- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Şarap şişesi mantarı hangi ağaçtan yapılır?
Şaraplarda Kullanılan Mantar Mantar, mantar meşesi ağacının kabuklarından üretilir. Atlantik kıyıları ve Batı Akdeniz çevresi mantar meşesi yetişen bölgelerdir. Mantar meşesi ağacı, çok nemli ancak sıcaklığın – 5 C nin altına düşmediği bölgelerde yetişebilir.Şişe mantarı neden yapılır?
Ortalama 200 yıl ömrü olan mantar meşesi ağaçlarından 9 yılda bir yaklaşık 70 kilo kabuk elde ediliyor. Mantar meşeleri İspanya ve Portekiz’deki ormanlarda yaygın olarak bulunuyor. Kabuk alma işlemi ağaca zarar vermiyor.Şarabı hem saklamaya hem de yıllandırmaya yarayan şişe mantarı, Latince adı Quercus Suber olan mantar meşesi ağacının kabuğundan elde edilir. Mantar meşesi ağacının kabuğunun kalın olması, hafifliği, dayanıklığı, esnekliği ve sıvı geçirmezliği, onu şarap şişesi mantarı olarak ideal bir madde haline getiriyor.
Mantar meşesi nerelerde kullanılır?
Ağacın birincil kullanımı, kabuğun gövdeden soyulmasıyla elde edilen bir mantar kaynağıdır. Mantar esas olarak şarap tıpaları için kullanılır, ancak diğer ürünler aynı zamanda otomobil endüstrisindeki yalıtım panelleri, yer ve duvar karoları ve ses geçirmez malzemeleri içerir.
Şişe mantarı nasıl üretiliyor?
Mantar tıpa, meşe mantarı ağacının kabuğundan yapılıyor. Mantarın şarap şişelerinde kullanılabilecek kadar yüksek kalitede olması için kabuğun oldukça dikkatli bir şekilde çıkarılması gerekiyor. Mantar elde edilebilmesi için bir mantar meşesi ağacının en az 25 yaşında olması gerekiyor.
Şişe mantarı bir bitki midir?
Şişe mantarı olarak bildiğimiz mantar tıpalar, bir meşe türü olan Qercus Suber (mantar meşesi) ağacından elde edilmektedir. Mantar meşesi ağacı Akdeniz havzasına ait endemik bir türdür ve 3. jeolojik zamandan kaldığı düşünülen fosilleriyle havzanın en eski bitkilerinden biridir(1).Mantar meşesi Türkiye’de nerede yetişir?
Özet Mantar meşesi (Quercus suber) Akdeniz havzasının batı kesiminde doğal olarak yayılış gösteren, daimi yeşil karakteristik bir Akdeniz elemanıdır.İkinci soymada elde edilen mantar daha kalitelidir ama en iyi kalite üçüncü soyma işleminde ve sonrasında elde edilir.