Sap hastaligi hangi virus?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şap hastalığı hangi virüs?​

Şap hastalığı ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır. Şap hastalığı virusu, Picornaviridae ailesi Aphtovirus altgrubu içerisinde yer alır.

Şap viral mi?​

Şap, çift toynaklı hayvanlarda görülen viral bir hastalıktır. Halk arasında tabak veya dabak olarak adlandırılır.
Bağlamanın kökeni nedir?
Bağlamanın atası, Orta Asya kökenli bir çalgı olan kopuzdur. Kopuz zamanla biçim değiştirmiş, bağlama dediğimiz çalgı ortaya çıkmıştır. Anadolu’da daha da geliştirilen bağlama tekne ve sap olarak adlandırılan iki ana parçadan oluşur.
Saz kelimesi hangi dilde?
Farsça sāz ساز “1. düzen, düzenek, makina, 2. çalgı, müzik aleti” sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça sāχtan, sāz- ساختن, ساز “bir şeyi bir şeye uydurmak, imal etmek, düzenlemek” fiilinden türetilmiştir.

Şap hastalığı zoonoz mu?​

Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100’e kadar ulaşabilmektedir.

Saz hangi millete aittir?​

Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür. Yörelere ve boyutlarına göre kopuz, cura, saz, çöğür, dombra, ikitelli, tambura, tar gibi değişik isimlerle tanınır. Tezene denilen kiraz ağacı kabuğundan yapılmış bir mızrapla tellere vurularak çalınır.
Bağlamanın tarihçesi nedir?
Bağlamanın atası, Dede Korkut hikayelerinde adı çok sık geçen Kopuz’dur. Yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişi olan ve birden çok telli saz türünü kapsayan Kopuz, Orta Asya’daki Türk Boyları tarafından kullanılmıştır. İlk zamanlar o bölgenin gezginci ozanları aracılığıyla Anadolu’ya gelmiştir.
Saz kelimesi Türkçe mi?
Farsça sāz ساز “1. düzen, düzenek, makina, 2. çalgı, müzik aleti” sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça sāχtan, sāz- ساختن, ساز “bir şeyi bir şeye uydurmak, imal etmek, düzenlemek” fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) saχtan, saç- “uymak, uydurmak” sözcüğünden evrilmiştir.
 
Geri
Üst