- Konu Yazar
- #1
Sarhoş etmeyecek kadar içki içmek günah mi?
Conversation. Bir ilahiyatçı olarak belirteyim ki; içki içmek değil sarhoş olmak haramdır. İmam-ı Azam Ebu Hanife der ki, şarap dışındaki içkileri sarhoş olmayacak kadar içmek haram değildir.Islamda alkol yasak mı?
Maide Suresi’nin 90. ayeti geldi: “Ey iman edenler! (aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” Kur’an bu ayetiyle içkiyi kesin olarak tamamen yasakladı.İçki içen birinin yanında durmak günah mı?
İçki içen birinin yanında durmak günah mı?Resulüllah Efendimiz (sa) buyurdular ki, “Allah’a ve ahiret gününe imanı olan, içki içilen sofrada oturmasın” (Müsned, sahih). Bunun onun kendi zamanıyla sınırlı olduğunu gösteren bir delil yok. O halde bu yasağın delinmesi için olsa olsa bir zaruretin bulunması gerekir.
İçki neden yasaklandı?
İslâm dini, insanlığa yol göstermeyi, onları zulüm, sapma ve kötülüklerden uzaklaştırıp huzur ve düzene kavuşturmayı amaçlayan bir rahmet dini olduğundan sarhoşluk veren içkileri açık ve kesin bir dille yasaklamış, insanı bu kötü alışkanlık ve bağımlılığa karşı aklı ve iradesi ile vereceği mücadelede yalnız bırakmayıp …Viski içmek haram mıdır?
Kur’ân, sarhoş eden alkollü içkileri kesin olarak yasaklamıştır. İmamı A’zam’a göre sarhoş etmeyen az miktardaki alkol içeren içkiler (bira gibi) haram değildir.Diyanet içki haram mı?
Diyanet içki haram mı?Allah Teâlâ insan sağlığına ve mutluluğuna zarar veren her şeyi haram kılmış, yasaklamıştır. İçki ve kumar da bu zararlı alışkanlıklardandır.
Hangi ayette İçki yasaklanmıştır?
Ayet. 90.Ayet: Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerden ibarettir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.Alkol kokusu almak günah mı?
Diyanet, alkol ihtiva eden ürünlerin temizlik, hijyen ve güzel koku amacıyla kullanılmasının ise dinen sakıncası olmadığını kaydetti.Alkollü bir yerde çalışmak haram mı?
Alkollü bir yerde çalışmak haram mı?Geliri tamamen içkiden olan meyhane gibi yerlerde çalışmak caiz değildir. İçkinin alınması, satılması, taşınması ve servisinde bulunması haramdır. Bu bakımdan market ve restaurantta, bu gibi işlerde çalışmak caiz değildir. Ancak restaurantın diğer bölümlerinde, mesela mutfak bölümünde çalışılabilir.