Sanatsal metinlerde uslup onemli mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Sanatsal metinlerde üslup önemli mi?​

Üslup kaygısı ön plandadır. Masal, roman, hikâye, fabl, destan, şiir, halk hikâyesi gibi türler sanatsal metinlerdir. Öyküleme, betimleme, kişileştirme, benzetme, abartma, çeşitli duyulardan yararlanma gibi anlatım teknikleri kullanılır.

Sanatsal metinler nelerdir özellikleri?​

Sanatsal (Edebî) Metinlerin Özellikleri
Sanatsal anlatım ne demek?
Sanatsal metinlerde ağırlıklı olarak öyküleme, betimleme ile coşku ve heyecanı dile getiren anlatım türleri kullanılır. Öğretici metinlerde ağırlıklı olarak açıklama ve tartışmacı anlatım türleri kullanılır. Anlatmaya bağlı edebi metinler destan, masal, halk hikâyesi, hikâye ve roman gibi metinlerdir.
Sanatsal metinlerde dil hangi işlevde kullanılır?
Bir iletinin iletisi kendisinde ise dil şiirsel işlevde kullanılmıştır. Dil bu işlevde kullanıldığında iletinin iletmek istediği husus, iletinin kendisindedir. Bu durumda ileti, kendi dışında herhangi bir şeyi ifade etmez, yansıtmaz. Bu yüzden sanatsal metinlerde dil genellikle şiirsel işlevinde kullanılır.

Sanat metinlerinde dil kesinlik taşır mı?​

2) Sanatsal metin – estetik zevk ve duygu vermek amacıyla yazılır. – kesinlik yoktur. – öznel bir bilgidir. – uslüp kaygısı vardır. – betimleyici ve öyküleyici gibi anlatım türleri vardır. – söz sanatları kullanılır. – dil sanatsal işlevindedir.

Sanat metinlerinin öğretici metinlerden farkı nedir?​

Öğretici metinler okuyucuya bilgi vermek amacıyla yazılırken; sanatsal metinler okuyucuya estetik zevk vermek amacıyla yazılır. Öğretici metinler kurgu değildir, gerçekler dile getirilir. Sanatsal metinler ise kurgulanabilir, anlatılanlar hayal ürünü olabilir.
Sanatsal yazılar nelerdir?
Sanatsal metinler hikaye, roman, masal, destan, halk hikayesi, manzum hikaye ve mesnevi olarak kabul edilmektedir. Şiir ise coşku veren sanatsal metinler arasında incelenmektedir. Sanatsal metinler anlatmaya ve göstermeye bağlı sanatsal metinler olarak iki grupta incelenmektedir.
Edebi metinler dilin şiirsellik işlevine dayanır mı?
Edebi sanatlardan, karşılaştırmalardan, çağrışım gücü yüksek sözcüklerden yararlanarak imgeler oluşturur, sözcükleri daha çok yan anlam ve mecaz anlamlarda kullanır. Edebi metinlerde dil şiirsel işlevde kullanılır.

Geri