Sanatciya yonelik elestiri nasil olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.857
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Sanatçıya yönelik eleştiri nasıl olur?​

Sanatçıya Yönelik Eleştiri Eleştirmenin, eseri değerlendirmek için eser ile onu yazan sanatçı arasında ilgi kurduğu bir eleştiri türüdür. Yazarlar da eleştirmenler tarafından değerlendirir çünkü yazılan bir eser yazarından da izler taşımaktadır. Bu nedenle eleştirmen sanatçının hayatını ve edebi kişiliğini de inceler.
Cumhuriyetin ilk yıllarında öznel eleştiri kimle özdeşleşmiştir?
Cumhuriyetin ilk çeyreğinde eleştirimize egemen olan, genellikle Ataç’la özdeşleşen öznel eleştiri anlayışıdır. İkinci çeyreğin ilk yarısında ise eleştirimizin hem nitelik, hem de nicelikçe geliştiğini görüyoruz. Eleştiriye ilgi artmış, edebiyat dünyamız yeni eleştirmenlere kavuşmuştur.

Eleştiri türlerinden hangisi topluma dönük eleştiri anlayışı?​

Bu anlayışın belli bir yöntemi yoktur. Eserlerin ve türlerin sınıflaması da yoktur. Eseri okurken alınan zevk, eserin tek ölçüsüdür. 3.Topluma Dönük Eleştiri (Sosyolojik Eleştiri): Bu görüş, edebiyatın kendi başına var olmadığı toplumla var olduğu ve toplumun bir ifadesi olduğu ilkesinden hareket eder.
Öznel eleştirinin en güçlü temsilcisi kim?
Cumhuriyetin ilk yıllarında eleştiri Yahya Kemal ve Ahmet Haşim’le başlar. İsmail Habip Sevük ve Ahmet Hamdi Tanpınar eleştiriyi edebiyat tarihi içinde ele alırlar. Nurullah Ataç, Suut Kemal Yetkin iki öznelci eleştirmendir.
⇒ Tarihi eleştiriyi merkeze alarak yapılacak eleştiride ilk iş, metnin orijinal nüshasına ulaşmaktır. Bu mümkün olamıyorsa orijinale en yakın nüshayı bulmak, farklı nüshalar varsa mukayese ile doğruya en yakını bulmak, dili ve ifadeyi incelemek, gerekiyorsa metin tamiri yapmak gerekmektedir.
Eleştiri konu sınırlaması var mı?
Eleştiride temeli düşünce olan yazı türüdür. Konu sınırlaması yoktur. Sanat edebiyat yada düşünce yazılarının içeriği ile bu içeriğin işlenişini değerli ve değersiz yönlerini ortaya koyan bir yazı türüdür.

Öznel eleştiri hangi yazarla Ozdeslesmistir?​

Cumhuriyet Edebiyatı Dönemi’nde Nurullah Ataç, Orhan Şaik Gökyay, Suut Kemal Yetkin, Cevdet Kudret, Orhan Burian, Mehmet Kaplan, Berna Moran, Attila İlhan, Asım Bezirci, Memet Fuat, Fethi Naci, Şerif Aktaş, Hüseyin Cöntürk ve Gürsel Aytaç eleştiri türünde öne çıkan isimlerdir.
Hangisi Cumhuriyet dönemi eleştiri yazarları kimlerdir?
*Cumhuriyet Dönemi’nde Nurullah Ataç, Vedat Günyol, Orhan Şaik Gökyay, Ahmet Hamdi Tanpınar, Suut Kemal Yetkin, Cevdet Kudret, Orhan Burian, Mehmet Kaplan, Berna Moran, Attila İlhan, Tahir Alangu, Asım Bezirci, Memet Fuat, Cemil Meriç, Rauf Mutluay, Fethi Naci, Metin And, Şerif Aktaş, Hüseyin Cöntürk ve Gürsel Aytaç …

Hangi eserler eleştiridir?​

Bizim ilk eleştiri örneklerimiz Namık Kemal neslinin dönemin gazetelerinde kaleme aldıkları yazılardır. Namık Kemal’in 1866’da Tasvir-i Efkar’da yayımlanan “Lisan-ı Osmanînin Edebiyatı Hakkında Bazı Mülâhâzâtı Şâmildir” yazısı, Ziya Paşa’yı tenkit etiği “Tahrib-i Harabat” ve “Takip” yazıları bizdeki ilk örneklerdendir.
Yapıta dönük eleştiri ne demek?
Bu eleştiri, yapıt hangi tarihi çağda yazılmışsa okuyucunun da o tarihi çağdaki insan gibi anlamasını ister yapıtı. Bir nevi tarihsel pencereden bakmak yerine direk o tarihsel pencereyi oluşturmamızı ister. Bu ise, eserin yazıldığı çağdaki insanın etik yargılarını önemsememizi sağlar.
Eleştiride amaç okura ve yazara yol göstermektir. Eleştirmenin kişisel duyguları kattığı eleştirilere öznel eleştiri, kişisel duyguları katmadığı, objektif olduğu eleştirilere de nesnel eleştiri denir.
Tarih eleştirisi nasıl yapılır?
 
Geri
Üst