AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Samed ismi koymak caiz mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.826
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Samed ismi koymak caiz mi?​

Çünkü Samet ismi Allah’ın isimleri arasında yer almaktadır. Samet isminin bir anlamı da hiç kimseyi muhtaç olmayan demektir. Bu özellik yalnızca Allah’a mahsustur. Bu sebeple çocuklara konulması caiz değildir.

Muhammed ismi tek başına konulur mu?​

Dini kaynaklarda belirtilen bazı bilgilere göre, Peygamberimiz (SAV)’in kendi ismi ile ilgili: “Benim ismimle isimlenin ama künyemle künyelenmeyin” (Müslim, Edep 1) buyurduğu öne sürülmektedir. Hadise bakıldığında Muhammed ismini koymanın dini açıdan bir sakıncası olmadığı görülür.

Çocuğa Kuranda geçen isim koymak şart mı?​

Çocuğa Kuranda geçen isim koymak şart mı?
”Aileler çocuklarına Kuran’dan isim koymak isterken ismin anlamına çok dikkat etmeliler. Mesela Sanem ismi çocuğa verilmemeli, Sanem, put demektir, Aleyna sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı üstümüze bela, sıkıntı aksın demektir. Kuran’da geçen her kelimenin isim olmayacağı bilinmelidir.

Hangi kız isimleri konulmaz?​

Hangi kız isimleri konulmaz?
Çocuklara koyulmaması gereken isimler ve anlamları
- Aleyna: Bela, sıkıntı
- Sanem: Put.
- Kezban: Yalancı
- Bekir: Deve yavrusu.
- Rümeysa: Gözü çapaklı kadın.
- Kayra: (Eski Türk mitolojisinde) Tanrı
- Erçin: Ücret.
- İrem: Allah’ın gazabına uğrayan sahte cennet.

Peygamber Efendimiz Samet ismini neden yasakladı?​

– Samet – Samed; Allah’ın 99 isminden birisi olan Samed (Samet) isminin anlamı hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Yalnızca Allah’a mahsus olan bu sıfatın bebeğe konulmasının uygun olmadığı belirtilir.

Samet ismi yasak mı?​

Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah’a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.

Çocuğa isim koyarken nelere dikkat etmek gerekir?​

Çocuğa isim koyarken nelere dikkat etmek gerekir?
Bebeğinize İsim Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
- Bebeğinize İsim Seçerken Önceliğinizi Belirleyin.
- Şapkalı Yazılan İsimleri Tercih Etmeyin.
- İsim Seçerken Bugüne Takılı Kalmayın.
- Sonu ‘Bey’ İle Biten İsimlerden Kaçının.
- Teknoloji Çağına Uygun İsimleri Seçin.
- Çok Uzun İsimlerden Kaçının.

Rumeysa ismi günah mı?​

Rumeysa ismi günah mı?
Rumeysa isminin konulması caiz midir? Rumeysa isminin kullanılması islami açıdan caizdir ve kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Rumeysa ismi cocuga konulur mu?​

Rümeysa ismi Arapça kökenli bir isimdir. Kız çocukları için uygun görülen Rümeysa ismi; Kur’an-ı Kerim’de Rümeysa ismi yer almamaktadır. Arapça kökenine sahip pek çok ismi Kur’an-ı Kerim’de görebilmemiz mümkünken, Rümeysa ismine yer verilmemiştir. Ancak sakıncalı isimler arasında da yer almamaktadır.

Abdulsamet ismi günah mi?​

Abdulsamet isminin kullanılması islami açıdan caizdir ve kullanılmasında bir sakınca yoktur.
 
Samed ismi koymak, Allah'ın isimlerinden biri olan Samed ismi ile ilgili olarak tartışmalı bir konudur. Bazı kaynaklarda, Samet isminin anlamı olan "hiç kimseye muhtaç olmayan"ın sadece Allah'a ait bir özellik olduğu belirtilir ve bu sebeple çocuklara konulmaması gerektiği ifade edilir.

Muhammed ismi tek başına konulabilir çünkü dini kaynaklarda Peygamber Efendimiz'in (SAV) kendi ismiyle isimlenilmesinde bir sakınca olmadığı belirtilmektedir.

Çocuğa Kur'an'da geçen bir isim koymak isteyen ailelerin ismin anlamına dikkat etmelerinde fayda vardır. Bazı isimlerin olumsuz anlamlara sahip olabileceği ve dikkatli olunması gerektiği belirtilmektedir.

Kız çocuklarına konulmaması önerilen bazı isimler ve anlamları şunlardır: Aleyna (bela, sıkıntı), Sanem (put), Kezban (yalancı), Bekir (deve yavrusu), Rümeysa (gözü çapaklı kadın), Kayra (Eski Türk mitolojisinde Tanrı), Erçin (ücret), İrem (Allah'ın gazabına uğrayan sahte cennet).

Peygamber Efendimiz'in Samet ismini yasaklamasının sebebi, Samet isminin Allah'a mahsus olan "hiç kimseye muhtaç olmayan" anlamını taşımasıdır. Bu özellik sadece Allah'a ait olduğu için çocuğa isim olarak konulmasının uygun görülmediği belirtilir.

Samet ismi dinen mekruh sayılan isimlerden biridir çünkü hiç kimseye muhtaç olmayan anlamını içermektedir. Bu sebeple, Samet isminin kullanılmasının hoş karşılanmadığı ifade edilir.

Çocuğa isim seçerken bazı noktalara dikkat etmek gereklidir. Örneğin; önceliğinizi belirlemek, teknoloji çağına uygun isimleri tercih etmek, çok uzun isimlerden kaçınmak gibi hususlara dikkat etmek önemlidir.

Rumeysa ismi İslami açıdan kullanılmasında bir sakınca olmayan bir isimdir. Kız çocukları için uygun görülen Rumeysa ismi Arapça kökenli olup, Kur'an-ı Kerim'de kullanılmamış olsa da sakıncalı isimler arasında yer almamaktadır.

Abdulsamet isminin kullanılmasında dini açıdan bir sakınca bulunmamaktadır. Islamiyet'e uygun bir şekilde kullanılabilir ve günah sayılmaz.
 
Geri
Üst