- Konu Yazar
- #1
Sanık ne zaman hükümlü olur?
CMK’nın 2/1 maddesinin (b) fıkrasına[5] göre ise sanık, kovuşturmanın başlamasından itibaren hükmün kesinleşmesine kadar suç şüphesi altında bulunan kişi olarak tanımlanmaktadır. İlgili tanımlardan da anlaşılacağı üzere, kişi ancak hakkında verilerin kararın kesinleşmesi ile “hükümlü” statüsüne geçmektedir.Hakkında ceza davası açılan kişiye ne denir?
Davalı ya da eski adıyla müddeialeyh, hakkında hukuk davası açılan gerçek veya tüzel kişiye denir. Davacı tarafından mahkemeye sunulan dava dilekçesinde iddiaların yöneltildiği taraftır. Savcının kamu adına suç şüphesiyle dava açtığı tarafa sanık veya maznun denir.Sanık kime denir?
Sanık kime denir?Suç şüphesi altındaki kişidir. Hakkında açılan ceza davası sonuçlanana kadar kişi sanık durumundadır. Hakkında şikayetçi olunan, yargılama yapılması istenen kişi savcılık aşamasında şüpheli sıfatını alırken ceza davasının açılması ile kovuşturma aşamasında sanık sıfatını alır.
Sanık ifadesini değiştirebilir mi?
Sanık, emniyet veya jandarma karakolunda soruşturma aşamasında verdiği ifadesini değiştirebilir. Önceki ifadesindeki yanlışlıkları düzeltebilir veya eksiklikleri tamamlayabilir.Cezalandırılması istemi ile hakkında ceza davası açılan kişiye ne denir?
Soru: Cezalandırılması istemiyle hakkında ceza davası açılan kişiye ne denir? Cevap: Sanık.Şüpheli ve sanık ne demektir?
Şüpheli ve sanık ne demektir?Şüpheli, soruşturma evresinde, suç şüphesi altında bulunan kişidir. Sanık, kovuşturmanın başlamasından itibaren hükmün kesinleşmesine kadar, suç şüphesi altında bulunan kişidir. Tutuklu, soruşturma veya kovuşturma aşamasında kaçma veya delilleri karatma şüphesi vb. nedenlerle tutuklanarak hürriyeti kısıtlanan kişidir.