AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Şambali (İzmir’den Eşsiz Lezzet)

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Şambali (İzmir'den Eşsiz Lezzet) Tanımı İçin Malzemeler
5 çay bardağı irmik
2 çay bardağı toz şeker
2 çay bardağı yoğurt (sulu olsun)
1 çay kaşığı karbonat (kabartma tozu değil)
2 yemek kaşığı pekmez (tepsiye sürmek için)
2 avuç kadar fıstık (kabukları sorulması için suya koyalım)
Şerbet
5 çay bardağı toz şeker
4,5 çay bardağı su
1-2 damla limon suyu

Şambali (İzmir'den Eşsiz Lezzet) Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Önce şerbeti hazırlayıp soğumasını sağlayalım.Şekeri ve suyu ocağa alıp karıştırarak kaynatalım.
Kaynamaya başladığında limon suyunu ekleyip ocağın altını kısalım ve beş dakika daha kaynatalım.
Ocaktan aldığımız şerbeti ılındığı vakit buzdolabına alalım.
Karıştırma kabına aldığımız şekeri ve sulu yoğurdu, şeker uygunca eriyene kadar çırpalım.
Sonra irmiği de ekleyelim, homojen karışmasını sağlamak için hafif hafif yoğuralım. Karbonatı da son olarak ekleyelim yoğurmaya devam edelim.
Tepsiyi yağlayalım, pekmez sürelim. Karışımı tepsiye yavaşça yayalım. Kaşığı yada elimizi suya batırarak eşit kalınlıkta olmasını sağlayalım.
Üzerine derin olmayan, tatlının dilimlerini aşikâr eder biçimde çizikler atalım.
Üzerine fıstık dizelim ve az sulandırılmış pekmez sürelim. 180 derece alt üst ayarlı fırına koyalım.25 dakika sonra tepsiyi fırından çıkarıp (kesilen yerlere tekrar hafif müdahale )
Önceden hazırlamış olduğumuz şerbetten bir kaç kaşık fırça yardımıyla tatlının üzerine sürelim. Tekrar fırına verelim ve düzgünce kızarana kadar pişirelim.
Üstü şerbetle de piştiği için kıtır bir katman oluyor.
Fırından çıkardığımız tatlımızın kesilen yerlerini büsbütün tekrar keselim ve şerbetin tamamını tepsiye dökelim.
Şerbeti düzgünce çekene kadar bekleyelim.
Bir kaç saat dinlendirdiğimiz vakit daha hoş olacak. Servis için kaymak ve tarçın olmazsa olmaz. Afiyet olsun:).
Şambali (İzmir'den Eşsiz Lezzet) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
 
Geri
Üst