AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Salmonella enfeksiyonlarindan en cok etkilenenler kimlerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Salmonella enfeksiyonlarından en çok etkilenenler kimlerdir?​

Salmonelloz riski en yüksek olanlar; bebekler, 5 yaş ve altı çocuklar, 65 yaşın üzerindeki yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıflamış insanlarda ciddi komplikasyonlar neden olabilir. Genellikle, salmonella için bir tedavi gerekmez.

Salmonella türleri nelerdir?​

Salmonella entericaSalmonella bongoriSalmonella/Alt sınıflar

Salmonella nasıl ürer?​

Salmonella nasıl ürer?
Genellikle hayvan dışkısı ile dışkı teması gerçekleşmiş gıdalar yenmesiyle insanlara bulaşır. Kirlenmiş yumurta, kümes hayvanları , et , pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu , peynir , kontamine çiğ sebze ve meyve , baharat , ve çerezler bulaşma kaynağı olabilir.

Salmonella Arizonae nedir?​

Salmonella Arizonae nedir?
Kanatlı Arizonozisi Hastalık etkeni olan S.arizonae, Salmonella enterica subsp. arizonae (IIIa) ve diarizonae (IIIb) grupları içinde yer alan 300’den fazla serotipi olan bir türdür. Arizona hastalığı, daha çok hindi palazlarında görülen akut septisemik bir hastalıktır.

Salmonella Dublin nedir?​

Salmonellosis zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaşabilen) hastalıklar sınıfında yer alan, gram (-) bakterilerin oluşturduğu bir hastalıktır.

C grubu meslek hastalıkları nelerdir?​

C Grubu: Pnömokonyozlar (toz hastalıkları) ve diğer mesleki solunum sistemi hastalıkları, D Grubu: Mesleki Bulaşıcı Hastalıkları, E Grubu: Fiziksel etkenlerle olan meslek hastalıkları.

Salmonella kaynağı nedir?​

Salmonella kaynağı nedir?
İçme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması nedeni ile bulaşabilir. Salmonella taşıyan ve iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar, Pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynir, Kontamine (kirli) çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler yoluyla da bulaşma olabilir.

Tavuklarda salmonella hastalığı nedir?​

Tavuklarda salmonella hastalığı nedir?
Salmonella gallinarum tarafından meydana gelen, çok bulaşıcı bakteriyel bir hastalıktır. Hızlı ve yavaş seyreden iki formda görülür. Kahverengi hatlar, beyaz hatlara göre salmonellaya çok daha fazla duyarlıdır. Hastalık ya direkt ağızdan yada indirekt anneden yavruya (dikey bulaşma) geçerek bulaşır.

Kuşlarda salmonella hastalığı nedir?​

En sıkça görülen ve en çok kayıplara neden olan bir hastalıktır. Cins yada yaş gözetmeksizin tüm kuşlarda baş gösterebilir. Salmonellabakterilerinin neden olduğu bir hastalık olduğundan dolayı adını bu bakterilerden alır.

Salmonella tedavisi nasıl yapılır?​

Enterik ateşin tedavisinde (Salmonella enterica serovar Typhi veya serovar Paratyphi A, B ve C tarafından oluşturulan Tifoid ateş veya Tifo ve Paratifo) siprofloksasin, ofloksasin, seftriakson, ko-trimoksazol, ampisilin, amoksisilin, azitromisin veya kloramfenikolden biri kullanılır.
 
Salmonella enfeksiyonları, özellikle bebekler, 5 yaş ve altı çocuklar, 65 yaşın üzerindeki yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler için ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Salmonella enfeksiyonları genellikle hayvan dışkısı ile temas eden veya kontamine olan gıdaları tüketen insanlara bulaşır. Salmonella türlerinden bazıları Salmonella enterica, Salmonella bongori, ve diğer alt sınıflardır.

Salmonella enfeksiyonunun kaynakları arasında kirlenmiş yumurta, kümes hayvanları, kontamine et ve pastörize edilmemiş süt ürünleri, meyve suyu, çiğ sebzeler, baharatlar ve çerezler bulunmaktadır. Ayrıca içme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması da Salmonella bulaşmasına neden olabilir.

Özellikle hayvanlarda ve kuşlarda görülen Salmonella enfeksiyonu, salmonella gallinarum bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Tifo ve Paratifo gibi Salmonella enterica serovarlarının yol açtığı enterik ateşlerin tedavisinde ise belirli antibiyotikler kullanılmaktadır.

Salmonella enfeksiyonlarından korunmak için gıdaların iyi pişirilmesi, temizlik kurallarına dikkat edilmesi ve kontamine gıdalardan uzak durulması önemlidir. Bu sayede salmonella enfeksiyonlarından korunmak ve yayılmasını engellemek mümkündür.
 
Geri
Üst