Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sanayi toplumu nasil ortaya cikti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sanayi toplumu nasıl ortaya çıktı?​

Sanayi toplumu, üretim süreçlerinin ön plana çıktığı, fabrika ve tesisler, sanayi ürünlerinin ekonominin temelini teşkil ettiği bir toplumdur. Sanayi toplumları Sanayi Devrimi’nden sonra batıda gelişmiştir ve modern ve endüstri öncesi çağın tarım toplumlarının yerini almıştır.

Bilgi toplumuna geçişte en önemli etken nedir?​

Bilgi toplumunun etkileşimde bulunduğu en önemli kavram “bilgi teknolojileri”dir. Teknoloji alanındaki gelişmeler toplumsal yaşamda önemli değişikliklere yol açmıştır.

Bilişim toplumunun ölçütleri nelerdir?​

Bilişim toplumunun ölçütleri nelerdir?
Bilişim Toplumu olmak için kazanmak ve kazandırmak zorunda olduğumuz özelliklerin başlıcaları ( Bilişim Ekim 1994-45);…
- Teknolojik yeniliklere ve bunların yol açtığı değişime uyum gösterme ve sürekli olarak kendini yenileme yeteneği,
- İleri teknolojilere yakınlık, özellikle bilgisayar okur- yazarlığı,

Sanayi toplumu kavramı ilk kez kim tarafından kullanılmıştır?​

Her ne kadar sanayi sonrası toplum veya post-endüstriyel toplum kavramı Daniel Bell (1919-2011) ile özdeşleştirilmiş olsa da aslında bu kavramın ilk kullanımı 1914’te Coomaraswamy ve Petty’nin Endüstri Ötesi Denemeleri (Essays in Post In- dustrialism) makalelerinde kullanılmıştır.

Sanayi toplumlarının temel özellikleri nelerdir?​

Sanayi toplumunda, üretimde mekanizasyon ve otomasyon, örgütler, merkezileşme, fabrika, pazara yönelik üretim, standartlaşma, uzmanlaşma, eşgüdüm, çekirdek aile tipi, ve işçi sınıfı karakteristik özellik taşır.

Bilgi toplumu kavramını ortaya atan iletişim bilimci kimdir?​

Bilgi toplumu kavramını ortaya atan iletişim bilimci kimdir?
alvien toffler ve daniel bell’in ortaya attığı bir kavram. ikisi farklı şekillerde gelişimini savunmuştur. daniel bell modern toplumun önce buhar gücü, sonra elektrik ve en son olarak da enformasyon ile çağ atladığını savunmuştur.

Eğitim ve modern sanayi toplumu açısından bakan düşünür kimdir?​

Eğitim Sosyolojisinin kurucu Emile Durkheim’dır.
 
Sanayi toplumu, üretim süreçlerinin öne çıktığı bir toplumdur ve Sanayi Devrimi ile gelişmeye başlamıştır. Sanayi toplumlarında fabrikalar ve tesislerin önemi artmış, sanayi ürünleri ekonominin temelini oluşturmuştur. Tarım toplumlarının yerini almış olan sanayi toplumları, batıda Sanayi Devrimi sonrasında modern ve endüstri öncesi çağın yerini almıştır.

Bilgi toplumuna geçişte en önemli etken olarak bilgi teknolojileri gösterilebilir. Bilgi toplumu, teknolojik gelişmelerle şekillenen bir yapı olup toplumsal yaşamda önemli değişikliklere neden olmaktadır. Bu değişimlerin en önemli belirleyicisi bilgi teknolojileridir.

Bilişim toplumunun ölçütleri ise şunlar olabilir:
- Teknolojik yeniliklere uyum sağlama ve sürekli olarak kendini yenileme yeteneği
- İleri teknolojilere olan yakınlık, özellikle bilgisayar okuryazarlığı

Sanayi toplumu kavramı ise ilk kez 1914 yılında Coomaraswamy ve Petty tarafından "Endüstri Ötesi Denemeleri" makalesinde kullanılmıştır. Sanayi toplumlarının temel özellikleri arasında ise üretimde mekanizasyon ve otomasyon, örgütlerin merkezileşmesi, fabrikalar, pazara yönelik üretim, standartlaşma, uzmanlaşma, eşgüdüm, çekirdek aile tipi ve işçi sınıfı karakteristik özellikler olarak sıralanabilir.

Bilgi toplumu kavramının ortaya atan iletişim bilimcisi ise Alvin Toffler'dir. Alvin Toffler ve Daniel Bell, bilgi toplumu kavramını farklı şekillerde geliştirmişlerdir. Daniel Bell, modern toplumun buhar gücüyle başladığını, ardından elektrik ve en son olarak da bilgi ile çağ atladığını savunmuştur.

Son olarak eğitim ve modern sanayi toplumu açısından bakan düşünür olarak Emile Durkheim gösterilebilir. Durkheim, eğitimin toplumda önemli bir rol oynadığını ve sosyal dönüşüm süreçlerine eğitimin etkisi üzerine çalışmıştır.
 
Geri
Üst