AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sanal Para, Kripto Para, Bitcoin Caiz midir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Günümüzde insanların ilgi duyduğu ve umut bağladığı Sanal Para, Kripto Para, Bitcoin Caiz midir? Önce bu konu hakkında ki soruya ve daha sonra cevabına yer verelim.

Soru: Dinimizde Sanal Para, Kripto Para, Bitcoin Caiz midir?
Hocam Dünya sanallaşmaya dijitalleşmeye başlıyor ve bunun karşılığında para birimleri değişmeye sanallaşmaya başlıyor. Devletler de sanal paraya geçmeye başlamak üzereler hatta başladılar. Bazı şirketler bu sanal paralar ile alışverişe başlamış durumdalar. Sorum ise şimdi insanlar bunu öngörerek şimdiden bu paraları almaya başladılar. Biz de ileride çoğu devlet tarafından tanınması kesin görülen bir sanal parayı şimdi alsak ve ileride değerlendiğinde satsak bu doğru olur mu? Dinimizce caiz midir?

Bir de bildiğim kadarıyla bu paralar şifrelenerek oluşuyor ve bu şifreler miras olarak bırakabilir miyiz? Selam ve dua ile.

Cevap: Bitcoin Resmi Bir Para Değildir
Günümüzde Devletler halen Sanal parayı tanımamaktadırlar. İstisnalar kaideyi bozmamaktadır. Bununla birlikte bizler Müslümanız ve her Müslüman bulunduğu devletin İslam dini kurallarına ters düşmeyen kurallarına uymalıdır. Örneğin bizler Türkiye Cumhuriyetinde yaşıyoruz. Dini açıdan kaygı yaşamadan sadece ticari bir kazanç olarak bizim bu para birimini kabul edebilmemiz için Devletimizin bu para birimini kabul etmesi gerekmektedir.

Dolayısı ile Devletimizin kabul etmediği bir para birimine yatırdığımız paramızda bir haksızlığa uğradığımızda kime dava açacağız veya nereden yardım isteyeceğiz. Bu çok çelişkili bir durumdur. Unutmayın! bu tür uygulamaların genellikle 2 nedeni vardır.

1.Devletleri tanımamak ve maddi güç hakkında hesap vermek zorunda kalmamak.

2.Gayri meşru yapılan ticaretlerden sorumlu tutulmamak.

Sanal Para Kirli İşlerde Kullanılmaktadır
Tabi ki sanal paraya, Bitcoine veya Klipto paraya yatırım yapan insanların hepsinin niyeti böyle değildir. Ancak bu para biriminin çıkış sürecini araştırdığımızda bunu açık bir şekilde görmekteyiz. Devletlere hesap vermeden kirli ve gayri meşru işlerde alış verişi sağlamaktadır.

Bu noktada şöyle diyebiliriz. Türk lirası ile de illegal işler yapan insanlar var. Şimdi bizim Türk lirası kullanmamızda uygun değil midir.

Tabiki durum böyle değildir. Zira Türk lirası Devlet düzeninin kurulması için Devletimizin çıkardığı bir para birimidir. Yasal bir dayanağı vardır ve bütün Dünya’da kabul görmektedir. Bu nedenlerle sanal paranın iyi gördüğümüz yanlarını, Türk lirasınında gayri resmi kullanılmasını yan yana koyarak bir değerlendirmek yapmak yanlış olacaktır.

Bu konuyu Devlet ve Dini ayırarak değerlendirmek doğru bir bakış açısı değildir. Zira bu konunun içerisinde pek çok aldatmada söz konusudur.

İnsanlar Cennetten Arsa Almaktadır
İnsanlar para kazanmak, yatırım yapmak ve zengin olmak istemektedirler. Tabi ki akıl sahibi olan her Müsüman’ın hakkıdır. Ancak Sanal para veya Kripto para diye tabir edilen Bitcoin tarzı birimler insanları elle tutulmayan hiç bir yasal hakkı olmayan bir umut Dünya’sına itmektedir. Bu tür uygulamalar tarif boyunca olmuştur.

Bu durum Dini istismar eden sözde Din adamlarının Cennet’ten arsa satmasından farksızdır. Geçtiğimiz yıllarda Saadet zinciri diye tabir edilen sistemlerden farksızdır. Günümüzde senaryo değişmiştir. Ancak oyunun verdiği mesaj ve mağdurların durumu aynıdır.

Pek Çok Kimse Sanal Para Mağduru Olmaktadır!
Biz İnsanlar istediğimiz bir konuda devamlı iyi yönlerini görmekte mahiriz. Fakat her gün Bitcoin gibi sanal para mağdurlarının haberlerini görebilmekteyiz. Bu noktada bu mağdurları akılsız veya tedbirsiz olarak görmemelidir. Zira pek çok insan farkında olmadan bu durumlara düşebilmektedir. Özellikle illegal kişiler Sanal para üzerinde ki gücü ile bu tür gayri resmi sistemlerde rahatlıkla oynayabilmektedirler. İstedikleri doğrultuda Sana para üzerinde iniş ve çıkış yaptıklarını uzmanlar söylemektedir. Böylece süs bir kılıf içerisinde insanların kazançlarını ellerinden alabilmektedirler. Bu ise ortada bütün yatırımını kaybetmiş veya ciddi zararlara uğramış insanları ortaya çıkarmaktadır.

Şunu sakın unutmayın! bu tür sistemlerden kazanılan paranın büyük bir çoğunluğu zengin olacağım hevesi ile bu sisteme para yatıran bizim gibi insanların parasıdır. Bu sisteme değer katan bahsedilen şifreler değildir. Bu sisteme değer katan hiç bir değeri olmaya şifreler için verilen paralardır.Dolayısı ile bu sistemler bir yatırım veya ticaret değildir. Adeta bir şans oyunundan ibarettir. Bu bilgilerden sonra Dinimiz açısından Sanal Para, Kripto Para, Bitcoin Caiz midir? Konusunda daha net bir cevap verelim.

Sanal Para, Bitcoin Caiz midir?
Para dinimizde bir mal olarak değil bir değişim aracı olarak kabul edilmektedir. Kişiye güven veren bu değişim aracı olan paranın kullanımı dinimizde caizdir.

Para konusunda önemli olan paranın önce Devlet ve daha sonra Toplum açısından kabul görmesidir. Bununla birlikte haksız bir kazanç olmamasıdır. Günümüzde paraya değer veren Devlettir. Daha iyi anlaşılması için şöyle bir örnek verelim. Bir kimse Devletin izni olmadan sahte para basar ve bu para devletin bastığı para ile birebir aynıdır demesi yanlış olacaktır. Zira o paraya değer veren kağıt veya basılan makina değildir. Bu paraya değer veren Devletin verdiği güvence ve ruhsattır.

Tabi ki bu örnek sanal para konusunun tam karşılığı değildir. Ancak şunu ifade etmekte fayda vardır. Devletimizin bize vermiş olduğu değişim aracı olan parayı Devletin resmen kabul etmediği Sanal Para için harcamak caiz değildir. Zira Devletimizin vermiş olduğu güveni madden hiç bir değeri olamayan bir şeye bağlamak güvensiz bir ortam oluşturacaktır.

Dolayısı ile güvensiz ortamlar zengin olmaya vesile olduğu gibi iflasada vesile olmaktadır. Dinimizde ise bu tür uygulamalar caiz değildir. Bitcoin, Kripto para özelinde bütün Sanal para konusu bu ölçü ile değerlendirilmelidir.

Özetle, konunun iyi anlaşılması için şu konuyu tekrar etmekte fayda vardır. Dini hükümler genel hükümlerdir. Bir kişinin durumu bu hakikati değiştirmemektedir. Yarın belkide Devletlerde bu para birimine geçebilir veya geçmeyedebilir. Bizler için önemi olan zaman bulunduğumuz zamandır. Yarın beki Devletimizde Sanal parayı kabul edebilir, o halde ben şimdiden yatırım yapayım demek bu hakikati değiştirmemektedir.
 
Geri
Üst