Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sarf ve Nahiv ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.473
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sarf ve Nahiv ne demek?​

Harcama, tüketme, kullanma, masraf etme. Dil bilgisi, yapı bilgisi.

Türkçede Dolaylılık nedir?​

Türkçede Dolaylılık nedir?
Türk dillerinde ve diğer pek çok dünya dillerinde örneği görülen kanıtsallık türü, dolaylı bir bakış açısını ima ettiğinden, kanıtsallık, bu tür diller için ‘dolaylılık (indirectivity)’ veya ‘aracılandırma (mediativity)’ olarak da adlandırılır.

Arapçada Nahivin kuralları ne zaman tespit edilmiştir?​

Arapçada Nahivin kuralları ne zaman tespit edilmiştir?
Nahiv ilminin hicri birinci asrın ikinci yarısında kurulduğu ve bu ilmin kurucusunun ise, Ebû’l Esved ed-Düelî (v. 79) olduğu kabul edilmektedir.

Arap dilinde ilk filolojik çalışmalar ne zaman başlamıştır?​

Bu durumu önlemek ve yeni müslümanlara doğru Arapça’yı öğretmek amacıyla Arap dilinin doğru kullanım kaidelerinin tesbitine dair ilk çalışmalar I. (VII.) yüzyılın ikinci yarısında Basra’da başlamış, yaklaşık bir asır sonra da ona paralel çalışmalar Kûfe’de ortaya çıkmış ve üç asır kadar devam etmiştir.

Nahiv ne demek TDK?​

Nahiv ne demek TDK?
TDK’ya göre nahiv Türkçe’de ‘söz dizimi’ anlamına gelmektedir. Genellikle Osmanlıca ve Arapça öğrenmek isteyen insanların karşılaştığı nahiv kelimesi bir dilgisi koludur. Cümle bilgisi, tümce bilgisi, sentaks gibi anlamlara da gelmektedir.

Nahiv kitabı nedir?​

Nahiv kitabı nedir?
Kelime bilgisi olarak tanımlanan Sarf (Biçim Bilgisi/Morfoloji) ilmiyle birlikte Arapçanın dilbilgisini (gramerini) oluşturmaktadır. Daha geniş bir tanımla Nahiv, Arapça kelime ve kelime gruplarının cümle içinde sıralanmalarını ve bu sıralanmaya göre kelime sonlarının hareke durumlarını inceleyen bilim dalıdır.
Mış eki ne demek?​
Öğrenilen geçmiş zaman, Türkçede fiil sonuna “-miş” ekinin ses uyumlarına uyacak şekilde (-miş, -mış, -muş veya -müş haliyle) eklenmesi ile oluşturulan geçmiş zaman yapısı. Ayrıca rivayet geçmiş zaman, duyulan geçmiş zaman ve miş’li geçmiş zaman olarak da bilinir.

Mış mış eki nedir?​

Mış mış eki nedir?
Öğrenilen Geçmiş Zaman Eki (-miş) Fiil kök veya gövdesine gelerek görülmeyen/şahit olunmayan ve bilinmeyen geçmişe ait, başkasından duyulan bir işin vb. anlatılmasını/nakledilmesini sağlar: Uyumuşum, konuşmuşsun, sevmemiş, durmuşuz, bilememişsiniz, almışlar…

Önce sarf mı nahiv mi?​

Önce sarf mı nahiv mi?
sarf arapça dilbilgisinin fiil bölümüdür. nahiv ise isim bölümünden bahseder. osmanlı medreselerinde önce sarf, sonra nahiv okutulması bir gelenekti.

Arapça gramerinin belirlenmesi Emeviler döneminde kim tarafından gerçekleştirilmiştir?​

Nitekim Ebû Bekir ez-Zübeydî (ö. 379/989), ‘Âsım b. Ebi’n-Nucûd’dan (ö. 127/745) يلؤُّدلا دَوْس ْلا وُبأ َةَّيِبَرَعْلا َعَضَو ْنَم لّوأ“ Arapçayı (Arap dil kurallarını) vaz’ eden/ koyan ilk kişi Ebü’l-Esved ed-Düelî’dir.” şeklinde bir açıklamanın yanı sıra Ebu’n-Nadr Sâlim b. Ümeyye’den (ö.

Lüga nedir?​

Lüga nedir?
(C.: Lüga) Ses, sada. Kelam, söz.

Fıkhul luga ne demek?​

Fıkhul luga ne demek?
Kitap ve sünneti anlamak için birincil şartı teşkil eden Arapça’yı bilmek/anlamak da kitap ve sünneti anlamak gibi farzı kifayedir. Zira vacibin kendisiyle tamam olduğu unsur da vaciptir. Arapça’yı layıkıyla anlamak ise birçok unsurun akabinde gerçekleşir.

Nahiv ilmi ne demek?​

Kasd ve azmeylemek. Gr: Kelimelerin birbirine rabt, izafet ve amel eylemeleriyle ilgili olan kaideleri içine alan ilim.

Medresede hangi kitaplar okunur?​

Medresede hangi kitaplar okunur?
Bu medreselerde okutulan ders ve kitaplar: Belâgat’tan; Miftâhu’l-Ulûm; Usûl-i Fıkıh’tan; Tavzîh (Teftezânî); Fıkıh’tan; Sadru’ş-Şeria, Meşarik; Hadis’ten; Mesâbih (Begâvî) okutulurdu.
 
Sarf ve Nahiv terimlerine baktığımızda, sarfın harcama, tüketme, kullanma gibi anlamlara geldiğini ve dil bilgisi ile yapı bilgisi olarak da tanımlandığını görüyoruz. Nahiv ise dilbilgi terimi olarak Arapça'da genellikle "söz dizimi" anlamına geldiğini belirtir. Nahiv ayrıca Arapça kelime ve kelime gruplarının cümle içinde sıralanmalarını ve bu sıralamaya göre kelime sonlarının hareke durumlarını inceleyen bir bilim dalıdır.

Arap dilinde Nahivin kuralları Ebû’l Esved ed-Düelî tarafından hicri birinci asrın ikinci yarısında tespit edilmiştir. Dolayısıyla, Nahiv ilminin kökeni bu döneme kadar uzanmaktadır.

Arap dilindeki ilk filolojik çalışmaların ise I. yüzyılın ikinci yarısında Basra'da başladığı ve yaklaşık bir asır sonra Kûfe'de de devam ettiği belirtilmiştir. Bu çalışmaların amacı, Arap dilinin doğru kullanım kaidelerini tesbit etmek ve yeni müslümanlara doğru Arapça'yı öğretmeye yönelikti.

Eğer "Önce sarf mı nahiv mi?" sorusuna bakacak olursak, Osmanlı medreselerinde genellikle önce sarf, sonra nahiv okutulduğunu belirtmişsiniz. Sarf genellikle Arapça dilbilgisinin fiil bölümünü oluştururken, nahiv isim bölümünden bahseder.

Mış eki ve Mış mış eki konularında ise geçmiş zamanı ifade etmek için kullanılan eklerden bahsedilmiştir. Mış eki, öğrenilen geçmiş zamanı belirtirken, Mış mış eki ise başkasından duyulan bir işin anlatılmasını/nakledilmesini sağlar.

Fıkhul luga terimi ise, Arapça'yı bilmek ya da anlamak konusunu işaret eder. Arapça'yı anlamanın, kitap ve sünneti anlamak gibi önemli bir şart olduğu ifade edilmiştir.

Son olarak, medreselerde okutulan ders ve kitaplardan bahsedilmiş ve genellikle Belâgat, Usûl-i Fıkıh, Fıkıh, Hadis gibi konularda dersler görüldüğü anlatılmıştır.
 
Geri
Üst