Salya kontrolu nasil saglanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
126.176
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Salya kontrolü nasıl sağlanır?​

Oral motor terapisinde, çiğneme hareketini geliştirme çalışmaları, dudak ve dil egzersizleri, yutma fonksiyonu kuvvetlendirmek amacıyla sık yutma çalışmaları yapılır. Tatlı içeceklerin salya akımını arttırdığı düşünülmektedir dolayısıyla bu tür tatlıların azaltılması da sürece yardımcı olabilir.

Aşırı salya akmasına ne denilmektedir?​

Ancak Hipersalivasyon denilen tükürüğün fazla salgılanması, yutulmaması gibi durumlarda ağızdan dışarı çıkarak akar. Özellikle uykuda esnasında rastlanan ağız suyu akması durumu altında yatan nedenler incelerek, semptomların azaltılması sağlanabilir.
Uyanıkken ağızdan salya akması neden olur?
Vedat Göral “Yanlış uyku pozisyonu, reflü, bazı diş ve ağız problemleri, kafa travmaları, Parkinson, alerjiler, yemek borusu kanserleri, bazı ilaçlara ait yan etkiler, sinir sistemi bozuklukları ve bağırsak parazitleri gece uykusunda ağızdan su gelmesine neden olabilir” dedi.

Ağızdan akan salya nasıl geçer?​

Uyurken ağızdan salya akması çözümü çok basittir. Gece yastığınızı yükseltebilir, sırt üstü yatabilir ve burundan nefes almayı alışkanlık haline getirerek salya akmasını önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Bebek salyası ne zaman biter?​

Bunun dışında enfeksiyon, reflü veya burun tıkanıklığı gibi birçok sebep, bebeklerde salya artışına neden olabilmektedir. Yenidoğan döneminden itibaren görülebilen salya akıntısının ortalama 1,5 yaşına kadar dönem dönem artıp azalması gayet normaldir. Ancak 1,5 yaşından sonra salya üretiminde azalma olması beklenir.
25 yaşındaki çocuğun salyası neden akar?
Diş çıkarmanın dışında, çocuklarda tükürük bezlerinde ya da ağız içinde problemler olabilir ve bundan dolayı da ağızdan salya gelmesi akmasımeydana gelebilir. Bu problem, diş çürüklerinden, diş apsesinden kaynaklanabilir. Tükürük bezlerindeki iltihap da çocukta ağız suyu akıntısına yol açan rahatsızlıklardandır.
Burun ve sinüs kanallarının temizlenmesi ile kişi daha rahat nefes alır, gece uykusunda ağzını açmayacağı için yastığını ıslatmaz. Bunun için doktora başvurabilirsiniz ya da yatmadan önce sıcak bir duş alıp burnunuzu açabilirsiniz. Vick’s, okaliptüs yağı ya da lavanta yağı gibi aromalar da nefes açmaya yardımcı olur.
Uyurken ağızdan salya gelme nedenleri arasında en sık görülen hastalıklardan biri parazitlerdir. Kıl kurdu olarak bilinen parazitler vücutta bulunduğunda kişinin ağzından salya akabilmektedir.
Bebeklerde ağızdan salya akması nasıl geçer?
Bebeğin dudağının altına biraz bebek diş jeli yahut vazelin uygulayarak salyaları bebeğin çenesinden uzak tutabilirsiniz. Jel, bebeğinizin cildini tahrişten korur, salyayı durduran bariyer vazifesi görür. Doktorunuza danışıp elektrikli diş fırçası ile çocuğunuzun diş etlerine günde 2 kez masaj yapabilirsiniz.

3 aylık bebeğin ağzı neden akar?​

Ağız içi sindirim sistemi aktifleşmeye başlayan bebeklerde, tükürük bezleri çalışmaya başlar ve salgı üretir. Üretilen bu salgının yoğunluk miktarına göre bebeklerde salya akması görülür. Yutma refleksi henüz gelişmemiş miniklerin, yoğun salgıyı yutması mümkün olamayacağı için salya akması görülebilir.

Bir yaşındaki çocuğun salyası neden akar?​

18 aylık bebeğin salyası neden akar?
Yutma refleksi henüz gelişmemiş miniklerin, yoğun salgıyı yutması mümkün olamayacağı için salya akması görülebilir. Midede asit birikiminden kaynaklı olarak bebeklerin ağzında salya toplanabilir. Ülser veya reflü başlangıcında salya görülebilir. Bağırsak paraziti olan bebeklerde, salya daha fazla görülebilir.
 
Geri
Üst