AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Salmanlı Köyü Kozan Adana

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
salmanlı köyü bilgileri - salmanlı köyü resimleri - salmanlı köyü tanıtım



Salmanlı, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

1700 lü yılların başlarında kayseri pınarbaşında üç kardeş arasında çıkan bir anlaşmazlık veya üç kardeşi bölge beyi ya da zamanın otoritsei tarafından sürgüne tabii tutarak dağıttıgı bu kardeşlerden biri bugünkü salmanlı köyüne yerleşir rivayete göre diğer iki kardeşten birinin maraş tarafına diğer kardeşin yozgat tarafına gittiği söylensede bu bölgeler kesin olarak bilenmemektedir ancak her biri bir yöne tabiri bir sürgün için daha manidar olsa gerek diye düşünüyorum çünkü büyüklerimizin anlattığına ayrılan bu kardeşlerin çocuklarının ya da torunlarının kavuşmaları ya da karşılaşmaları durumunda biribirlerine sahip çıkmaları öğütlenir burdan da anlıyoruz ki bu üç kardeşin dagıtmı kendi aralarındaki bir husumetten öte bir otoritenin mecburi sürgünü gibi görünmektedir.Köye Kayseri pınarbaşından gelip ilk yerleşen kişinin adı salman olup onunda adını bilmediğimiz yalnız köyde bulunan eski bir değirmene adını vermiş olan salmanoğlu adlı oğlundan Abdullah(deli abdullah) isminde bir oğlu vardır. Deli Abdullah bugünkü salmanlı köyünün eski sakini olan garagöcekler ailesinin kızıyla evlenir.Deli abdullahın Selim,Halil ve Hacı isminde 3 oğlu olur. Selim adlı oglundan selimler halil isimli oglundan haliller hacı isimli oğlundan ise hacılar ismli sülaleler oluşur bu üç sülale bugün salmanlı köyünün yüzde doksanlık nüfusunu ifade eder.Salmanlı köyünde birbirine dededen akraba olan bu 3 sülale dışında sonradan köye gelen tooşlar fekenin toğşur köyünden geldikleri bilinmekte ve bir diğer aile olan çobanların ise nerden geldikleri tam olarak bilinmemektedir. ---salmanlı köyü tarihçesine düştügüm bu notlar aslında o büyük dedelerimizn birbirinden zorla koparılan diğer parçalarına bir nevi çağrıdır.
Kültür

köyün tarihi hakkında verdiğimiz malumattan da anlaşılacagı gibi Kayseri-Pınarbaşı ile tarihsel bir bağı vardır. Ancak Salmanlı köyü ve diğer cevre köy sakinleri ile olan evlilikleri neticesinde bugünkü salmanlı köyüne kayserili demek güçtür (neden?). bu yüzden kültür olarak bölgede hakim olan varsak veya farsak boyu kültürü ile yogrulmuş bir köydür.

Allık bulluk; anadolunun .eşitli yörelerinde özellikle kozan ve havarisinde farsaklarca uygulanan bir çeşit boy abdestine benzer arınma yöntemidir.

kökeni hakkında çok fazla bilgi edinilememekteysede çok eski tarihlere eski türk inanışlarına kadar dayandığı düşünülmektedir. Irmakta,çayda,derede bugünkü şartları düşünecek olursak havuzda ya da denizde yüzdükten sonra artık çıkma vakti geldiğinde direk olarak çıkılıp kıyafetler giyilmez en son işlem olarak yüzülen suya 3 kere hiç bir yerin görünmeyecek şekilde batılır ve bu işleme başlarken şu kelimeler tekrarlanır.ALLUK BULLUK ÇOMÇA BALIK SEN BENİ ARIT.bu işlem yapılmadan çıkıldığında iyi olmayacağı hatta vücudunda iyiye yorulmayan gavur kılı çıkacağına inanılırdı.alluk bulluk yapmayı unutupda elbiseler giyilip gitmeye hazırlanırken son anda akla geldiğinde tekrar kıyafetler çıkarılır ve alluk bulluk yapıp giyinip gidilirdi.

İlginç olan bu inanışın neden ve hangi maksatla yapıldığı hala sırrını korumaktadır.

Coğrafya

Adana iline 105 km, Kozan ilçesine 35 km uzaklıktadır. kozan ile kayseri yi birbirine baglayan tarihi kervan yolu üzerindedir arazi daglık ve ormanlıktır arazinin meyilli topragın kıraç olması nedeniyle tarla tarımı zor şartlar altında yapılmaktadır
İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. köyün yaklaşık 1000 rakımlı yükseltilerine kar yagmakla birlikte son yıllarda küresel ısınma nedeniyle iklim daha çok çukurova ikilimine benzemeye başlamıştır.
Nüfus

50 hane civarındadır
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım hayvancılık ve orman kaynaklarına dayalıdır.
Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. ancak beş yıllık bir eğitim vermektedir




kaynak/ yerel net / vikipedi / özgür ansiklopedi


köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Geri
Üst