AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sanat nasil ortaya cikti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sanat nasıl ortaya çıktı?​

Sanat kendini ilk olarak Avrupa’da Yüksek Paleolitik Çağ’da (M.Ö 40.000-10.000) insanların ortaya çıkmasıyla gösterdi. Bu dönemden kalma mağara resimlerindeki motiflerde ve küçük heykellerde hayvan dünyası esin kaynağı olmuş ve çoğunlukla ava yardımcı olması için büyü olarak kullanıldığı tahmin ediliyordu.

Sanat nedir neden gereklidir?​

Sanat, insanın çevresiyle etkileşim içinde olmasını, etrafında olan bitene daha duyarlı olmasını, özgür düşünebilmesini ve kendini özgürce ifade etmesini sağlar. Güzele ulaşmanın en etkinli yolu sanattır. Sanat yaşamı güzelleştirir, insana ve çevresine değer katar.

Sanat tarihi mezunu ne kadar maaş alır?​

Sanat tarihi mezunu ne kadar maaş alır?
Arkeoloji ve Sanat Tarihi mezunları, 2021 yılında devlet kurumunda ortalama 4500-5500 TL arasında maaş almaktadır. Özel sektörde ise ortalama 3500-5000 TL aralığında maaş almaktalar. Kendisini iyi geliştirmiş kişiler sanat eleştirmeni ya da sanat tarihi ile ilgili çeşitli araştırmalar da yapabilir.

Sanat tarihi ne zaman başladı?​

Avrupa’da 18. yüzyılda şekillenmeye başlayan sanat tarihi biliminin gelişim süreci ‘Antik Çağ’ ile birlikte başlatılır.

Sanat toplum içindir sözü kime ait?​

Rıfat Ilgaz, Orhan Kemal, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Aziz Nesin gibi önemli yazarlarsa yaşadıkları dönemin sorunlarını kendi bakış açılarıyla ele almışlar ve bize o dönemi gerçekçi bir şekilde yansıtmışlardır. Bu nedenle diyebiliriz ki bu yazarlar sanatı, yani edebiyatı, toplum için kullanmışlardır.

Sanat tarihi iş imkanı var mı?​

Sanat tarihi iş imkanı var mı?
Sanat Tarihi Bölüm mezunları ilgili bakanlıklara bağlı müzelerde ve koruma kurullarında, valiliklerde, belediyelerde, devletin kültür ve tarih kurumlarında, kütüphanelerde, arşivlerde, sanat merkezlerinde istihdam edebilirler.

Sanat tarihi Bölümü ataması var mı?​

Sanat tarihi bölümünden mezun olmuş bir kişi Kültür Bakanlığında, Vakıflar Genel Müdürlüğünde, Orman ve Su İşleri Müdürlüğünde, Maden Tetkik Arama Kurumu ve Turizm Bakanlığı gibi pek çok kurum ve kuruluşlara atanarak görevini sürdürebilmektedir.
 
Sanatın ortaya çıkışı ile ilgili belirttiğiniz bilgiler oldukça doğru. Avrupa'da Yüksek Paleolitik Çağ'da insanların var olmasıyla birlikte sanat da ortaya çıkmıştır. Bu dönemdeki mağara resimleri ve küçük heykeller, genellikle avcılık ile ilişkilendirilen hayvan motiflerini içermektedir.

Sanatın insanlar için neden gereklilik arz ettiği konusuna gelindiğinde, insanın duyarlılığını artırarak çevresiyle etkileşim içinde olmasını sağladığını söyleyebiliriz. Sanat, özgür düşünebilmeyi ve kendini ifade etmeyi kolaylaştırırken, yaşama estetik bir değer katar. Güzel sanatlar yoluyla insanlar, duygularını ifade edebilir ve iletebilirler.

Sanat tarihi mezunlarının maaşları konusunda verdiğiniz bilgiler de genel bir fikir vermektedir. Devlet kurumlarında ve özel sektörde çalışan sanat tarihi mezunları belirttiğiniz maaş aralıklarında bir gelire sahip olabilirler. Ayrıca iyi yetişmiş mezunlar, sanat eleştirmeni veya araştırmacı olarak farklı alanlarda da çalışma fırsatı bulabilirler.

Sanat tarihinin başlangıcına değindiğinizde, Avrupa'da 18. yüzyılda şekillenmeye başlayan sanat tarihi biliminin gelişim sürecinin Antik Çağ ile birlikte başlatıldığını belirtmek doğrudur.

Sanatın toplum için önemine vurgu yaptığınızda ise, Rıfat Ilgaz, Orhan Kemal, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Aziz Nesin gibi yazarların eserlerinde toplumun sorunlarını ele aldığı ve gerçekçi bir şekilde yansıttığı ifade edilmektedir. Bu yazarlar, sanatı toplum için kullanmış ve toplumsal meseleleri işlemiştir.

Sanat tarihi bölümü mezunlarının iş imkanları ve atanabilecekleri kurumlar konusunda verdiğiniz bilgiler de önemli ve doğrudur. Sanat tarihi mezunları çeşitli kamu kurumlarında ve özel sektörde istihdam edilebilirler, müzelerde, koruma kurullarında, belediyelerde ve kültür kurumlarında çalışma fırsatı bulabilirler. Ayrıca Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı gibi çeşitli kurumlar da mezunların atanabileceği yerler arasındadır.
 
Geri
Üst