AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sari humma hastaligi oldurur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.726
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sarı humma hastalığı öldürür mü?​

Afrika ve Güney Amerika kıtasında yaygın olarak görülür. Hastalığa sarıhumman denilmesinin nedeni sarılık hastalığı gibi cildin ve göz beyazlığının sarı olmasından kaynaklanıyor. Hastalığa dair her ne kadar aşı bulunsa da zamanında teşhis edilmediğinde ölüme neden olur.

Sarı humma Türkiyede var mı?​

Sarıhumma sivrisineği olarak bilinen ve Zika virüsünün ana taşıyıcısı olan Aedes aegypti türü ise ülkemizde ilk olarak 2015 yılında tespit edildi (Akıner ve ark. 2016). Türün Doğu Karadeniz bölgesinde Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yayılım gösterdiği gözlemlendi.
Sarı humma hastalığı nedir?​
Sarı humma, enfekteAedes veya Haemagoguscinsi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan, akut viral kanamalı bir hastalıktır. Sarı humma virüsü, Flaviviridaeailesinden Arbovirüstür.

Sarı humma aşısı ne demek?​

Sarı humma aşısı ne demek?
Sarıhumma aşısı sarıhummayı önleyebilir. Sarıhumma aşısı sadece belirlenmiş aşı merkezlerinde uygulanır. Aşı yapıldıktan sonra, damgalı ve imzalanmış bir “Uluslararası Aşı veya Koruma Belgesi” (sarı kart) verilir. Bu sertifikanın geçerliliği aşılamadan 10 gün sonra başlar ve 10 yıl sürer.

Sarı humma nerelerde görülür?​

Sarı humma nerelerde görülür?
En çok bilinen ve önlem alınan hastalıklar arasında sarıhumma var, İngilizce adıyla “yellow fever”. Bu hastalık genellikle Afrika’nın tropikal bölgeleriyle Orta ve Güney Amerika civarlarında görülür. Sarıhumma virüsü insanlara bu virüsü taşıyan sivrisinek ısırmasıyla geçer.

Sarı humma nerede görülür?​

Sarı humma salgını ilk defa 1700’lerde İtalya, Fransa, İspanya ve İngiltere’de patlak vermiştir. On dokuzuncu yüzyılda İspanya’da 300.000 kişinin sarıhummadan öldüğüne inanılıyor. 1802’de Haiti Devrimi esnasında Fransız askerleri sarıhumma saldırısına maruz kaldılar; ordunun yarısı bu hastalıktan dolayı öldü.

Sarı humma belirtileri nelerdir?​

Sarıhumma virüsü ile enfekte olan kişilerin birçoğu hiçbir belirti vermeyebilir veya hafif belirtiler gösterebilir. Belirti oluşanlar için kuluçka süresi 3-6 gündür. Hastalığın ilk belirtileri ani ateş, titreme, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, genel vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizliktir.
Sarı humma insandan insana bulaşır mı?​
Sarı Humma İnsandan İnsana Bulaşır mı? Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmaz.

Sarı humma aşısı ne zaman yapılmalı?​

Sarı humma aşısı ne zaman yapılmalı?
Canlı viral aşı olan Sarıhumma aşısı, tek doz olarak yapılır ve ömür boyu koruyucudur. Aşının koruyuculuğunun başlaması için seyahatten en az 10 gün önce aşı yapılmalıdır.

Sarıhumma aşısı kimlere yapilmaz?​

Sarıhumma aşısı kimlere yapilmaz?
Kimlere bu aşı yapılmamalı? Yumurta, tavuk proteinleri veya jelatin dâhil olmak üzere aşının herhangi bir bileşenine karşı ciddi (hayatı tehdit eden) alerjisi olanlar ile önceki sarıhumma aşı dozuna şiddetli bir alerjik reaksiyon gösteren kişilere sarıhumma aşısı yapılmamalıdır.

Sarı humma aşısı nerede yapılıyor?​

Uluslararası aşı sertifikası düzenleme yetkisi yalnızca Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü seyahat sağlığı merkezlerinin yetkisinde olduğu için “sarıhumma” aşısı sadece Genel Müdürlüğün yetkili seyahat sağlığı merkezlerinde yapılır.

Sarı humma kimlere yapılmaz?​

Yumurta, tavuk proteinleri veya jelatin dâhil olmak üzere aşının herhangi bir bileşenine karşı ciddi (hayatı tehdit eden) alerjisi olanlar ile önceki sarıhumma aşı dozuna şiddetli bir alerjik reaksiyon gösteren kişilere sarıhumma aşısı yapılmamalıdır.
Sarı humma hastalığı nereden bulaşır?​
Bulaşma Yolu Sarıhumma virüsü Aedes veya Haemagogus türü sivrisinekler aracılığıyla bulaşır. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Sarıhumma insanları ve maymunları enfekte etmektedir.
 
Sarı humma hastalığı oldukça ciddi bir viral enfeksiyondur ve genellikle Aedes veya Haemagogus cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşır. Hastalık belirtileri arasında ani ateş, titreme, baş ağrısı, sırt ağrısı, genel vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler bulunmaktadır. Sarı humma virüsü, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalıktır ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabilir.

Sarı humma aşısı, hastalığı önlemek için önemli bir yöntemdir. Sarıhumma aşısı ömür boyu koruyucu olup tek doz olarak uygulanır. Aşının koruyuculuğunun başlaması için seyahatten en az 10 gün önce yapılması önerilir. Ancak, sarıhumma aşısı bazı durumlarda önerilmeyebilir. Yumurta, tavuk proteinleri veya jelatin gibi aşı bileşenlerine ciddi alerjisi olan kişilere veya önceki doz aşıya şiddetli reaksiyon gösteren kişilere sarıhumma aşısı yapılmamalıdır.

Sarı humma hastalığı genellikle Afrika'nın tropikal bölgeleriyle Orta ve Güney Amerika civarlarında görülür. Hastalık sivrisinekler aracılığıyla insanlara ve maymunlara bulaşabilir. Sarı humma salgınları tarihte çeşitli ülkelerde ölümcül sonuçlara yol açmış ve ciddi sağlık krizlerine neden olmuştur.

Özetle, sarı humma hastalığı ciddi bir sağlık sorunudur ve aşılama ile önlenmesi mümkündür. Seyahat ederken risk altındaysanız, sarıhumma aşısını yaptırmak önemli bir adımdır ve yetkili sağlık merkezlerinde bu aşıyı yaptırmanız önerilir. Ayrıca, sivrisinek ısırıklarından korunmak için uygun önlemleri almak da önemlidir.
 
Geri
Üst