Sarı Buğday Unlu Ekmek Mis Kokulu Anne Ekmeği Tanımı İçin Gereçler
3 su bardağı sarı buğday unu
3 su bardağı klasik beyaz un
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı süt ile 1 su bardağı su karıştırarak ılık hale getirilecek
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Sarı Buğday Unlu Ekmek Mis Kokulu Anne Ekmeği Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
Geniş bir yoğurma kabına unları, mayayı ve tuzu alalım. Sıvı yağı üzerine gezdirelim.
Sonra ılık karışımı yavaş yavaş ekleyerek epey yumuşak bir hamur elde edelim. Bu basamakta yumuşaklığı ve hamurun ele yapışmazlığını sağlayana kadar un ya da su desteği yaparak hamurumuzu güzelce yoğuralım.
Hamuru uygunca yoğurmak kıvamı için çok değerli.
Hamur kıvam aldıktan sonra top formuna getirerek kabın ağzını hava almayacak biçimde kapatalım. Bunu ya kabın kapağı ile ya da streç sinema ile sağlayabiliriz.
Kabımızı sararak sıcak kalmasını sağlayalım ve hamurumuzu 45 dk mayalanmaya bırakalım.
Hamur kabarıp yaklaşık 2 katına geldiğinde mayalanmış demektir, hamuru bir taban üzerine alarak tekrar yoğuralım, bu basamakta hamurun elimize yapışmaması için un kullanabiliriz azar azar.
Daha sonra ekmeğinizi nasıl istiyorsanız o halde modüllere ayırıp biçim vererek yağlı kağıt serilmiş tepsinize sıralayabilirsiniz.
Hamurların üzerine pak bir bez kapatarak 15-20 dakika daha mayalanmaya bırakalım.
Buna tepsi mayası diyoruz.Aslında tepsi mayası için ne kadar çok beklersek ekmeğimiz o kadar kabarık ve hoş olur.
Bu müddet sonunda da ekmeklerimizin üzerine fırça ile su sürerek ortalarından bıçakla bir çizik atalım.
Daha sonra 200 derecede ısıtılmış fırında pişmeye bırakalım, kıymetli bir detay da ısıya güçlü bir kaba bir ölçü su koyup fırının içine bırakmamızdır. Su buharı da ekmeklerinizin hoşluğu için gerekli.
Denetim ederek ekmekleri istediğiniz kızarıklığa gelene kadar pişirelim ve fırından alalım, fırından çıkardığımız ekmekleri bir bez üzerine alıp yeniden üzerlerini kapatarak soğumaya alalım. Mis kokulu yumuşacık ekmekleriniz şimdiden afiyet olsun.
Sarı Buğday Unlu Ekmek Mis Kokulu Anne Ekmeği Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
3 su bardağı sarı buğday unu
3 su bardağı klasik beyaz un
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı süt ile 1 su bardağı su karıştırarak ılık hale getirilecek
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Sarı Buğday Unlu Ekmek Mis Kokulu Anne Ekmeği Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
Geniş bir yoğurma kabına unları, mayayı ve tuzu alalım. Sıvı yağı üzerine gezdirelim.
Sonra ılık karışımı yavaş yavaş ekleyerek epey yumuşak bir hamur elde edelim. Bu basamakta yumuşaklığı ve hamurun ele yapışmazlığını sağlayana kadar un ya da su desteği yaparak hamurumuzu güzelce yoğuralım.
Hamuru uygunca yoğurmak kıvamı için çok değerli.
Hamur kıvam aldıktan sonra top formuna getirerek kabın ağzını hava almayacak biçimde kapatalım. Bunu ya kabın kapağı ile ya da streç sinema ile sağlayabiliriz.
Kabımızı sararak sıcak kalmasını sağlayalım ve hamurumuzu 45 dk mayalanmaya bırakalım.
Hamur kabarıp yaklaşık 2 katına geldiğinde mayalanmış demektir, hamuru bir taban üzerine alarak tekrar yoğuralım, bu basamakta hamurun elimize yapışmaması için un kullanabiliriz azar azar.
Daha sonra ekmeğinizi nasıl istiyorsanız o halde modüllere ayırıp biçim vererek yağlı kağıt serilmiş tepsinize sıralayabilirsiniz.
Hamurların üzerine pak bir bez kapatarak 15-20 dakika daha mayalanmaya bırakalım.
Buna tepsi mayası diyoruz.Aslında tepsi mayası için ne kadar çok beklersek ekmeğimiz o kadar kabarık ve hoş olur.
Bu müddet sonunda da ekmeklerimizin üzerine fırça ile su sürerek ortalarından bıçakla bir çizik atalım.
Daha sonra 200 derecede ısıtılmış fırında pişmeye bırakalım, kıymetli bir detay da ısıya güçlü bir kaba bir ölçü su koyup fırının içine bırakmamızdır. Su buharı da ekmeklerinizin hoşluğu için gerekli.
Denetim ederek ekmekleri istediğiniz kızarıklığa gelene kadar pişirelim ve fırından alalım, fırından çıkardığımız ekmekleri bir bez üzerine alıp yeniden üzerlerini kapatarak soğumaya alalım. Mis kokulu yumuşacık ekmekleriniz şimdiden afiyet olsun.
Sarı Buğday Unlu Ekmek Mis Kokulu Anne Ekmeği Tanımı Fotoğraflı Yapılışı