Samot nedir seramik?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
141.738
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Şamot nedir seramik?​

Şamot, en basit tanımıyla, pişirildikten sonra öğütülmüş kildir. Seramik ve stoneware çamurlarını güçlendirmek ya da doku vermek için çamur bünyesine eklenir ve yüksek oranda alümina ve silika içerir. Alümina, alüminyum ve oksijenin kimyasal bir bileşimidir. Yüksek bir erime noktasına sahiptir.
Kırmızı şamotlu çamur nedir?
İçinde kırmızı toprak parçacıklarının bulunduğu, seramik sanatlarında kullanılan bir şekillendirme çamurudur. Özellikle seramik heykel uygulamalarının yapımında en çok tercih edilen malzemelerden biri olan şamotlu çamur, içinde pişmiş kil bulunan çamur türüne verilen isimdir.
Şamot tuğla nedir?
Şamot, ateş tuğlası ve yüksek derece sıcaklıklara dayanıklı diğer eşyaların yapımında kullanılan bir kil türü. Fırında kaldığı sürece koruduğu dayanıklık nedeniyle, boru ve benzer çömlek parçaların üretiminde kullanılır. Geleneksel tuğla kiline nazaran, taş halinde derin madenlerden elde edilir.

Şamot çamuru nasıl kullanılır?​

Toz şamotu kullanacağınız çamura ekleyerek yoğurduktan sonra kullanabilirsiniz. Eklenecek şamot aynı çamurdan olmak zorunda değildir. Dilenirse farklı çamur tiplerinden ya da renklerinden şamot eklenerek görsel doku oluşturmak mümkün. Yurtdışında şamotun ayrı olarak satılması yaygın olsa da Türkiye’de bu çok görülmez.
Şamot harcı nedir nasıl yapılır?
Şamot harcı diyorlar. Biz onu kullandık.Ama şamot harcı hazırlama için özel bir ölçüsü var….Gerekli olan malzemeler :
- 400 adet 5 lik ateş tuğlası
- 200 Kg kaya tuzu.
- 3 adet 25 kg lık şamot toprağı
- 600 adet cam şişe.
- 2 boy pvc su borusu( kubbe içi için)
- 3 torba çimento.
- 4 torba kalekim.
- 20 teneke civarında 0.3 ince mil.
Şamot harcı nasıl kullanılır?
Ateş tuğlalarını döşedikten sonra az bir şamot harcı hazırlayıp, tuğlaların arasına girecek kadar sıvılaştırıp tuğlaların üzerine döktük ve aralarına girmesi için bu harcı tuğlaya yedirdik ki, tuğla aralarında boşluk kalıp oynamasın.
 
Geri
Üst