Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sari humma asisi nerede yapiliyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.361
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sarı humma aşısı nerede yapılıyor?​

Uluslararası aşı sertifikası düzenleme yetkisi yalnızca Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü seyahat sağlığı merkezlerinin yetkisinde olduğu için “sarıhumma” aşısı sadece Genel Müdürlüğün yetkili seyahat sağlığı merkezlerinde yapılır.

Sarıhumma aşısı var mı?​

Sarıhumma aşısı var mı?
Sarıhumma aşısı sarıhummayı önleyebilir. Sarıhumma aşısı sadece belirlenmiş aşı merkezlerinde uygulanır. Aşı yapıldıktan sonra, damgalı ve imzalanmış bir “Uluslararası Aşı veya Koruma Belgesi” (sarı kart) verilir. Bu sertifikanın geçerliliği aşılamadan 10 gün sonra başlar ve 10 yıl sürer.

Sarı humma aşısı nasıl yapılır?​

Sarıhumma aşısı canlı, zayıflatılmış bir virüstür. Tek bir enjeksiyon olarak uygulanır. Risk altındaki insanlar için, her 10 yılda bir rapel dozu önerilir. Sarıhumma aşısı diğer çoğu aşı ile aynı zamanda uygulanabilir.

Sarı humma aşısı kaç gün önceden yapılır?​

Sarı humma aşısı kaç gün önceden yapılır?
Aşının koruyuculuğunun başlaması için hastalığın görüldüğü bölgelere seyahatten en az 10 gün önce aşı yapılmalıdır. Hastalıktan Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır? Hastalıktan korunmanın en önemli yolu, sivrisinek sokmalarından korunmak ve hastalığın görüldüğü bölgelere gitmeden önce Sarı humma aşısı yaptırmaktır.

Sarı humma kimlere yapılmaz?​

Yumurta, tavuk proteinleri veya jelatin dâhil olmak üzere aşının herhangi bir bileşenine karşı ciddi (hayatı tehdit eden) alerjisi olanlar ile önceki sarıhumma aşı dozuna şiddetli bir alerjik reaksiyon gösteren kişilere sarıhumma aşısı yapılmamalıdır.

Sarı humma hastalığı öldürür mü?​

Sarı humma hastalığı öldürür mü?
Afrika ve Güney Amerika kıtasında yaygın olarak görülür. Hastalığa sarıhumman denilmesinin nedeni sarılık hastalığı gibi cildin ve göz beyazlığının sarı olmasından kaynaklanıyor. Hastalığa dair her ne kadar aşı bulunsa da zamanında teşhis edilmediğinde ölüme neden olur.

Sarı Hummanın diğer adı nedir?​

Sarıhumma virüsü ile enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan, akut, viral kanamalı bir hastalıktır.

Sarı humma aşısı hangi durumda yapılmaz?​

Sarı humma aşısı hangi durumda yapılmaz?

Sari humma hangi ülkelerde var?​

Sarıhumma’nın Orta Afrika’da görüldüğü ülkeleri şöyle sıralayabiliriz: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Etiyopya, Gabon, Gambiya, Gana, Gine-Bissau, Kenya, Liberya, Mali, Moritanya, Nijer.

Sarıhumma aşısı kimlere yapilmaz?​

Sarıhumma aşısı kimlere yapilmaz?
Kimlere bu aşı yapılmamalı? Yumurta, tavuk proteinleri veya jelatin dâhil olmak üzere aşının herhangi bir bileşenine karşı ciddi (hayatı tehdit eden) alerjisi olanlar ile önceki sarıhumma aşı dozuna şiddetli bir alerjik reaksiyon gösteren kişilere sarıhumma aşısı yapılmamalıdır.

Afrika kıtasında nereye gidilir?​

Afrika’da Gezilecek Ülkeler
- Kenya – Dünyanın safari cenneti.
- Tanzanya – Big Five ve tarihe açılan kapı – Zanzibar.
- 3. Güney Afrika – Afrika Kıtası’nın Modern Yüzü
- Etiyopya – İnsanlığın Beşiğine Yolculuk.
- Cibuti – Okyanusların Sakin Devleri, Balina Köpekbalıkları
- Ruanda – Sisteki Goriller.
 
Sarı humma aşısı yalnızca Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü seyahat sağlığı merkezlerinde yapılır. Aşının etkili olabilmesi için seyahatten en az 10 gün önce yaptırılması gerekmektedir. Aşının geçerliliği 10 yıl boyunca devam eder ve "Uluslararası Aşı veya Koruma Belgesi" olan sarı kart ile belgelenir.

Sarıhumma aşısı canlı, zayıflatılmış bir virüs içerir ve tek bir enjeksiyonla uygulanır. Risk altındaki insanlar için her 10 yılda bir rapel dozu önerilir. Aşı, diğer aşılarla aynı anda uygulanabilir.

Sarı humma aşısı, yumurta, tavuk proteinleri veya jelatin gibi aşının bileşenlerine ciddi alerjisi olan veya önceki dozdan şiddetli reaksiyon gösteren kişilere yapılmamalıdır.

Sarı humma hastalığı ölümcül olabilir ve özellikle Afrika ve Güney Amerika kıtalarında yaygın olarak görülür. Aşı bulunmasına rağmen hastalık zamanında teşhis edilmezse ölüme neden olabilir.

Afrika kıtasında ziyaret edilebilecek ülkeler arasında Kenya, Tanzanya, Güney Afrika, Etiyopya, Cibuti ve Ruanda gibi birçok güzel destinasyon bulunmaktadır. Bu ülkeler zengin doğal güzellikleri, vahşi yaşamı, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile dikkat çekmektedir.
 
Geri
Üst