- Konu Yazar
Samter sendromu ne demek?
Kronik rinosinüzit ve/veya nazal polip, astım ve non-steroidal antiinflamatuar ilaç (NSAİİ) hipersensitivitesi birlikteliği Samter sendromu olarak bilinir. Erişkin astım olgularında oldukça iyi bilinen bu durum, bu grupta oral provakasyon testi (OPT) ile ! gibi yüksek oranlara çıkmaktadır.Aspirin triadı nedir?
samter triadı (üçlüsü) (ya da sendromu), aspirin sebepli astım (aspirin-induced asthma), aspirin azımlı solunum hastalığı aerd (aspirin exacerbated respiratory disease), aspirin üçlüsü adlarıyla bilinen hastalıktır.
AERD nedir?
Aspirin ile alevlenen hava yolu hastalığı (AERD), astım, rinosinüzit ve/veya nazal polipozis gibi kronik solunum yolu hastalığı olanlarda, solunumsal şikayetlerin aspirin ve/veya diğer NSAİİ ile alevlenmesi olarak tanımlanmaktadır (1).Astım hastası aspirin kullanabilir mi?
prospektüste aynen şöyle diyor : ” astımınız varsa ve astımınız asetilsalisilik asit ( aspirin) alınca kötüleşiyorsa, bronchorest alırken aspirin veya steroid ( bir tür hormon) olmayan antienflamatuvar ( iltihap giderici ) ilaçlar adı verilen ağrı kesici diğer ilaçları kullanmamaya çalışın.
Aspirin desensitizasyonu: Bu tedavinin amacı hastayı aspirine karşı duyarsızlaştırmaktır. Reaksiyonlara karşı önlemlerin alındığı hastane koşullarında yavaş yavaş artan dozlarda aspirin verilerek hastanın tedavi edici dozlara çıkması sağlanır. Bundan sonra hastanın her gün düzenli aspirin kullanması gerekir.
What is Samter’s triad?
That all changed after doctors at Loyola University Health in Maywood, Illinois, diagnosed her with Samter’s triad, a newly recognized medical condition involving a combination of nasal polyps, asthma and a sensitivity to aspirin. The most common symptoms of Samter’s triad is rhinitis, or inflammation or irritation of the inner lining of the nose.
How does aspirin desensitization help with Samter’s triad?
Aspirin desensitization can improve your asthma and sinus inflammation as well as lead to a decrease in the formation of nasal polyps. As such, it also reduces both the need for sinus surgery and the amount of corticosteroids that people with Samter’s Triad have to take. Many people with Samter’s Triad respond to aspirin desensitization.Can you drink red wine with Samter’s triad?
Some people with Samter’s Triad can lose their sense of smell and have recurring sinus infections. In some reports, up to 70 percent of people with Samter’s Triad report a sensitivity to red wine or other alcoholic beverages. What causes Samter’s Triad?