AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sant ile MR cekilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.174
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şant ile MR çekilir mi?​

Şant Takılan Hasta Röntgen.Tomoğrafi Veya Manyetik Rezonans (MR) Çektirebilir mi? Röntgen ve tomografisi çektirmek şant sistemine zarar vermez. Manyetik rezonans tetkiki için şant tipinin uygun olması şarttır.

VP şant ne demek?​

· Ventrikülo-plevral (VPl) Şant: bu yöntemde beyin içindeki sıvı, tüp ve valf aracılığı ile akciğerin etrafında bulunan zarın (plevra) iki yaprağı arasına boşaltılır. VP şantın uygulanamadığı durumlarda ventrikülo-plevral şant uygulaması düşünülebilecek diğer bir yöntemdir.

Stent takılan hastaya MR çekilir mi?​

Stent takılan hastaya MR çekilir mi?
Genellikle MR incelemelerinin koroner stentin takılmasından 4-8 hafta sonrası yapılması önerilse de stent takılmasını izleyen bir kaç gün içinde bile MR incelemesinin güvenle yapılabileceği bilinmektedir. Periferik (bacaklarda kullanılan) stentler için de tehlike söz konusu değildir.

MR cihazına neden metalle girilmez?​

MR cihazına neden metalle girilmez?
Hatta bunların üzerindeki çipler makineye yapışabilir. 4,6 metreden bir demiri tuttuğunuzda kolaylıkla çekmeye başlayabilir. Ayrıca mıknatısa yaklaştıkça bu kuvvet üstel (artan) bir şekilde artarak büyür. Bu nedenle metal eşyalarla ya da metal protezlerle MR’a girmek çok tehlikelidir.

Beyinde şant ne demek?​

Şant, kafatasında bir delik açılarak bir ucu beyinde yer alan borunun beyindeki fazla sıvıyı boşaltabilmesi için baş, boyun ve karın bölgesinden cilt altına yerleştirilme işlemidir.

Belden sıvı alinmasi hangi hastalıklarda alınır?​

Halk arasında belden su alma olarak da tanımlanan, beyin omurilik sıvısı incelemesi, menenjit, ensefalit, multipl skleroz gibi beyin zarı veya beyin iltihapları, beyin kanamaları, beyin veya omurilik tümörleri gibi hastalıkların tanısında baş vurulan bir yöntemdir. Lokal anestezi altında yapılır.

Şant nasıl çıkarılır?​

Şant nasıl çıkarılır?
Yaklaşık 40 dakika süren ameliyatta hastanın kafatasına küçük bir delik açılarak bu bölgeden sıvının toplanma yeri olan odacıklara girilmekte ve ultrasonda görülen birikim yerlerine şant adı verilen tüpler yerleştirilerek hidrosefaliye neden olan beyin-omurilik sıvısının fazlası beyinden karın boşluğuna doğru deri …

Şant takılması nasıl olur?​

Şant takılması nasıl olur?
Şant ameliyatında, hastanın kafatasına bir delik açılarak, şantın ucu beyin içindeki omurilik sıvısının bulunduğu odacığa yerleştiriliyor. Baş, boyun ve karın bölgesinden geçen cilt altında bir tünel açılarak şantın diğer ucu, bu sıvının rahatlıkla emilebileceği kalp ve karın içi boşluğa yönlendiriliyor.
 
MR (Manyetik Rezonans) cihazına şant takılan hastaların da MR çektirebileceği ancak uygun şant tipinin seçilmesi gerektiği belirtilmektedir. Genellikle şantların röntgen ve tomografi çektirmeye zarar vermediği bilinmektedir. Ancak MR için uygun şant tipinin seçilmesi şarttır.

VP şantın Ventrikülo-plevral (VPl) Şant olduğunu belirten açıklamada, beyin içindeki sıvının tüp ve valf aracılığıyla akciğerin etrafında bulunan zarın arasına boşaltıldığı ifade edilmektedir. Bu yöntemin uygulanamadığı durumlarda ventrikülo-plevral şant uygulamasının düşünülebileceği belirtilmektedir.

Stent takılan hastalara genellikle MR incelemelerinin stent takılmasından 4-8 hafta sonrası önerilse de takılmasını takiben birkaç gün içinde bile güvenle MR çekilebileceği bilgisine yer verilmiştir. Periferik stentler için de tehlike olmadığı belirtilmektedir.

MR cihazına metalin neden girmemesi gerektiği açıklamasında, metallerin mıknatısa yapışarak cihazda ciddi tehlikelere yol açabileceği ve metal eşyalarla ya da protezlerle MR çekmenin çok tehlikeli olduğu vurgulanmıştır.

Şantın, beyinde bulunan fazla sıvıyı boşaltmak amacıyla kafatasına bir delik açılarak yerleştirilen bir tüp olduğunu belirten açıklama, baş, boyun ve karın bölgesinden cilt altına yerleştirilen bu işlemin detaylarına değinmektedir.

Belden sıvı alınmasının, beyin omurilik sıvısının incelenmesi, beyin zarı veya beyin iltihapları, hastalıkların tanısında kullanılan bir yöntem olduğu ve lokal anestezi altında yapıldığı bilgisine yer verilmektedir.

Şantın nasıl çıkarıldığı ve nasıl takıldığıyla ilgili detaylı açıklamalara da yer verilmiştir. Şantın kafatasına küçük bir delik açılarak beyin-omurilik sıvısının toplandığı odacıklara tüpler yerleştirilerek veya beyin içindeki odacığa yerleştirilerek şantın çıkarıldığı veya takıldığı ifade edilmektedir. Baş, boyun ve karın bölgesinden cilt altında tünel açılarak bu işlemin gerçekleştirildiği detayı paylaşılmıştır.
 
Geri
Üst