- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Sanatsal metinler nelerdir?
Sanatsal metinler hikaye, roman, masal, destan, halk hikayesi, manzum hikaye ve mesnevi olarak kabul edilmektedir. Şiir ise coşku veren sanatsal metinler arasında incelenmektedir. Sanatsal metinler anlatmaya ve göstermeye bağlı sanatsal metinler olarak iki grupta incelenmektedir.Sanat metni edebi metin midir?
Sanatsal metinlerde ağırlıklı olarak öyküleme, betimleme ile coşku ve heyecanı dile getiren anlatım türleri kullanılır. Öğretici metinlerde ağırlıklı olarak açıklama ve tartışmacı anlatım türleri kullanılır. Anlatmaya bağlı edebi metinler destan, masal, halk hikâyesi, hikâye ve roman gibi metinlerdir.
Sanatsal metin ile öğretici metin arasındaki fark nedir?
misafir – 6 yıl önce. öğretici metin ve sanatsal metin arasındaki fark : 1) öğretici metin – bilgi vermek amacıyla yazılır. – kesinlik vardır. – uslüp kaygısı yoktur. – açıklayıcı, tamamlayıcı gibi anlatım türleri kullanılır. – söz sanatları kullanılmaz. – dil göndergesel işlevindedir.
Sanatsal metinler nelerdir kısa bilgi?
Masal, roman, hikâye, fabl, destan, şiir, halk hikâyesi gibi türler sanatsal metinlerdir. Öyküleme, betimleme, kişileştirme, benzetme, abartma, çeşitli duyulardan yararlanma gibi anlatım teknikleri kullanılır. Sanatsal metinlerin tek anlamı yoktur, sanatsal metinler çok anlamlıdır, her okunuşta yeni anlamlar kazanır.Sanatsal metinlerde dil hangi işlevde kullanılır?
Bir iletinin iletisi kendisinde ise dil şiirsel işlevde kullanılmıştır. Dil bu işlevde kullanıldığında iletinin iletmek istediği husus, iletinin kendisindedir. Bu durumda ileti, kendi dışında herhangi bir şeyi ifade etmez, yansıtmaz. Bu yüzden sanatsal metinlerde dil genellikle şiirsel işlevinde kullanılır.
Metinler genel olarak ikiye ayrılır bunlar nelerdir?
Metinler gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçları bakımından sınıflandırılırlar. Bu açıdan netinler, sanat metinleri ve öğretici metinler olmak üzere işlevleri bakımından ikiye ayrılır.