AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sanik iddianameye itiraz edebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.493
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sanık iddianameye itiraz edebilir mi?​

Cumhuriyet savcısı, mahkemenin verdiği iddianamenin iadesi kararına itiraz etme yetkisine de sahiptir. Sanık veya müştekinin avukatı da iddianame mahkemeye verildikten sonra bir dilekçeyle iddianamenin iadesini talep edebilirler.
Hakim ve mahkeme kararına karşı yapılacak iddianameye itiraz yolu, cumhuriyet savcısı, sanık, şüpheli, katılan ile katılma talebinde bulunduğu halde katılma isteği karara bağlanmamış, reddedilmemiş ya da katılan sıfatını alabilecek şekilde suç fiilinden zarar görenler bu itiraz yoluna başvurabilirler.

İddianame kabul edilirse ne olur?​

İddianamenin kabulü kararı ile savcılık tarafından yürütülen soruşturma aşaması biter, mahkeme tarafından yürütülecek kovuşturma aşaması başlar. Soruşturma aşamasında şüpheli olarak nitelendirilen kişi, kovuşturma aşamasında sanık olarak nitelendirilir.

Seri muhakeme kabul edilirse ne olur?​

Seri muhakeme kabul edilirse ne olur?
Seri yargılama usulü, kamu davası açılması için yeterli şüphe olmasına rağmen kamu davası açmak yerine başvurulan özel bir yargılama usulüdür. Seri muhakeme usulüne tâbi olduğu soruşturma dosyasından açıkça anlaşılan suçlarda bu usul uygulanmaksızın düzenlenen iddianame Cumhuriyet başsavcılığına iade edilir.

İddianamenin iadesine kimler itiraz edebilir?​

a) Cumhuriyet savcısı iade kararına itiraz eder. Cumhuriyet savcısı, iddianamenin iadesi kararına karşı, CMK’nın 174. maddesinin 4. fıkrası gereğince itiraz yoluna müracaat edebilir.

İddianame kac gunde Onaylanir?​

15 gün içinde iddianamenin iadesine veya kabulüne karar verilmesi gerekir. Bu süre herhangi bir karar verilmeden geçirilirse iddianame kabul edilmiş sayılır. İddianame kabul edildikten sonra mahkemenin hükmünün kesinleşmesine kadar geçen evre kovuşturma olarak adlandırılır.

İddianamenin değerlendirilmesi sonrası açılış ne kadar sürer?​

İddianamenin değerlendirilmesi sonrası açılış ne kadar sürer?
Tensip zaptı ile duruşma günü belirlendikten sonra PTT vasıtasıyla özellikle taraflara tebliğ edilir. İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.
Seri muhakeme kabul edilmezse ne olur?​
Şüphelinin özgür iradesiyle kabulüne bağlıdır. Şüpheliye ulaşılmazsa davet edildiği halde, gelmezse veya kabul etmezse genel hükümlere göre iddianame düzenlenir, kamu davası açılır. Şüpheli, seri muhakeme usulü teklifini düşünmek isterse 1 ayı geçmemek üzere kendisine süre verilmesi de mümkündür.
İddianamenin iadesini kimler isteyebilir?​
1) Mahkeme, öncelikle dava dosyasını ve iddianame’yi CMK’nın 170. maddesinde sayılan hususlar yönünden incelemeli, dava açılması için yeterli delil bulunsa bile, 170. maddede yer alan ve şekli sayılabilecek hususların yer almaması halinde iddianameyi iade etmelidir.

Mahkeme iadesi ne demek?​

Mahkeme iadesi ne demek?
Yeterli delil bulunmadan veya toplanmadan âdeta delilsiz davanın açılmış olması ve bunun sonucu olarak mahkemenin soruşturma yapmak zorunluluğunda kalacağının anlaşılması halinde iddianame iade edilecektir. Mahkemenin bu kararı üzerine Cumhuriyet savcısı, eğer itiraz yoluna gitmeyecekse yeniden soruşturma yapacaktır.
 
Sanık iddianemeye itiraz edebilir. Cumhuriyet savcısı, mahkemenin iddianamenin iadesi kararına karşı itirazda bulunabilir. Ayrıca, sanık veya müştekinin avukatı da iddianamenin mahkemeye verildikten sonra bir dilekçeyle iddianamenin iadesini talep edebilir. Ayrıca, hakim ve mahkeme kararlarına karşı yapılabilecek itiraz yolu da mevcuttur. Cumhuriyet savcısı, sanık, şüpheli, katılan ya da katılma talebinde bulunan kişiler karara bağlanmamış, reddedilmemiş ya da katılma isteği karara bağlanmamış suç fiilinden zarar gören kişiler bu itiraz yoluna başvurabilirler.

İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi durumunda, savcılık tarafından yürütülen soruşturma aşaması sona erer ve mahkeme tarafından yürütülecek kovuşturma aşaması başlar. Bu aşamada şüpheli olarak nitelendirilen kişi, kovuşturma aşamasında sanık olarak nitelendirilir.

Seri muhakeme kabul edilirse, kamu davası açılması için yeterli şüphe olmasına rağmen kamu davası açılmayıp başka bir yargılama usulüne başvurulur. Seri yargılama usulüne tabi olduğu soruşturma dosyasından açıkça anlaşılan suçlarda bu usul uygulanmaz ve düzenlenen iddianame Cumhuriyet başsavcılığına iade edilir.

İddianamenin iadesine karşı itiraz edebilecek olanlar arasında cumhuriyet savcısı da bulunmaktadır. Cumhuriyet savcısı, iddianamenin iadesi kararına karşı itiraz etmek için yasal hakkına sahiptir.

İddianamenin değerlendirilmesi sonrası açılış süreci, tensip zaptının düzenlenmesi ve duruşma günü belirlendikten sonra taraflara tebliğ edilmesiyle devam eder. İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan sonra yaklaşık olarak 30-45 gün içinde duruşma davetiyesi taraflara ulaştırılır.

Seri muhakeme kabul edilmezse, şüphelinin özgür iradesine bağlıdır. Şüpheliye ulaşılamaz veya davet edilmesine rağmen gelmez veya kabul etmezse genel hükümlere göre iddianame düzenlenir ve kamu davası açılır. Şüpheli, seri muhakeme usulü teklifini düşünmek isterse 1 aylık bir süre verilebilir.

Mahkeme, iddianamenin iadesini talep etme hakkına sahiptir. Mahkeme, dava dosyasını ve iddianameyi inceledikten sonra eğer yeterli delil bulunmuyorsa veya iddianamede belirtilen şekil hususları eksikse, iddianamenin iadesine karar verebilir.

Mahkeme iadesi, yeterli delil bulunmadığı veya toplanmadığı durumlarda delilsiz davanın açıldığı ve bu nedenle mahkemenin soruşturma yapmak zorunda kalacağı durumlarda iddianamenin iade edilmesidir. Mahkemenin bu kararıyla birlikte Cumhuriyet savcısı, eğer itiraz etmiyorsa yeniden soruşturma yapabilir.
 
Geri
Üst