Sanatin toplumdaki yeri ve onemi nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sanatın toplumdaki yeri ve önemi nedir?​

Sanat, toplumsal hareketleri etkilediği kadar toplumsal hareketler de sanatı etkiler. Bu karşılıklı simbiotik yapı hem dönüşen toplumsal hareketler hem de dönüşen sanatın kendi sesini, kimliğini bulması için önemli bir fırsat haline gelmiştir. Özellikle popüler sanat dallarının topluluklara etkisi çok daha fazladır.

Sanatın faydaları nelerdir?​

SANATIN FAYDALARI
- Grup olarak yapılan dans, drama aktiviteleri, çocukların sosyal becerilerini güçlendiriyor.
- Şarkı söylemek, şiir okumak, rol yapmak, çocukların hafızalarını güçlendiriyor.
- Karar vermek, denemek, seçmek gibi becerilerin gelişmesine yardım ediyor.
- Yaratıcılığı besliyor.

Sanat nedir ne için yapılır?​

Sanat nedir ne için yapılır?
En genel ve en yaygın sanat tanımı, sanatın maddî bir faydayı değil, insanlara haz vermeyi amaçlayan özel bir faaliyet olduğudur. Haz, insan ruhunu yüceltir ve yükseltir. Sanat, bizde en derin varlık bilinciyle en yüce duyguları ve en asil düşünceleri uyandıran, makul ve bilinçli bir yaşamın ifade edilmesidir.

Sanatın insanlar üzerindeki etkisi nedir?​

Sanat insanı özgürleştirir. İnsan duygusal bir varlıktır ve sanat duyguların, düşüncelerin dışa vurumudur. İnsan sanatla ne kadar çok ilgilenirse duygusal olarak kendisini o kadar çok rahatlatabilir. Sanat aynı zamanda bir terapi yöntemidir.

Sanatın işlevi ne demek?​

Sanat yaşamın içinden geldiği gibi aynı zamanda toplumda yaşayan bireylerin yaşamlarını etkiler ve toplum sanatım olası içeriğini ve işlevini belirler. Burada sanatçı önemli bir noktadır. Çünkü bu eserler onun bir parçasıdır. Şunu da bilmek gerekir ki sanat, yaşamı yansıtan bir ayna değildir.

Sanatsız bir toplum nasıl olur?​

Sanatsız bir toplum nasıl olur?
Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.

Sanat toplum içindir neden?​

Bu teze göre; sanat doğrudan doğruya topluma yarayan bir araçtır. Edebiyat yapıtı toplumsal koşulların da ürünüdür. Yapıt, hem sanatçının, hem de toplumun malıdır; uzak dünlerden gelen edebiyat zinciridir.

Sanat insan için nedir?​

Sanat, insanın yapıp-etme diye nitelediğimiz faaliyetlerini ifade eden etkinlikleridir. Sanat, rastgele bir yapıp-etme değil, insana kendini ifade edebilme ve iç dünyasını dışa yansıtma fırsatı veren ve insanın, güzel olanı aradığı yapıp-etmelerini karşılayan bir terimdir.
 
Sanatın toplumsal bir etkileşim içinde olduğu ve toplumsal hareketleri etkilediği gibi hareketlerin de sanatı etkilediği, birbiriyle karşılıklı etkileşim içinde olan bir süreç olduğu belirtilmektedir. Bu durum, hem toplumsal hareketlerin hem de sanatın sürekli dönüşerek kendi kimliğini bulmasını sağlayan önemli bir fırsat sunduğunu göstermektedir. Özellikle popüler sanat dallarının topluluklar üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olduğu vurgulanmıştır.

Sanatın faydaları arasında grup halinde yapılan dans, drama gibi aktivitelerin çocukların sosyal becerilerini güçlendirdiği, müzik ve şiir gibi etkinliklerin hafızayı güçlendirdiği, karar verme ve yaratıcılığı destekleyerek çocukların gelişimine katkı sağladığı ifade edilmiştir.

Sanatın insanlar üzerindeki etkisinin özgürleştirici olduğu vurgulanmıştır. İnsanın duygusal bir varlık olduğu ve sanatın duyguların ve düşüncelerin dışa vurumu olarak insanları rahatlattığı belirtilmiştir. Ayrıca sanatın bir terapi yöntemi olarak kullanılabileceği de ifade edilmiştir.

Sanatın işlevi, yaşamın içinden gelen ve toplumu etkileyen bir süreç olduğu ve sanatın toplumun içerisinde yaşayan bireylerin yaşamlarını etkilediği ve toplumun sanatın içeriğini ve işlevini belirlediği açıklanmıştır. Sanatın, yaşamı tamamen aynen yansıtan bir ayna olmadığına da vurgu yapılmıştır.

Sanatsız bir toplumun tam anlamıyla zengin ve yaşam dolu olamayacağı belirtilmiş, sanatın bir milletin hayatının damarlarından biri olduğu ifade edilmiştir.

Sanatın toplum içinde yer almasının doğrudan topluma fayda sağlayan bir araç olduğunu ifade eden bir tez bulunmaktadır. Edebiyat eserlerinin toplumsal koşulların ürünü olduğu ve yapıtların sanatçıyla birlikte toplumun malı olduğu belirtilmiştir.

Son olarak, sanatın insan için ne anlama geldiği sorusuna verilen yanıtta, sanatın insanın kendi duygularını ve düşüncelerini ifade etmesini sağlayan, iç dünyasını dışa yansıtabilme ve güzellik arayışını karşılayan bir etkinlik olduğu açıklanmıştır. Daha geniş anlamda, sanatın insanın kendini ifade etme ve keşfetme sürecinde önemli bir yere sahip olduğu vurgulanmıştır.
 
Geri
Üst