciddi (hayatı tehdit eden) alerjisi olanlar ile önceki sarıhumma aşı dozuna şiddetli bir alerjik reaksiyon gösteren kişilere sarıhumma aşısı yapılmamalıdır.

Otobüs seferlerinde aşı zorunlu mu?​

Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulunacak.
Aşı zorunluluğu kalktı mı?​
12 yaş altındaki çocuklar, Türkiye’ye girişlerinde PCR/Antijen test raporu ile aşı sertifikası uygulamalarından muaf tutulacak. Dış ticaretin olumsuz etkilenmemesi için uçak mürettebatı ve kilit personel SARSCoV2 PCR testi ve karantina uygulamasına dahil olmayacak.

Yurt dışına çıkmak için aşı şart mı?​

Yurt dışına çıkmak için aşı şart mı?
Herhangi bir aşı gerekliliği bulunmamaktadır. Resmi vize kuralları geçerlidir.
 
Sarı humma hastalığı genellikle Afrika'nın tropikal bölgeleri ile Orta ve Güney Amerika civarlarında görülür. Sarı humma virüsü insanlara genellikle sivrisinek ısırması yoluyla bulaşır. Bu hastalık, enfekte Aedes veya Haemagogus cinsi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan akut viral kanamalı bir hastalıktır. Sarı humma aşısı, sarıhummayı önleyebilir ve belirlenmiş aşı merkezlerinde uygulanır. Aşı sonrasında "Uluslararası Aşı veya Koruma Belgesi" (sarı kart) verilir ve geçerliliği aşılamadan 10 gün sonra başlar ve 10 yıl sürer.

Sarı humma belirtileri arasında ani ateş, titreme, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, genel vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizlik yer alır. Sarı humma Türkiye'de de görülmektedir ve Doğu Karadeniz bölgesinde Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yayılım gösterdiği gözlemlenmiştir.

Sarıhumma aşısı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aşı, seyahatten en az 10 gün önce yapılmalıdır ve ömür boyu koruyucudur. Ancak yumurta, tavuk proteinleri veya jelatin gibi aşı bileşenlerine ciddi alerjisi olanlara ve önceki sarıhumma aşısına şiddetli alerjik reaksiyon gösteren kişilere aşı yapılmamalıdır.

Sarı humma hastalığı insandan insana doğrudan bulaşmaz. Hastalık zamanında teşhis edilmediğinde ölüme neden olabilir. Sarıhumma aşısının tek doz olarak yapılması ve ömür boyu koruyucu olması nedeniyle birçok seyahat eden kişi için önemli bir aşıdır. Yurt dışına çıkarken aşı gerekliliği yoktur ancak resmi vize kuralları ve seyahat gereksinimleri geçerlidir.
 
Geri
Üst