AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Saman ithal edilecek mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Saman ithal edilecek mi?​

Türkiye 5 yıl aradan sonra saman ithal ediyor. Sığır ithalatında dünyada ikinci, Avrupa’nın ise lideri olan Türkiye, kırmızı et, damızlık, besilik ve kasaplık hayvan, küçükbaş hayvan, yem ham maddelerinden sonra 5 yıl aradan sonra tekrar saman ithal etmeye başladı. Bulgaristan’dan ilk ithal saman İzmir Limanı’na geldi.

Saman ithalatı nasıl yapılır?​

Saman ithalatı nasıl yapılır?
Saman ithalatında öncelikle ithal edilecek malzeme ve ihracatçıyla çalışılacak genel şartlar belirlenmelidir, sonrasında ise bu işlemi gerçekleştirecek Türkiye Cumhuriyeti’nde mukim ve vergi numarası olan tüzel veya gerçek bir kişi (gerçek kişilerde TC kimlik numarası yeterlidir) gerekmektedir.

Saman ihracatı yasak mi?​

Saman ihracatı yasak mi?
İhracat 1 Temmuz’a kadar yasak! Yonca, saman, kuru ot gibi kaba yemlerin ihracatı 1 Temmuz 2021 tarihine kadar yasak.

1 ton buğdaydan ne kadar saman çıkar?​

Buğday sapları kullanılan tohumun cinsine göre kalın olursa daha çok saman balyası çıkar. Ayrıca tarlanın sulak yerde olmasıda yine ekin boyunu daha fazla büyüttüğünden saman balyaları daha fazla olmaktadır. Kısacası ortalama olarak 1 dekardan çıkan balya adedi günümüzde 11 ile 15 arasında olmaktadır.

Saman hangi ülkeden ithal ediliyor?​

Saman hangi ülkeden ithal ediliyor?
Genel Başkan da dedi ki ‘Türkiye İsviçre’den saman ithal ediyor.

Hangi ürünlerde ihracat yasağı var?​

Hangi ürünlerde ihracat yasağı var?
Hangi Ürünlerin İhracatı Yasaklandı?
- Soya yağı ve fraksiyonları (Sadece gıda amaçlı ihracat başvuruları)
- Ayçiçeği tohumu, aspir veya pamuk tohumu yağları ve bunların fraksiyonları
- Rep, kolza ve hardal yağı ve bunların fraksiyonları
- Mısır yağı ve fraksiyonları
- Margarin.
- Kırmızı mercimek.
- Fasulye ürünleri.
- Zeytinyağı
Hangi ürünlerin ihracatı yasaklandı?​
Ayçiçek yağı ihracatı yasaklandı: İşte ihracat yasağı getirilen ürünler | soL haber. Ayçiçek yağının yanı sıra soya yağı, ayçiçeği tohumu, aspir, pamuk tohumu yağları, rep, kolza ve hardal yağı, mısır yağı ve margarin ihracatı da durduruldu. Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye’de ayçiçek yağında arz sorununu başlattı.
 
Türkiye'nin saman ithalatına başlamış olması, hayvancılık sektöründeki başka bir açıdan gelen gelişmeleri de gösteriyor. Özellikle sığır ithalatında dünyada ikinci sırada bulunan Türkiye'nin, saman ithalatına ihtiyaç duyması, hayvan beslemede yaşanan zorlukları ve talep artışını gösteriyor. Özellikle kırmızı et, damızlık, besilik ve kasaplık hayvan ile küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için saman gibi yem hammaddelerinin önemi büyük.

Saman ithalatı genel olarak, ithal edilecek malzeme ve ihracatçı ile çalışılacak genel şartların belirlenmesi ile başlar. Türkiye Cumhuriyeti'nde vergi numarası olan tüzel veya gerçek kişilerin bu işlemi gerçekleştirebilmesi için gerekli olmaktadır.

Öte yandan samanın ihracatıyla ilgili yapılan bilgisayarlar tarafından bulunan bilgi, 1 Temmuz 2021 tarihine kadar yonca, saman ve kuru ot gibi kaba yemlerin ihracatının yasak olduğunu göstermektedir. Bu tarihe kadar devam eden bir yasak söz konusu.

1 ton buğdaydan elde edilen saman miktarı, kullanılan tohumun türüne ve tarlanın durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak, 1 dekardan elde edilen balya adedinin günümüzde ortalama olarak 11 ile 15 arasında olduğu belirtilmektedir.

Saman ithalatıyla ilgili bilgi verilirken, Türkiye'nin İsviçre'den saman ithal ettiği belirtilmiş. Bu, Türkiye'nin ithalat yaptığı ülkeler arasında İsviçre'nin de bulunduğunu göstermektedir.

Son olarak, Türkiye'de bazı ürünlerin ihracatında yasaklar bulunduğu belirtilmiş. Ayçiçek yağı, soya yağı, ayçiçeği tohumu, aspir, pamuk tohumu yağları, rep, kolza ve hardal yağı, mısır yağı, margarin gibi ürünlerde belirli koşullar altında ihracat yasağı olduğu bilgisi paylaşılmış. Bu durum, Türkiye'nin dış ticaretinde belirli ürün gruplarında mevcut olan regülasyonları yansıtmaktadır.
 
Geri
Üst